Skip to main content

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ (Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Ερώτηση 1
Στο χωρίο αυτό κυριαρχεί η πολεμική ατμόσφαιρα και ο υψηλός τόνος, όπως ακριβώς στα ομηρικά έπη και ειδικά, στην Ιλιάδα. Πιο συγκεκριμένα, η περιγραφή του πολέμου και η επικείμενη σφοδρότητα της μάχης δημιουργούν ένα μεγαλοπρεπές και πομπώδες ύφος. Οι μεταφορές και οι υπερβολές συντελούν στη διαμόρφωση επικής και ηρωικής ατμόσφαιρας. Η ηχητική εικόνα της σάλπιγγας καθιστά πιο γλαφυρό το υψηλό ύφος του ποιήματος. Επιπλέον, η περιγραφή του Ερωτόκριτου μέσα από εκτεταμένες ομηρικές παρομοιώσεις προβάλλει με ανάγλυφο τρόπο τη ρώμη, αλλά και την ψυχική δύναμη του ήρωα. Ο Ερωτόκριτος είναι η τυπική εκδοχή ομηρικού ήρωα, διότι δεν δειλιάζει μπροστά στην πρόκληση του πολέμου, αλλά αντιθέτως, τον θεωρεί μια ευκαιρία για να αποδείξει την αξία του, να διαπράξει αριστεία και να υπηρετήσει τα ιδανικά του με σθένος και αυταπάρνηση. 
Όλα αυτά δημιουργούν ένα πομπώδες ύφος που επιτείνεται με τον ευθύ λόγο του ήρωα στο τέλος. 
 
Ερώτηση 2
Η πρώτη παρομοίωση ("Σαν όντεν ... εζυγώνα") συγκρίνει τον Ερωτόκριτο με ανεμοστρόβιλο. Όπως ο ανεμοστρόβιλος ξεσπά μέσα στην καλοκαιρία και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, έτσι και ο ήρωας περνά πάνω στο άλογό του με την ίδια ορμητικότητα, καθώς θέλει να πολεμήσει για να υπερασπιστεί  την πατρίδα του με τόλμη και θάρρος. 
Η δεύτερη παρομοίωση ("Κι ωσά λιοντάρι ... πιάσει") προβάλλει τον πρωταγωνιστή σαν πεινασμένο λιοντάρι που κυνηγά το θήραμά του και κατορθώνει να το πιάσει. Με αυτό το εκφραστικό μέσο σκιαγραφείται ανάγλυφα η γενναιότητα, η ορμητικότητα και το σθένος του ήρωα. 
Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για εκτεταμένες παρομοιώσεις στα πρότυπα των ομηρικών επών, εμπνευσμένες από τον φυσικό κόσμο. Το αποτέλεσμά τους είναι να προβάλλουν δυναμικά την ανδρεία, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία του Ερωτόκριτου, πλάθοντας έτσι το πρότυπο του ομηρικού ήρωα. 
 
Ερώτηση 3
Η σφοδρότητα της μάχης αντανακλάται ήδη από την αρχή του χωρίου μέσα από οπτικές και ηχητικές εικόνες ("Ανακατώνεται...οδύνη"). Οι άνθρωποι είναι σε σύγχυση, τα στρατεύματα συγκεντρώνονται και παρατάσσονται για μάχη, οι σάλπιγγες ηχούν δυνατά για να δώσουν το πολεμικό κέλευσμα και γενικά, επικρατεί πολύς θόρυβος και αναταραχή. 
Η γλαφυρή περιγραφή των πολεμικών σκηνών σε συνδυασμό με τους ιστορικούς ενεστώτες δημιουργούν υποβλητική ατμόσφαιρα και προκαλούν τον φόβο και το δέος στον αναγνώστη. 
 
 
 

logotexnia, creative writing , dhmiourgikh grafh, literature , acwa, creativethinking, writing

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Προβολές: 1204