Skip to main content

20 Βιβλιοπροτάσεις για τις επικείμενες καλοκαιρινές μας διακοπές! από την Αθηνά Ν. Μαλαπάνη, Φιλόλογο-Συγγραφέα

20 Βιβλιοπροτάσεις για τις επικείμενες καλοκαιρινές μας διακοπές!
από την Αθηνά Ν. Μαλαπάνη, Φιλόλογο-Συγγραφέα


Το βιβλίο ανέκαθεν αποτελούσε έναν εξαιρετικό φίλο και σύντροφο στις καλοκαιρινές μας αποδράσεις, ολιγοήμερες ή πολυήμερες! Σε αυτό το άρθρο μου λοιπόν, σας προτείνω 20 βιβλία που εκδόθηκαν μέσα στη χρονιά 2020-2021 από διάφορους εκδοτικούς οίκους ή αποτελούν συνεκδόσεις ή αυτοκεδόσεις για να περάσετε εποικοδομητικά τον καλοκαιρινό σας χρόνο είτε είστε εντός είτε εκτός του τόπου κατοικίας σας.


Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι μερικά από τα βιβλία που επέλεξα είναι παλαιότερης χρονολογίας έκδοσης -ίσως να μπορέσουν να θεωρηθούν κλασικά-, καθώς θεωρώ ότι ακόμα μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν πολύ σημαντικά μηνύματα στο αναγνωστικό κοινό. Τέλος, να σημειωθεί ότι οι απόψεις μου είναι απόλυτα προσωπικές και δεν έχω στόχο να διαφημίσω, να προωθήσω ή να υποστηρίξω κάποιον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο ή συγγραφέα για τον οποιονδήποτε λόγο.


*Η αριθμητική παρουσίαση των βιβλίων είναι τυχαία και δεν αποτελεί αξιολογική σειρά.
Ντίνος Πετράκης, Μιχάλης Ανυφαντής (μυθιστόρημα), εκδ. Βακχικόν: Ένα μυθιστόρημα - τραγωδία που διατρέχει τις δεκαετίες 1990-2020 παρουσιάζοντας τις σχέσεις και τις φιλοδοξίες των Ελλήνων και πώς αυτές τους οδήγησαν στην αυτοκαταστροφή και την πλεονεξία.


Αναστασία Αντωνάκη, Δεν είμαι εγώ! (μυθιστόρημα), εκδ. Κέδρος: Ένα μυθιστόρημα με αυτοβιογραφικά στοιχεία και προσωπικό και εξομολογητικό τόνο που μιλά για τις διατροφικές διαταραχές και τα καταδυναστευτικά στερεότυπα που πιέζουν τις γυναίκες για το σώμα τους.


Πάνος Παντελούκας, Έγκλημα στο Πότζο, Τάκης Νταλάκος, Τρίλημμα και Νίκος Γονίδης, Δώδεκα χτύποι, εκδ. Βακχικόν: Τρία αστυνομικά μυθιστορήματα από τις εκδόσεις Βακχικόν με σασπένς, ἐνταση, μυστήριο και πρωτότυπη πλοκή. Οι λάτρεις του αστυνομικού κυθιστορήματος θα τα λατρέψουν σίγουρα!


Αντώνης Σαμαράκης, Το Λάθος (συλλογή διηγημάτων), εκδ. Καστανιώτη: Ένα κλασικό βιβλίο από έναν μεγάλο συγγραφέα! Απλές ιστορίες, σαφείς και κατανοητές που προβάλλουν τις ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες του ανθρώπου. Διαχρονικό και επίκαιρο (ακόμα)!


Αλέξης Σταμάτης, Ζωή (μυθιστόρημα), εκδ. Μίνωας: Ένα μυθιστόρημα γραμμένο με θεατρικότητα, αμεσότητα και παραστατικότητα που εξερευνά τις ανθρώπινες σχέσεις και τον έρωτα. Ένα ζωντανό και καλογραμμένο βιβλίο με πολύ συναίσθημα από έναν εξαιρετικά ταλαντούχο συγγραφέα!


