Skip to main content

ΘΟΥΡΙΟΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ: ΑΝΑΛΥΣΗ (ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Ερώτηση 1

Οι δύο πρώτες στροφές του ύμνου παρουσιάζουν ανάγλυφα μέσα από διαδοχικές ρητορικές ερωτήσεις την αθλιότητα της ζωής των σκλαβωμένων Ελλήνων, αλλά και κάθε σκλαβωμένου λαού. Οι Έλληνες ζουν απομονωμένοι, χωρίς ελευθερία λόγου και έκφρασης και έχοντας χάσει τις πολλές από τις αξίες τους, όπως την οικογένεια, την Πατρίδα και τη φιλία ("Ως...συγγενείς;"). Οι συνθήκες ενός τυραννικού καθεστώτος οδηγούν σε παραβίαση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος. Έτσι, οι τύραννοι παραβιάζουν και τα εργασιακά δικαιώματα των υπηκόων τους, καθώς καρπώνονται τα αποτελέσματα των κόπων και της σκληρής εργασίας τους με στόχο την εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών και τον προσωπικό τους πλουτισμό. Η έλλειψη οικονομικής ανεξαρτησίας προκαλεί φόβο στον λαό και τον καθιστά αντικείμενο χειραγώγησης από την τυραννική εξουσία ("δουλεύεις...να πιη"). Όλα αυτά μαρτυρούν την αθλιότητα μιας ζωής χωρίς ελευθερία. 
 
Ερώτηση 2
Το κείμενο αυτό έχει στόχο να αφυπνίσει τους Έλληνες, αλλά και κάθε σκλαβωμένο λαό να αγωνιστεί για την ανάκτηση της ελευθερίας του και την προάσπιση των δικαιωμάτων του. Οι ρητορικές ερωτήσεις ήδη από την αρχή μαρτυρούν την πρόθεση του ομιλητή να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους ανθρώπους για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο. Η προσφώνηση "παλικάρια" και η παρομοίωση "σα λιοντάρια" δείχνουν ανάγλυφα την κρυμμένη γενναιότητα των σκλαβωμένων που πρέπει πλέον να εκδηλωθεί. 
Η χρήση του α' πληθυντικού στην πρώτη και την τρίτη στροφή μαρτυρούν την εθνική ενότητα και ομοψυχία. Έτσι, δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, καθώς όλοι μαζί ενωμένοι θα αντιμετωπίσουν την κοινή απειλή. 
Ωστόσο, και η χρήση του β' ενικού προσώπου στη δεύτερη στροφή ενθαρρύνει τον ξεσηκωμό εναντίον της τυραννίας. Με αυτόν τον τρόπο, ο ομιλητής δίνει και παραδείγματα μέσα από την Ιστορία αποδεικνύοντας ότι πολλοί άνθρωποι έχουν αγωνιστεί και θυσιαστεί για την ελευθερία στην πάροδο των αιώνων. Έτσι, αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πειθούς. 
Τέλος, σημαντικό ρόλο έχει και ο όρκος. Με τον όρκο κατοχυρώνεται η αιώνια πίστη στον αγώνα, αλλά και η αυτοθυσία για τα ιδεώδη, δηλαδή την Πατρίδα, την ελευθερία, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, την εθνική ομόνοια. 
Όλα αυτά τα στοιχεία προβάλλουν το αγωνιστικό φρόνημα και την αυταπάρνηση των Ελλήνων, αλλά και κάθε σκλαβωμένου λαού ή ανθρώπου.
 
Ερώτηση 3
Ο Ρήγας ονειρεύεται και επιδιώκει την αφύπνιση των Ελλήνων, αλλά και όλων των βαλκανικών λαών για τη δημιουργία μιας παμβαλκανικής δημοκρατίας, όπως εκφράστηκε μέσα από την περίφημη Χάρτα του. 
Οραματίζεται ότι κάθε λαός θα είναι ελεύθερος και δεν θα αποτελεί κομμάτι της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η ελευθερία αυτή θα αφορά σε όλα τα επίπεδα του βίου: κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, πνευματικό, προσωπικό. Ωστόσο, επιδιώκει τη δημοκρατία και όχι την αναρχία. Γι'  αυτό άλλωστε δίνει πρακτικές συμβουλές πολιτικής οργάνωσης. Ο λαός θα κυβερνάται από έναν ηγέτη, ο οποίος όμως θα μοιράζεται την εξουσία του με ικανούς και άξιους συμβούλους. Όλοι θα δρουν με γνώμονα το κοινό συμφέρον και όφελος και θα υπακούν στη νομοθεσία. Για την υλοποίηση αυτού του οράματος λοιπόν, ο Ρήγας καλεί τους αγωνιστές σε όρκο ώστε να κατοχυρώσει τη συνεργασία και την ενότητά τους στο δύσκολο έργο τους, προλαμβάνοντας έτσι και φαινόμενα λιποταξίας ή λιποψυχίας και δειλίας. 

logotexnia, creative writing , dhmiourgikh grafh, literature , acwa, creativethinking, writing, εκπαιδευση

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Προβολές: 12678