Γεώργιος Μπαστάκης: "Με την ποίησή μου θέλω να δώσω στο κοινό Αγάπη"

 Πότε ξεκινήσατε να γράφετε για πρώτη φορά;

Στον χώρο της ποίησης, είμαι τα τελευταία δύο χρόνια. Από μικρή ηλικία μου άρεσε να διαβάζω ποίηση, αλλά ξεκίνησα να γράφω ποίηση από τον Απρίλιο του 2018, και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αυτό που έκανα, το αγάπησα μέσα μου περισσότερο απ' ότι περίμενα, έγραφα με περισσότερο πάθος και χαρά, ώσπου το καλοκαίρι του 2019 εκδόθηκε και κυκλοφόρησε η πρώτη μου ποιητική συλλογή.

Ποια είναι συνήθως τα ερεθίσματα σας, οι πηγές έμπνευσής σας για να γράψετε ποίηση;

Οι καταστάσεις που ζω, εμπειρίες, στιγμές που έχω βιώσει, επιθυμίες, καταστάσεις που πλέον έχουν μείνει ως αναμνήσεις. Επίσης πολλές φορές με βοηθάει και η θάλασσα, τα λιμάνια, τα ταξίδια, ακόμα και ο ήχος των κυμάτων στο να συνθέσω κάποια ποιήματα. Η έμπνευση για να γράψω μου έρχεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας έχω χρόνο και μπορώ να μεταφέρω, πράγματα που σκέφτομαι, στο χαρτί και σε μορφή ποιήματος, προσπαθώντας να κάνω τον αναγνώστη να καταλάβει πώς ένιωθα τη στιγμή που έγραφα το κάθε ποίημα.

Η ποίηση και η μουσική συνδέονται. Για εσάς ποιόν ρόλο έχει η μουσική στην ποιητική δημιουργία;

Είναι σίγουρο ότι η μουσική και η ποίηση συνδέονται. Είναι άλλωστε δυο ιδιαίτερες μορφές τέχνης που σε ταξιδεύουν. Για εμένα, η μουσική έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία, τις ιδέες, για σύνθεση νέων ποιημάτων, ποιήματα γεμάτα αγάπη και συναίσθημα. Η μουσική πολλές φορές σε ταξιδεύει, σε βοηθάει να φτιάξεις εικόνες, να αναπολήσεις καταστάσεις, στιγμές, αναμνήσεις, κάτι που κάνει μέσα μου μεγαλύτερη την επιθυμία να γράψω κάτι, να συνθέσω νέους στίχους, να φτιάξω ένα νέο ποίημα και να εκφράσω αυτά που θέλω μέσα απ' αυτό.

Τι σημαίνει για εσάς ποίηση; Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα αυτής της δραστηριότητας, της ποιητικής σύνθεσης;

Ποίηση, για εμένα είναι η ελεύθερη έκφραση, η έκφραση για κάτι που μας απασχολεί, το οποίο θέλουμε να το γράψουμε μέσα σε στίχους με ομοιοκαταληξία ή χωρίς, όπως να βγαίνει, είναι κάτι που αν το αγαπήσεις δεν θα θέλεις να το αποχωριστείς ποτέ. Η σύνθεση των στίχων, σε κάνει να αναπολείς πράγματα, στιγμές, καταστάσεις του παρελθόντος ή ακόμα και μελλοντικές προσδοκίες και στόχους, οι οποίοι αποτυπώνονται όσο καλύτερα γίνεται μέσα σε ένα ποίημα που αποτελεί σημαντικό κομμάτι για σένα και την πορεία σου στο χώρο της συγγραφής.

Θεωρείτε ποιο εύκολο ή δύσκολο να γράψεις κάποιος ποίηση από το να γράψει πεζογραφία;

Αν ασχοληθείς σε βάθος με τα πεζά κείμενα, το στήσιμο ενός πεζογραφήματος ή και του πεζού λόγου γενικότερα, θα καταφέρεις να γράψεις πεζογραφία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ποίηση. Αν κάτι σου αρέσει, θα βρεις τον τρόπο να μάθεις και να δημιουργήσεις γύρω από αυτό ότι καλύτερο μπορείς, ίσως είναι και κάτι που δεν το περιμένεις, κάτι καλύτερο από αυτό που περίμενες να δημιουργήσεις.

Σκέφτεστε να γράψετε πεζογραφία ή σας ενδιαφέρει και σας εκφράζει μόνο η ποίηση;

Αυτή τη στιγμή μόνο η ποίηση, μέσα από την ποίηση εκφράζω αυτά που αγαπώ και τα βλέπω να αποτυπώνονται όσο καλύτερα γίνεται.