Βίλχεμ Ράιχ, Άκου, ανθρωπάκο! (νουβέλα), εκδ. Αργοναύτης: Ένα διαχρονικό και κλασικό έργο-καλλιτέχνημα της λογοτεχνίας που προβάλλει την ανάγκη του ανθρώπου να είναι σε επαφγρύπνη, να μην επαναπαύεται ποτέ και να διακηρύσσει τις απόψεις του.


Νικολάι Γκόγκολ, Το ημερολόγιο ενός τρελού, εκδ. Κ. Μ. Σαχαράκης: Ημερολογιακό βιβλίο με προσωπικό και εξομολογητικό τόνο. Πώς μπορεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος, αυτό το θαυμαστά πολύπλοκο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού να υποστεί βλάβες και να εγκαταλείψει τον άνθρωπο; Ποιες συνθήκες μπορούν να οδηγήσουν τον άνθρωπο στο "χτίσιμο” ενός ψεύτικου και πλασματικού κόσμου και στην ανάγκη του να αλλάξει την ταυτότητά του και να ζήσει σε έναν δικό του κόσμο; Και πώς μπορεί να αντιμετωπίζεται ή ακόμα και να θεραπευτεί ένας τέτοιος άνθρωπος; Υπαρξιακά ερωτήματα μέσα από ένα διαχρονικό έργο. Αν έχετε δει και την αντίστοιχη θεατρική παράσταση, αξίζει να το (ξανα)διαβάσετε!


Pauline Harmange, Μισώ τους άνδρες, εκδ. Οξύ: Μια εμπεριστατωμένη μελέτη και έρευνα για τις σχέσεις των (δύο) φύλων και την αντιμετώπισή τους από την κοινωνία. Έχουν λόγο (ή λόγους) οι γυναίκες να μισούν τους άνδρες; Και γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς θα μπορούσε να διορθωθεί; Ένα δυναμικό, επαναστατικό και ανατρεπτικό βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί τόσο από άντρες όσο και από γυναίκες, καθώς μπορεί να φέρει τα δύο φύλα πιο κοντά!


Αλέξανδρος Καψοκόλης, Το Άβατο. Η Ματωμένη Γη, εκδ. Βακχικόν: Ένα νατουραλιστικό μυθιστόρημα που εξισορροπεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και τη σκληρή πραγματικότητα αφενός, αλλά και τη φαντασία αφετέρου. Εμπνευσμένο από τις οδυνηρές συνέπειες της πλεονεξίας και του υπερφυαλισμού της σύγχρονης κοινωνίας, το μυθιστόρημα αυτό μεταφέρει μέσα από τη δυναμική γραφή του την ανάγκη της ανθρωπότητας και του ανθρώπου να βελτιωθεί και να αλλάξει.


Ευγενία Φακίνου, Για να δει τη θάλασσα (μυθιστόρημα), εκδ. Καστανιώτη: Ένα μυθιστόρημα με προσωπικό τόνο και εξομολογητικό χαρακτήρα για μια γυναίκα που προσπαθεί να ανακτήσει τη μνήμη της μέσα από μαγειρικές, μυρωδιές και γεύσεις! Η μαγειρική στη λογοτεχνία αποτελεί ένα πρόσφορο έδαφος δημιουργικής έκφρασης! Συστήνεται ανεπιφύλακτα!


Αύγουστος Κορτώ, Νεοελληνική Μυθολογία (μυθιστόρημα), εκδ. Πατάκη: Ένα βιβλίο βασισμένο σε και εμπνευσμένο από τη μυθολογία, η οποία αποτελεί την πρώτη ύλη του συγγραφέα, αλλά αναπλάθεται με χιούμορ και αναμειγνύεται με στοιχεία της καθημερινότητας και της σημερινής εποχής. Ποιοτικό χιούμορ, τολμηρή και χειμαρρώδης γραφή και γέλιο για να περάσουν ευχάριστα και ήρεμα τα καλοκαιρινά βράδια ή πρωινά στην παραλία!


Μάρω Βαμβουνάκη, Χορός Μεταμφιεσμένων και Ο παλιάτσος και η Άνιμα (μυθιστορήματα), εκδ. Ψυχογιός: Δύο μυθιστορήματα ψυχολογικού χαρακτήρα, καλογραμμένα και τεκμηριωμένα για όλα όσα παρουσιάζουν. Δύο οδηγοί ζωής -θα λέγαμε- που θα θέσουν τον εκάστοτε αναγνώστη σε σκέψη και περισυλλογή, αλλά και σε σκέψη για πολλά και ποικίλα ζητήματα.


