Skip to main content

ΘΕΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΑΘΗΝΑ Ν. ΜΑΛΑΠΑΝΗ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ Ma ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Α/ Πρόλογος
Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται από μια πληθώρα προβλημάτων και δυσχερειών σε πολλούς τομείς, με αποτέλεσμα να αναζητούνται φωτισμένοι άνθρωποι που θα συντελέσουν στην αφύπνιση των μαζών και στη βελτίωση του κόσμου. 
 
Β/ Κύριο Μέρος
Παράγραφος 1: Χαρακτηριστικά πνευματικού ανθρώπου
Πνευματικός άνθρωπος ή διανοούμενος - αφυπνισμένος, έχει γόνιμη αμφισβήτηση, ευρείς πνευματικούς ορίζοντες, καλλιεργημένη και οξεία κριτική σκέψη, κρίνει και αξιολογεί τις επιλογές και τις αποφάσεις του, χωρίς να μαζοποιείται και να υποκύπτει σε δουλική μίμηση, πολιτική συνείδηση ώστε να αναγνωρίζει την ανάγκη αφύπνισης και πνευματικής ενεργοποίησης των μαζών, ενεργός άνθρωπος και πολίτης - όχι στην απομόνωση!
Γενικότερα, ο όρος πνευματικός άνθρωπος συνηθίζεται να χρησιμοποιείται με υποτιμητικό και ειρωνικό τρόπο, καθώς δηλώνει ανθρώπους της πνευματικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής ελίτ που δεν επιδιώκουν καμία επαφή με τον απλό λαό, αλλά αντιθέτως, τον υποτιμούν ή τον χειραγωγούν. Ωστόσο, αυτό είναι αντίθετο με την έννοια του πνευματικού ανθρώπου, καθώς ο πραγματικά και ουσιαστικά καλλιεργημένος άνθρωπος πρέπει να επιδιώκει την επικοινωνία με το κοινό και την αφύπνισή του, την πνευματική του απελευθεύρωση και ενδυνάμωση. 
 
Παράγραφος 2: Ρόλος
Ο σύγχρονος πνευματικός άνθρωπος καλείται να διαδραματίσει έναν σύνθετο και πολύπλοκο ρόλο.
Διαφώτιση και η πνευματική αναζωπύρωση των μαζών ώστε να αντιληφθούν τα ποικίλα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, τα λάθη και τις παραλείψεις των πολιτικών και να λάβουν σωστές αποφάσεις, οι οποίες θα είναι απόρροια κριτικής σκέψης.
Και η αφύπνιση των μαζών ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και τις ελευθερίες τους, να παλέψουν για την αδικία και την ανισότητα και γενικώς, για διάφορες κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Διεκδίκηση καλύτερους νόμους που θα καλύπτουν τις διαφοροποιημένες ανάγκες των πολιτών και θα συντελούν στην εύρυθμη κοινωνικοπολιτική λειτουργία.
Διαμόρφωση ατόμων όχι μόνο με κριτική, αλλά και με πολιτική συνείδηση ώστε να είναι ενεργοί και όχι, παθητικοί πολίτες που θα δέχονται άκριτα και αβασάνιστα ο,τιδήποτε τους προβάλλεται. 
Αποφεύγεται και η μαζοποίηση, διότι οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι και πνευματικά δυνατοί ώστε να μην έχουν ανάγκη την δουλική μίμηση και υποταγή κίβδηλων προτύπων. ~ Ανεξάρτητους ανθρώπους και πολίτες.
Ενεργοποίηση και σε καμία περίπτωση, απομόνωση των πνευματικών ανθρώπων, διότι δεν θα μπορεί να έχει την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα για τη βελτίωση του κοινωνικού γίγνεσθαι.
 
Γ/ Επίλογος
Οπότε, από τα ανωτέρω, κρίνεται αναγκαία η δραστηριοποίηση των πνευματικών ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία που βιώνει τη δική της κρίση πολιτισμού και αξιών. Ωστόσο, και ο καθένας μας οφείλει να ακούσει και να δεχτεί την εποικοδομητική επαφή με διανοούμενους και σκεπτόμενους ανθρώπους και να μην τους απορρίψει. Έτσι, θα γίνει ένα ακόμα βήμα για τη βελτίωση της κοινωνίας και την εύρυθμη λειτουργία της σε όλα τα επίπεδα. 
  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις