Skip to main content

Σταυρούλα Βενιέρη, Τα Δικαιώματα του Παιδιού (Κριτική, Αθηνάς Μαλαπάνη)

Σταυρούλα Βενιέρη, Τα Δικαιώματα του Παιδιού: Ένα δίτομο έργο για τα δικαιώματα του παιδιού

Το δίτομο έργο, Τα Δικαιώματα του Παιδιού της Σταυρούλας Βενιέρη από τις εκδόσεις Κούρος σε επιμέλεια της Αθηνάς Μαλαπάνη αποτελεί ένα σημαντικό και καινοτόμο έργο που μπορεί να διδάξει στα παιδιά τα δικαιώματά τους με απλό και κατανοητό τρόπο.

Τα δύο αυτά βιβλία αποτελούνται από δώδεκα συνολικά ιστορίες, εμπνευσμένες από την καθημερινή ζωή και τις εμπειρίες των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας με στόχο να τους δείξουν τα δικαιώματά τους. Έτσι, προβάλλονται πολλές ανθρώπινες αξίες, όπως ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η ισότητα, το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση, την υγεία και το παιχνίδι, η ανάγκη καταπολέμησης της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης κ.ά. πολλά. Μέσα από αυτές τις ιστορίες λοιπόν, τα παιδιά μπορούν να μάθουν ποια είναι τα δικαιώματά τους και πώς μπορούν -και οφείλουν- να τα διεκδικούν, με αποτέλεσμα να καλλιεργούν ήδη από μικρή ηλικία το ανθρωπιστικό ιδεώδες, καθώς επίσης και την πολιτική τους συνείδηση.

Τα δύο αυτά βιβλία είναι κατάλληλα διαμορφωμένα για να εξυπηρετήσουν και να διευκολύνουν και τον εκπαιδευτικό (είτε προσχολικής αγωγής είτε δημοτικής εκπαίδευσης), καθώς μετά από κάθε ιστορία, περιλαμβάνονται τα ανάλογα άρθρα στα οποία βασίζεται, όπως αυτά καταγράφονται στην επίσημη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Επιπλέον, καταγράφονται και οι επαιδευτικοί σκοποί και στόχοι κάθε ιστορίας, όπως επίσης και προτάσεις εκπαιδευτικής αξιοποίησης της κάθε ιστορίας. Έτσι, ο εκπαιδευτικός μπορεί να διευκολυνθεί στη διδασκαλία και τη δημιουργική αξιοποίηση των ιστοριών αυτών. 

Τέλος, ένα αόμη πλεονέκτημα του έργου αυτού είναι η εικονογράφησή του. Οι εικόνες, διαμορφωμένες στο χέρι με μεράκι και φαντασία, θα ενθουσιάσουν τους μικρούς αναγνώστες! Το βιβλίο αυτό έχει και  ψηφιακή μορφή (CD-ROM), οπότε μπορεί να ευνοήσει τον σύγχρονο εκπαιδευτικό που ξέρει να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες (ΤΠΕ), όπως επίσης και να αξιοποιηθεί στην τηλεκπαίδευση, καθώς έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος στις μέρες μας. 

Τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένα αξιόλογο και παράλληλα, διασκεδαστικό ανάγνωσμα που συνδυάζει το τερπνό μετά του ωφελίμου, δηλαδή το διδακτικό ύφος με τη φαντασία, την απλότητα και τη χάρη της αφήγησης. Συστήνεται ανεπιφύλακτα τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε γονείς που ενδιαφέρονται για την ευρύτερη πνευματική καλλιέργεια των παιδιών τους και την όμορφη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. 

 

παιδιά, παιδί, δικαιώματατουπαιδιού, childrenrights, children, childsrights, rights, child, book books, bookreading, reading, booksreading, bookstagram, booklovers, bookaddiction, bookaddicted, readingisfundamental, readingisfun

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 1486