Skip to main content

Βέρα Παύλου, Στην Εντατική: Μια ψυχαναλυτική μελέτη για την υγεία μας

Το βιβλίο, Στην Εντατική της Βέρας Παύλου από τις εκδόσεις Επέκεινα αποτελεί μια ψυχαναλυτική μελέτη που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα της υγείας μας και ταυτόχρονα, τη σκληρή εργασία που καταβάλλεται μέσα σε μια εντατική από τους επαγγελματίες υγείας (ιατρούς και νοσηλευτές). 

Η στέρεα ψυχολογική - ψυχαναλυτική κατάρτιση της συγγραφέα αποδεικνύει την επιστημονικότητα με την οποία είναι γραμμένο το συγκεκριμένο βιβλίο. Ωστόσο, απαντά και το λογοτεχνικό στοιχείο, καθώς ο ομοδιηγητικός-ενδοδιηγητικός αφηγητής που είναι ασθενής σε εντατική -όχι σε καταστολή- παρατηρεί όλα όσα του επιτρέπει του οπτικό του πεδίο και κατανοεί επίσης όλα όσα μπορεί. Είναι ενδιαφέρον ότι ο αφηγητής προσπαθεί να λειτουργήσει ως ψυχαναλυτής και εδώ εγκολπώνονται οι ψυχολογικές και ψυχαναλυτικές γνώσεις της συγγραφέα, όπως άλλωστε αρμόζουν στις σπουδές της. Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από την πανδημία, ωστόσο υπερβαίνει αυτό το επίκαιρο μοτίβο για να προβάλει διαχρονικές αξίες σχετικά με τη σπουδαιότητα της υγείας, αλλά και του κοινωνικού λειτουργήματος του ιατρού και του νοσηλευτή. Ο τόνος του βιβλίου είναι προσωπικός και εξομολογητικός, με αποτέλεσμα να μπορεί ο κάθε αναγνώστης να προσωποποιήσει αυτές τις εμπειρίες και να ταυτοποιηθεί με αυτές.

Γιατί λοιπόν ασθενούμε; Ποιος είναι ο ρόλος του θεράποντος ιατρού; Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με τον ιατρό μας κάθε φορά και σε κάθε ασθένεια; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα από το βιβλίο αυτό. Μην το χάσετε!

logotexnia, creative writing , dhmiourgikh grafh, literature , book, #στηνεντατική, #βέραπαύλου, #εκδόσειςεπέκεινα

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 1655