Skip to main content

Χριστίνα Ρώση: "Η δική μου προσωπική και βαθύτερη ανάγκη είναι η έκφραση συναισθημάτων..." Ας γνωρίσουμε μια εναδιφέρουσα νέα ποιήτρια!

 

Γεια σας και καλώς ορίσατε στο Athenas Creative Writing Academy (ACWA)! Είναι τιμή μας να σας φιλοξενούμε στην επίσημη ιστοσελίδα μας!

 

  1. Πότε ξεκινήσατε να γράφετε για πρώτη φορά;

           Ξεκίνησα να γράφω στο δημοτικό. Έγραφα μικρές ιστορίες, ποιήματα και       τραγούδια!

 

  1. Ποια είναι συνήθως τα ερεθίσματα σας, οι πηγές έμπνευσής σας για να γράψετε ποίηση;

Δεν ξεχωρίζω κάτι, θα έλεγα η ίδια η ζωή, η ύπαρξη, η δική μου και των άλλων. Κάθε τι που συμβαίνει μέσα μου και γύρω μου, θετικό ή αρνητικό λειτουργεί ως ερέθισμα!

  1. Η ποίηση και η μουσική συνδέονται. Για εσάς ποιόν ρόλο έχει η μουσική στην ποιητική δημιουργία;

Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου και σίγουρα  με επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό, όμως όταν γράφω δεν ακούω ποτέ μουσική παράλληλα!

  1. Τι σημαίνει για εσάς ποίηση; Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα αυτής της δραστηριότητας, της ποιητικής σύνθεσης;

Ποίηση για μένα θα πει «σωτηρία»! Η δική μου προσωπική και βαθύτερη ανάγκη είναι η έκφραση  συναισθημάτων, αρνητικών και θετικών…Ίσως λίγο περισσότερο των θετικών θα έλεγα, διότι ο κόσμος είναι ήδη πολύ σκοτεινός και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αγάπη, για αλήθεια και ομορφιά!

  1. Θεωρείτε ποιο εύκολο ή δύσκολο να γράψεις κάποιος ποίηση από το να γράψει πεζογραφία;

Δεν θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο! Κάθε τι δημιουργικό έχει και το δικό του βαθμό δυσκολίας και για μένα δεν τίθεται θέμα σύγκρισής ανάμεσα τους!

  1. Σκέφτεστε να γράψετε πεζογραφία ή σας ενδιαφέρει και σας εκφράζει μόνο η ποίηση;

Είναι κάτι που έχω σκεφτεί και υπάρχει στα μελλοντικά σχέδια μου! Σίγουρα η ποίηση με εκφράζει σε τεράστιο βαθμό, αλλά πάντα αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο να εκφραστεί με ότι τρόπο  αισθάνεται πιο φυσικό την εκάστοτε στιγμή! Πολλές φορές επιλέγω τη ζωγραφική, άλλες την φωτογραφία…Δεν περιορίζομαι και δεν βάζω ταμπέλες στην έκφραση!

  1. Πιστεύετε ότι ο συγγραφέας, είτε ποιητής όπως εσείς είτε πεζογράφος, πρέπει να έχει κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο; Ή αρκεί η μόρφωση και η εξάσκηση;

Δεν ξέρω τι θα πει ταλέντο …Θα προτιμούσα να το λέω μια κλίση ή προδιάθεση, αλλά κυρίως μια ανάγκη να εκφράσει κανείς κομμάτια του μέσω της ποίησης! Σίγουρα όμως η μόρφωση και η εξάσκηση παίζουν μεγάλο ρόλο ώστε να μπορεί κανείς να πει ακόμη περισσότερα και με πιο σωστό τρόπο! Σε όλα τα πράγματα χρειάζεται πρωτίστως η τεχνική και η γνώση!

  1. Ποια είναι η υπόθεση του ποιητικού έργου σας; Υπάρχει κάποιος κοινός άξονας στα ποιήματά σας; Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας!