Διογένης Κοπανάκης, Άρης: Μια ιστορία ψυχοθεραπείας (μυθιστόρημα), εκδ. Βακχικόν: Ένα μυθιστόρημα με απόλυτα προσωπικό κι εξομολογητικό τόνο γραφής για τα έμφυλα στερεότυπα και την ανάγκη του ανθρώπου να μην καταπιέζει τις φυσιολογικές σεξουαλικές ορμές του. Ο συγγραφέας λόγω των ψυχιατρικών γνώσεων και της επιστημονικής του κατάρτισης ξέρει να διεισδύσει στον ψυχισμό των ηρώων του -και ειδικά του πρωταγωνιστή του- αποδίδοντας την αναγκαιότητα της αποδοχής της διαφορετικότητας.


Kio Stark (μετάφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου), Να μιλάτε με αγνώστους, εκδ. Key Books: Ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης με βιωματικά παραδείγματα και διδάγματα που δίνουν την ενθάρρυνση σε όλους μας να κοινωνικοποιούμαστε ομαλά και μέσω προσωπικών σχέσεων, χωρίς φόβο και ανασφάλειες! Ένα σύγχρονο και επίκαιρο θέμα σε μια εποχή -και περίοδο- που η απρόσωπες σχέσεις μέσω διαδικτύου έχουν κατακλύσει τις ζωές μας.


Αρετή Καμπίτση, Οργισμένες μέρες (νουβέλα), εκδ. Βακχικόν: Μια νουβέλα που διεισδύει στον γυναικείο ψυχισμό και τις ανασφάλειες που πολλές φορές, η ίδια η κοινωνία ή ακόμη και η οικογένεια σπέρνει στις γυναίκες. Πόσο μπορεί να αντέξει μια γυναίκα μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον ανασφάλειας και αβεβαιότητας; Πώς μπορεί να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή της; Πώς μπορεί να κρατηθεί δυνατή και ακέραιη και πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται; Ένα ψυχογραφικό κείμενο που αξίζει να διαβαστεί (ειδικά από γυναίκες)!


Ευαγγελία Μινάρδου-Αδάμου, Γκρο Πλάνο. Ιστορίες κοντινής εστίασης (συλλογή διηγημάτων), εκδ. Βακχικόν: 37 καλογραμμένες ιστορίες με ποικίλες τεχνικές αφήγησης και πολυάριθμα μηνύματα για την ανθρώπινη ψυχολογία και τις ανθρώπινες σχέσεις, τις ανατροπές της ζωής και τις διάφορες περιπέτειες. Ιστορίες σε διαφορετικά χρονικά, ιστορικά και κοινωνικά περιβάλλοντα με ποικίλες αφορμήσεις έμπνευσης. Ένα εξαιρετικά επιμελημένο βιβλίο, καθόσον η συγγραφέας είναι φιλόλογος οπότε ξέρει να χειριστεί τον λόγο με την απαιτούμενη επάρκεια. Μια εξαιρετική επιλογή!


Έκτορ Γκαρθία & Φρανσέσκ Μιράλλιες (μετάφρ. Τιτίνα Σπερελάκη), Ιτσίγκο Ιτσιέ, εκδ. Πατάκη: Ένα εξαιρετικό βιβλίο που υπάγεται στη λογοτεχνία της αυτοβελτίωσης! Χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για το πώς θα καταφέρουμε να απελευθερωθούμε από φόβους και φοβίες, άγχος και αμφιβολίες, επιφυλακτικότητα, αβεβαιότητα και ανασφάλειες και να μάθουμε να απολαμβάνουμε την καθημερινή μας ζωή και να βελτιώνουμε τις σχέσεις και την επικοινωνία μας.

logotexnia, creative writing , dhmiourgikh grafh, literature , book, books, vivlio , vivlia, writing, καλοκαιρινέςαναγνώσεις, βιβλίακαικαλοκαίρι, καλοκαίρι, καλοκαίρι2021

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 1643