Skip to main content

"Η Ποίηση έρχεται αντιμέτωπη με την ανάγκη να ανακαλύψεις την αλήθεια για τον εαυτό σου": Διαβάστε τη συνέντευξη της πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας Άννας Βασιάδη!

  1. Πότε ξεκινήσατε να γράφετε για πρώτη φορά;

Νομίζω όλοι μας ‒άλλοτε συστηματικά ή πιο σποραδικά‒ έχουμε καταγράψει σκέψεις, συναισθήματα κι αυτό έχει λειτουργήσει ως ψυχική εκτόνωση. Με αυτήν την έννοια, έγραφα ανέκαθεν. Αν με ρωτάτε όμως, πότε ξεκίνησα να γράφω τα κείμενα που αφορούν το βιβλίο μου, θα σας πω ότι είναι πρόσφατο πόνημα. 

  1. Ποια είναι συνήθως τα ερεθίσματά σας, οι πηγές έμπνευσής σας για να γράψετε ποίηση;

Συνήθως είναι μια εικόνα, μια ιστορία ή ακόμα και μια ιδέα που θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Δεν υπάρχει μια προκαθορισμένη πηγή θεμάτων. Παρόλο που, εύκολα αναγνωρίζεις σ’ όλους τους ποιητές λίγο ως πολύ τις ίδιες αγωνίες, η προσέγγιση ή ο τρόπος τελικά, διαφέρει.  

  1.  Η ποίηση και η μουσική συνδέονται. Πώς αντιλαμβάνεσθε εσείς αυτή τη σύνδεση των τεχνών; 

Όλες οι τέχνες συνδέονται μεταξύ τους· πόσο μάλλον η μουσική. Κοινό σημείο εκκίνησης του δημιουργού είναι η έκφραση. Επομένως, η μία τέχνη επαναπροσδιορίζει την άλλη.

  1. Τι σημαίνει για εσάς ποίηση; Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα αυτής της δραστηριότητας, της ποιητικής σύνθεσης;

Η ποίηση είναι η απάντηση σε μια εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου. Είτε είσαι συγγραφέας, είτε αναγνώστης, η ποίηση αγγίζει τις βαθύτερες σκέψεις μας.

  1. Θεωρείτε ποιο εύκολο ή δύσκολο να γράψεις κάποιος ποίηση από το να γράψει πεζογραφία;

Δεν είναι θέμα δυσκολίας, πιστεύω. Εκτός από το ύφος και τη γλώσσα που διαφέρουν,  έχει να κάνει με το τι προσφέρει το κάθε είδος στον αναγνώστη. Η πεζογραφία λόγου χάρη, θα εμπλέξει τον αναγνώστη και στο παιχνίδι της αφήγησης ή της πληροφορίας· η ποίηση απ’ την άλλη μεριά, θα τον συγκινήσει.  

  1. Σκέφτεστε να γράψετε πεζογραφία ή σας ενδιαφέρει και σας εκφράζει μόνο η ποίηση;

Δεν αποκλείω κανένα είδος γραφής. Άλλωστε έχω αδυναμία στην ποίηση πιο πεζολογικής μορφής. 

  1. Πιστεύετε ότι ο συγγραφέας, είτε ποιητής όπως εσείς είτε πεζογράφος, πρέπει να έχει κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο; Ή αρκεί η μόρφωση και η εξάσκηση;

Το ταλέντο από μόνο του είναι μια ευλογία. Όμως, έχω την πεποίθηση ότι δεν αρκεί. Οι χαρισματικοί άνθρωποι πιστεύω ότι ξέρουν πόση δουλειά και εξάσκηση χρειάζεται για να καταφέρουν να αποδώσουν το ταλέντο τους.

  1. Ποια είναι η υπόθεση του ποιητικού έργου σας; Υπάρχει κάποιος κοινός άξονας στα ποιήματά σας; Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας!

Δεν υπάρχει κοινή θεματική όχι. Αυτό που συνδέει τα «αντι-κείμενα» μεταξύ τους είναι το ίδιο γλωσσικό ύφος και η ίδια συγκινησιακή ματιά. Θα έλεγα ότι, έχω στήσει ένα αριθμητικό παιχνίδι ξεκινώντας απ’ τον τίτλο και έπειτα, τοποθετώντας τα ποιήματα σε μια σειρά που για μένα ήταν σημαντική.

  1. Ποιες ηλικίες μπορούν να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Δεν θα μπορούσα να το αποφασίσω εγώ αυτό. Πάντως, μαθήτριες και μαθητές μου, που διάβασαν το βιβλίο, μου είπαν πολύ όμορφα λόγια.  

  1. Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;

Το αναφέρω στον πρόλογο· έχει συμβολικό χαρακτήρα. Ο τίτλος απαντάει στη σχέση που έχουμε όλοι μας τελικά, με τους αριθμούς.

  1. Τι θέλετε να προσφέρετε στο αναγνωστικό κοινό σας;

Θα είμαι ικανοποιημένη αν καταφέρουν οι αναγνώστες να βρουν μέρος του εαυτού τους, ταύτιση δηλαδή, με τις δικές τους σκέψεις.

  1. Έχετε κάποια επόμενα συγγραφικά σχέδια; Μπορείτε να μας τα αποκαλύψετε;

Έχω πολλά στο μυαλό μου. Όλα είναι ακόμα όμως, ασχημάτιστα.

  1. Με ποιο μήνυμα ή μότο θα θέλατε να κλείσετε τη συνέντευξη σας; Τί σας εκφράζει περισσότερο;

Θα έλεγα ότι η ποίηση έρχεται αντιμέτωπη με την ανάγκη να ανακαλύψεις τον εαυτό σου. Ο Πλάτωνας θεωρούσε άλλωστε, ότι η ποιητική έκσταση είναι η μόνη πηγή της θείας αλήθειας.

 

logotexnia, creative writing , dhmiourgikh grafh, literature , poets

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 2402