Skip to main content

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ: ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ)

Αν στον κόσμο μας κυριαρχούσε η ειρήνη, η συνεργασία και η αλληλεγγύη και όχι ο ανταγωνισμός και η βιαιότητες κάθε είδους, ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος. Βάσει αυτήν την άποψη, αναπτύξτε τις σκέψεις σας σε ένα συνέδριο νέων πολιτικών εκπροσώπων και αναφερθείτε στα αίτια διασάλευσης της ειρήνης, αλλά και σε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης αυτού του πολυπαραγοντικού φαινομένου.
 
 
"Αγαπητοί πολιτικοί εκπρόσωποι και συνάδελφοι,

Α/ Πρόλογος
Η ειρήνη αποτελεί ένα επίτευγμα της ανθρωπότητας και απαιτεί ένα σύνολο παραγόντων, όπως η συνεργασία ανάμεσα στους λαούς, η απουσία ανταγωνισμού και ο σεβασμός στις ηθικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, γιατί ακόμη και σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε το όραμα της παγκόσμια ειρήνης; Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί αυτό το πανανθρώπινο ιδεώδες;
 
Β/ Κύριο Μέρος
Ζητούμενο 1 - Παράγραφος 1: Αίτια της κατάρριψης της ειρήνης και πρόκλησης του πολέμου
Πολυπαραγοντικό φαινόμενο - πολυποίκιλα αίτια, δύσκολα ανιχνεύσιμα
Πολλές φορές, η ίδια η οικογένεια δεν καλλιεργεί την ειρήνη και τη δημοκρατική νοοτροπία, αλλά εχθρική και ανταγωνιστική  στάση ζωής και επιθετικότητα ~ ατομικό επίπεδο ~ να περάσει σε συλλογικό επίπεδο και να καλλιεργήσει την επιθυμία για συρράξεις
 
Προβληματικές προσωπικότητες παιδιών και αργότερα ενηλίκων που επιθυμούν και επιλέγουν τον πόλεμο και τη βία ως τρόπο αντιμετώπισης των διαφωνιών τους.
 
Ευθύνη φέρει και το εκπαιδευτικό σύστημα που αδυνατεί ή παραμελεί να καλλιεργήσει την ειρηνική νοοτροπία στα άτομα ήδη από την παιδική τους ηλικία.
 
Ματαιοδοξία και κενοδοξία των πολιτικών ηγετών - ικανοποίηση οικονομικών, διοικητικών, στρατιωτικών συμφερόντων τους και ιδιοτελών σκοπών
 
Ματαιοδοξία και κενοδοξία των πολιτικών ηγετών - ικανοποίηση οικονομικών, διοικητικών, στρατιωτικών συμφερόντων τους και ιδιοτελών σκοπών
 
Γενικότερος ηθικός εκτροχιασμός και εκμαυλισμός των ανθρώπινων αξιών - γόνιμο έδαφος για το ξέσπασμα πολέμου
Εξιδανίκευση του πολέμου και παραπληροφόρηση σχετικά με τα δεινά που προκαλεί, ειδικά σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, π.χ. γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι.
Π.χ. αύξηση του σύγχρονου δουλεμπορίου (trafficking) σε γυναίκες, αλλά και παιδιά - σήμερα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
 
Ζητούμενο 2 - Παράγραφος 2: Τρόποι αντιμετώπισης του πολέμου - Προστασία της ειρήνης
Νεαρή ηλικία - καλλιέργεια της ειρήνης - οικογένεια και σχολείο οφείλουν να προβάλουν την ειρήνη και τα οφέλη της, τη συνεργασία, τη δημοκρατική νοοτροπία και την ευγενή άμιλλα και τον υγιή συναγωνισμό ώστε να απομακρύνουν τα άτομα από τη νοοτροπία και τον τρόπο σκέψης και ζωής που οδηγεί αναπόφευκτα τον πόλεμο.
 
Ενεργοποίηση των πολιτών - απομάκρυνση από την αποπολιτικοποίηση, την ιδιώτευση και την πολιτική εσωστρέφεια - ενεργή συμμετοχή στα κοινά - κριτική αντιμετώπιση των υποψήφιων πολιτικών ηγετών και επιλογή των ικανότερων
 
Διαρκής πολιτική αφύπνιση - κριτική αξιολόγηση των πολιτικών ηγετών και έντονη αντίδραση του λαού σε περιπτώσεις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και θυσίας τους στον βωμό των συμφερόντων.
 
Ενεργή δράση των ΜΚΟ που προβάλλουν την ειρήνη και μάχονται για την επικράτησή της σε όλον τον κόσμο τόσο για την πρόληψη του πολέμου όσο και για την αντιμετώπισή του σε περίπτωση που εκδηλωθεί (π.χ. βοήθεια σε αμάχους, πρόσφυγες κτλ.).
 
Γ/ Επίλογος
Πολλαπλά δεινά του πολέμου σε όλα τα επίπεδα της σύγχρονης κοινωνίας. Κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση όλων των φορέων κοινωνικοποίησης και παιδείας, αλλά και κάθε πολίτη του κόσμου ξεχωριστά ώστε να περιφρουρείται και να προστατεύεται η ειρήνη και μαζί με αυτήν, τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες οι ανθρωπιστικές αξίες.
 
Αποφώνηση ομιλίας - ευχαριστίες κοινού

ΝεοελληνικήΓλώσσα, έκθεση

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 12157