Πιστεύετε ότι ο συγγραφέας, είτε ποιητής όπως εσείς είτε πεζογράφος να έχει κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο; Ή αρκεί η μόρφωση και η εξάσκηση;

Κοιτάξτε να δείτε, όλα είναι θέμα εκπαίδευσης και υπομονής. Μπορεί να έχεις το ταλέντο μέσα σου αλλά να μην το έχεις ανακαλύψει ακόμα. Μπορεί να μην έχεις έμφυτο το ταλέντο αλλά να το καλλιεργήσεις και να το κάνεις κτήμα σου και να το εξασκείς συνεχώς γιατί η εκπαίδευση, η εξάσκηση για κάτι, ποτέ δεν τελειώνει. Εξάσκηση = μάθηση = βελτίωση Σημαντικό ρόλο εννοείται παίζει και η μόρφωση του ατόμου, χωρίς πάντα να είναι αυτή το μοναδικό κίνητρο για να πετύχεις, κυρίως η αγάπη και η αφοσίωση σε αυτό που κάνεις, είτε αυτό είναι συγγραφή, είτε κάποια άλλη μορφή τέχνης, είτε κάποιο άθλημα. Μέσα από την αγάπη και την όρεξη που έχεις να κάνεις κάτι, καταφέρνεις πολλά παραπάνω από ό,τι πιστεύεις.

 Ποια είναι η υπόθεση του ποιητικού έργου σας; Υπάρχει κάποιος κοινός άξονας στα ποιήματά σας;

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας! Το βιβλίο μου με τίτλο "52 καταστάσεις" αναφέρεται κυρίως στην αγάπη, στον έρωτα, στις αναμνήσεις, τα συναισθήματα και σε καταστάσεις βιωματικές και μη, που με κίνησαν να τα αποτυπώσω σε ποιήματα και αργότερα να τα μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο μέσα από αυτό το βιβλίο. Ίσως κάποιοι αναγνώστες ταυτιστούν με κάποια από τις καταστάσεις που περιγράφω στα ποιήματα μου, ίσως έχουν ζήσει κι αυτοί παρόμοιες στιγμές και νιώσουν το ποίημα σαν να έχει γραφτεί γι' αυτούς.

Ποιες ηλικίες μπορούν να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, μέσα από το ξεκούραστο λεξιλόγιο που χρησιμοποιώ, την περιγραφή των ποιημάτων μου, μεταφέρω τον αναγνώστη πολλές φορές στο σημείο, στην κατάσταση που αναφέρω.

Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;

Το βιβλίο 52 καταστάσεις, πήρε αυτόν τον τίτλο επειδή περιλαμβάνονται σε αυτό 52 ποιήματα τα οποία διαβάζοντας τα κι εγώ ο ίδιος δεν θα μπορούσα να τους δώσω άλλο όνομα από "καταστάσεις''. Επίσης το τελευταίο ποίημα, είναι μια ιστορία αγάπης που ξετυλίγεται μέσα από 26 διαδοχικές μαντινάδες ή αλλιώς δεκαπεντασύλλαβο με ομοιοκαταληξία. 26Χ2=52

Τι θέλετε να προσφέρετε στο αναγνωστικό κοινό σας;

Αγάπη. Αγάπη για την αγάπη, για την ποίηση, τη θάλασσα. Αισιοδοξία, ακόμα και στις δυσκολίες που μπορεί να βιώνει κάποιος, μέσα από ορισμένα ποιήματα ίσως νιώσει πιο θετικά μέσα του, ίσως υιοθετήσει κάποιο ή κάποια από τα ποιήματα μου. Να νιώσει ευχαρίστηση διαβάζοντας αυτό το βιβλίο. Όπως μου είχε πει κάποιος αναγνώστης '' τους δίνω κύματα, τα οποία ο καθένας τα αντιμετωπίζει αλλιώς ".

Έχετε κάποια επόμενα συγγραφικά σχέδια; Μπορείτε να μας τα αποκαλύψετε;

Ετοιμάζω την 2η ποιητική μου συλλογή η οποία θα κυκλοφορήσει στους επόμενους μήνες.

Με ποιο μήνυμα ή μότο θα θέλατε να κλείσετε τη συνέντευξη σας; Τι σας εκφράζει περισσότερο;

Κάτι που θα έλεγα σε όλους όσους ασχολούνται με κάποια μορφή τέχνης, αθλητισμού ή κάτι άλλο, να μην τα παρατήσουν, αν το αγαπάνε να επιμείνουν, να προσπαθούν, και κάποια στιγμή θα φτάσουν εκεί που δεν το περιμένουν. Βάζουμε στόχο την κορυφή, και φτάνουμε όσο πιο κοντά μπορούμε σε αυτήν!

logotexnia, creative writing , dhmiourgikh grafh, literature , book, books, vivlio , vivlia, ποίηση, poetry

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 2198

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ - LEARNING GREEK

Αθηνά Μαλαπάνη.
Μαθήματα Ελληνικών - Learning Greek.
Athena N. Malapani MA, Philologist National and Capodistrian University of Athens,
Writer and Author.

NEWSLETTER

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι τα νέα μας!