Skip to main content

Παιδική λογοτεχνία για το περιβάλλον! Μερικές προτάσεις!

Υπάρχουν βιβλία που θα καλλιεργήσουν την οικολογική συνείδηση στα παιδιά; Μπορεί η λογοτεχνία να μάθει στα παιδιά να σέβονται το περιβάλλον; Φυσικά! Να μερικές προτάσεις!

Αθηνά Ν. Μαλαπάνη, Φιλόλογος-Συγγραφέας

1. Κατρίνα Τσάνταλη, Μια θάλασσα πλαστικά, εκδ. Διόπτρα, 2020: Πώς τα πλαστικά επηρεάζουν τη θάλασσα; Τι θα κάνουν τα ψαράκια και όλα τα θαλάσσια ζωάκια όταν η θάλασσα γεμίζει πλαστικά; Ποιος μπορεί να δώσει τη λύση; Υπάρχει άραγε λύση; Ένα διδακτικό παραμύθι για την ανάγκη να σώσουμε τη θάλασσα από τη μάστιγα των πλαστικών που την μολύνει σε μεγάλο βαθμό και μπορεί να βλάψει και όλα τα θαλάσσια ζωάκια και ψαράκια!

2. Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ο κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί, εκδ. Πατάκη, 2013: Ένα βιβλίο που μαθαίνει στα παιδιά την ανάγκη να προστατεύουμε τα δάση, τα δέντρα, τα φυτά, τα λουλούδια που ζουν μέσα σε αυτό, καθώς επίσης και τα ζώα του δάσους. Απλοί τρόπο που μαθαίνουν στα παιδιά πώς και γιατί πρέπει να σεβόμαστε και να σώσουμε τα δάση μας!

3. Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Με το ποδήλατό μου αρχηγό το αυτοκίνητο νικώ, εκδ. Πατάκη, 2013: Ένα βιβλίο που μαθαίνει στα παιδιά την αξία και την ομορφιά της μετακίνησης με ποδήλατο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποδήλατο εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ένα σύνηθες μέσο οικολογικής μετακίνησης στο εξωτερικό [π.χ. το σύστημα velib (velo=ποδήλατο + liberte=ελευθερία) στο Παρίσι], γίνεται κατανοητό ότι πρέπει και στη χώρα μας να καλλιεργήσουμε τη νοοτροπία της οικολογικής μετακίνησης. 

4. Μαρία Ζαχαριουδάκη, Η κ. Ανακύκλωση και η περιπέτεια των σκουπιδιών, εκδ. Άγκυρα, 2013: Η σημασία της ανακύκλωσης μέσα από ένα παιδικό βιβλίο!

5. Troiano Rosalba , Benedetti Matteo, 20 Σπουδαίοι Πράσινοι Ήρωες σώζουν τον Πλανήτη, εκδ. Διόπτρα, 2020: Ένα εξαιρετικό βιβλίο με συναρπαστικές ιστορίες που μέσα από την περιπέτεια και τη συγκλονιστική γραφή καλλιεργούν στο παιδί-αναγνώστη την υπευθυνότητα για τη διάσωση του περιβάλλοντος. Επιπλέον, μέσα από την περιπέτεια και το σασπένς τα παιδιά αποκτούν ένα δυναμικό κίνητρο για την προστασία της φύσης.

6. Μπογιάνκα Κοσταντίνοβα-Γάκη, Το νυχτολούλουδο, εκδ. Οσελότος, 2020: Η ποιητική ιστορία ενός νυχτολούλουδου που μαθαίνει στα παιδιά πώς αναπτύσσεται η φυτική ζωή (δέντρα, φυτά και λουλούδια).

7. Δέσποινα Κασάπα, Βυθός ώρα μηδέν, εκδ. Οσελότος, 2020: Πώς μπορούμε να προστατεύσομε τη θάλασσια και όλα τα ζωάκια και τα φυτά που ζουν μέσα σε αυτήν; Όλες οι απαντήσεις μέσα από αυτό το περιπετειώδες και συγκλονιστικό παραμυθάκι! 

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 1121