Skip to main content

Ελ. Μούτσου, Γ. Συσκάκη & Ελ. Τσιχλή, Δυο δάχτυλα φορμόλη, εκδ. Οσελότος: Ασκήσεις λογοτεχνίας ή ασκήσεις ετοιμότητας;

Η συλλογή διηγημάτων, Δυο δάχτυλα φορμόλη των Ελένη Μούστου, Γεωργία Συσκάκη και Ελευθερία Τσιχλή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος αποτελεί ένα εξαιρετικό και καλοδουλεμένο πόνημα, καρπός της άψογης συνεργασίας των τριών συγγραφέων. Όπως δηλώνεται ρητά στον πρόλογο του βιβλίου, πρόκειται για λογοτεχνικές ασκήσεις που οι τρεις συγγραφείς θέτουν η μία στην άλλη, αλλά και η κάθε μία στον ίδιο της τον εαυτό, πειραματίζονται, δοκιμάζουν και δοκιμάζονται. Έτσι, το βιβλίο αυτό είναι καρπός των συλλογικών τους προσπαθειών.

Κάθε ομάδα ιστοριών ακολουθεί έναν κανόνα που έχει τεθεί από τις συγγραφείς. Είναι αξιοσημείωτο ότι κάθε συγγραφέας τηρεί το δικό της προσωπικό ύφος και στιλ γραφής. Άλλη ρεαλιστικό, άλλη συναισθηματικό, άλλη νουάρ και περιπετειώδες με πομπώδες ύφος και αμφιλεγόμενα μηνύματα. Σε κάθε περίπτωση, οι ιστορίες αυτές καλύπτουν ένα ευρύ αναγνωστικό φάσμα λόγω του πουλεπίπεδου και πολυδιάστατου χαρακτήρα τους. Ο τίτλος είναι ενδεικτικός αρκετών διηγημάτων του βιβλίου, καθώς μερικά από αυτά έχουν θεματικό άξονα τον θάνατο -περισσότερο σωματικό, αλλά και ψυχικό ή σε συνδυασμό-, δίνοντας έτσι μια μελανή απόχρωση στο έργο, αλλά και μια αγωνιώδη χροιά. 

Ασκήσεις λογοτεχνίας ή ασκήσεις ετοιμότητας, λοιπόν; Ασκήσεις για να είναι το μυαλό μας, η κριτική μας ικανότητα, η σκέψη μας, αλλά και η συναισθηματική μας νοημοσύνη σε εγρήγορση; Ασκήσεις για να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική, καθώς το να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, πολύπλευρα και σφαιρικά είναι ζητούμενο και δεξιότητα σήμερα.

Ένα βιβλίο που θα σας κάνει να σκεφτείτε, να προβληματιστείτε, αλλά και να αισθανθείτε -κυρίως, αυτό! Γιατί οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας δεν μπορούν να συντηρηθούν σε δυο δάχτυλα φορμόλη... Από τις εκδόσεις Οσελότος. Μην το χάσετε!

logotexnia, creative writing , dhmiourgikh grafh, literature , book, books, δυοδάχτυλαφορμόλη, Οσελότος, εκδόσειςΟσελότος, κριτική, λογοτεχνικήκριτική, συλλογήδιηγημάτων, διηγήματα, ασκήσειςλογοτεχνίας, ασκήσειςγραφής, δημιουργικήγραφή, νουάρλογοτεχνία

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 1544