Τα περισσότερα ποιήματα μου αφορούν τη ζωή και ότι αυτή περιλαμβάνει! Δεν υπάρχει κεντρικός άξονας, όμως θα ήθελα όποιος διαβάσει  το βιβλίο να του μείνει στο τέλος μια θετική  αίσθηση. Θα ήθελα με λίγα λόγια να σκεφτεί ότι στη ζωή, πάντα συμβαίνουν άσχημα και δύσκολα γεγονότα, όμως πάντοτε υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε ζούμε και να ελπίζουμε!

  1. Ποιες ηλικίες μπορούν να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Δεν μπορώ να το προσδιορίσω με ακρίβεια, γιατί εξαρτάται από το τι διαβάσματα ή ερεθίσματα έχει κάποιος. Σίγουρα ο λόγος μου είναι αρκετά απλός σε σχέση με άλλες ποιητικές προσεγγίσεις, κρύβει όμως  κάποια νοήματα που ίσως πολύ μικρά παιδιά του δημοτικού ή του γυμνασίου  να μην μπορούν να τα διακρίνουν. 

  1. Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;

Αυτή η ερώτηση στριφογύριζε στο κεφάλι μου μέρες! Λοιπόν να πω αρχικά ότι ο τίτλος του βιβλίου  ¨Εκ των Έσω¨, είναι ό τίτλος που είχα δώσει στην σελίδα μου στο Facebook όπου στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι! Στην αρχή είχα την αίσθηση πως σήμαινε για μένα απλώς, ότι γράφω κάτι μέσα από την ψυχή μου… Είναι σίγουρα και αυτό αλλά είναι και κάτι βαθύτερο το οποίο δεν είχα αντιληφθεί μέχρι πρότινος! Πολλές φορές στη ζωή μου, όπως και στη ζωή όλων μας υποθέτω, μας κρίνουν από το «έξω» μας, κανείς δεν βλέπει πιο μέσα, την αληθινή μας φύση…Τι είμαστε πέρα από τις σπουδές, τη δουλειά, η την εξωτερική μας εμφάνιση…Για μένα λοιπόν ό τίτλος είναι σαν να λέω στον κόσμο να δει μέσα μου …

  1. Τι θέλετε να προσφέρετε στο αναγνωστικό κοινό σας;

Όπως ανέφερα και σε μια προηγούμενη ερώτηση, θέλω απλώς να δώσω μια νότα αισιοδοξίας και να πω ότι στη ζωή συμβαίνουν  χίλια στραβά αλλά στην ουσία αυτά τα στραβά μας κάνουν να εκτιμάμε τα καλά και τα όμορφα! Και πρέπει όλα όσα έρχονται να τα αγκαλιάζουμε και να παίρνουμε το μάθημα που θέλουν να μας διδάξουν!

  1. Έχετε κάποια επόμενα συγγραφικά σχέδια; Μπορείτε να μας τα αποκαλύψετε;

Το αμέσως επόμενο βιβλίο θα είναι ένα παιδικό παραμύθι έμμετρο! Δεν μπορώ να πω πολλά λόγια, αλλά αφορά την ιστορία ενός μικρού ιπποπόταμου που θέλει να γυρίσει τον κόσμο με ένα αερόστατο και να ζήσει πολλές περιπέτειες!

  1. Με ποιο μήνυμα ή μότο θα θέλατε να κλείσετε τη συνέντευξη σας; τί σας εκφράζει περισσότερο;

Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε να είμαστε παιδιά πού και πού… Να παίζουμε, να γελάμε, να ζωγραφίζουμε, να τραγουδάμε, θέλω να κλείσω με κάτι αγαπημένο από τον Τάσο Λειβαδίτη : "όποια πόρτα κι αν άνοιγα βρισκόμουν μες τα παιδικά μου χρόνια.."

 

logotexnia, creative writing , dhmiourgikh grafh, literature , book, books, vivlio , vivlia, ποίηση, poetry, poems, ποιητές

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Προβολές: 2085