Skip to main content

Μαριλένα Παππά, Φεγγαροκουταλιές: Ένα παραμύθι για μικρά και... μεγάλα παιδιά!

Το παραμύθι Φεγγαροκουταλιές της Μαριλένας Παππά είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο, κατάλληλο να διαβαστεί από παιδιά στην προεφηβική ηλικία τους (8-12 ετών), αλλά και από ενήλικες! Πρόκειται για ένα κείμενο που συνδυάζει τον ρεαλισμό με τη δημιουργική φαντασία και το σουρεαλιστικό στοιχείο, μεταφέροντας όμως πολυποίκιλα μηνύματα για την ανθρωπότητα και τον άνθρωπο, τις ηθικές αξίες, το περιβάλλον και την ανάγκη προστασίας του, τις οικογενειακές σχέσεις και τη φιλία, ακόμη και το πεπρωμένο και τον ρόλο της μοίρας στη ζωή μας, αλλά και τη δική μας ελευθερία και το αυτεξούσιό μας! Μια πληθώρα αξιών μέσα από ένα μόνο βιβλίο και μάλιστα, εύληπτο, κατανοητό και ευκολοδιάβαστο!

Το βιβλίο έχει δύο άξονες, τον κόσμο της Γης -περίπου όπως τον γνωρίζουμε εμείς σήμερα- και έναν διαφορετικό κόσμο, ίσως τον ιδανικό και ιδεατό κόσμο που όλοι έχουμε ονειρευτεί. Η Χώρα του καπνού είναι η Γη όπως περίπου την γνωρίζουμε εμείς σήμερα, ενώ η Ελευθερούπολη είναι ο (δήθεν) ιδεατός και ιδανικός κόσμος που φανταζόμαστε και μπορεί και να αγωνιζόμαστε να πετύχουμε. Ωστόσο, κανένας από τους δύο κόσμους, ούτε η Χώρα του Καπνού ούτε η Ελευθερούπολη, δεν είναι αψεγάδιαστοι. Και οι δύο έχουν μειονεκτήματα, αλλά και πλεονεκτήματα -ο καθένας τα δικά του. 

Μέσα σε αυτήν την περίπλοκη κατάσταση, δύο αδερφάκια, ο Μάιλο και η Ανεμηλιά Μεντ, ζουν σαν δύο φυσιολογικά παιδιά στην Ελευθερούπολη μαζί με τους γονείς τους. Ωστόσο, κάτω από περίεργες συνθήκες, βρίσκονται και στη Χώρα του Καπνού και μένουν εκεί για λίγο χρονικό διάστημα μαζί με τη γιαγιά τους, τη Νάνα Νανίτα. Γνωρίζουν ένα τελείως διαφορετικό φυσικό περιβάλλον, πηγαίνουν σε ένα διαφορετικό σχολείο, κάνουν διαφορετικούς φίλους. Στην αρχή, αυτός ο κόσμος τους φαίνεται περίεργος, όμως στη συνέχεια, τον συνηθίζουν και τον αγαπούν, δένονται μαζί του. 

Ποιος από τους δύο κόσμους θα επικρατήσει όμως; Γαιτί άραγε έχει ξεσπάσει μια σύγκρουση ανάμεσα στη Χώρα του Καπνού και την Ελευθερούπολη; Ποιος θα είναι υπεύθυνος για να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη σύγκρουση και ποιες συνέπειες θα έχει; 

Ένα παραμύθι με φανταστικά στοιχεία, αλλά τόσο αληθινά μηνύματα για τον άνθρωπο και τη φύση! Η φαντασία και η φαινομενική αφέλεια, οι διάλογοι και οι περιγραφές καθιστούν το κείμενο ζωντανό, παραστατικό και άμεσο. Η συγγραφέας, Μαριλένα Παππά, γνωστή από το βιβλίο Το τελευταίο εμπόδιο (δείτε την κριτική μου εδώ: https://www.athensvoice.gr/culture/book/673203_marilena-pappa-teleytaio-empodio-mia-metafysiki-noyvela) που είναι γραμμένο σε υπερρεαλιστική γραφή δοκιμάζεται σε κάτι διαφορετικό. Κρατά τον υπερρεαλισμό και τη φαντασία και τα αφομοιώνει δημιουργικά μέσα στο εντελώς διαφορετικό πλαίσιο του παιδικού παραμυθιού. Και τα καταφέρνει εξαιρετικά καλά!

Φεγγαροκουταλιές λοιπόν, ένας πρωτότυπος τίτλος για ένα υπέροχο παραμύθι! Συνίσταται ανεπιφύλακτα για τα παιδιά, αλλά και γονείς! 

Μην το χάσετε! (από τις εκδόσεις bookstars)

logotexnia, παραμυθι, φεγγαροκουταλιές, μαριλέναπαππά, παιδικήλογοτεχνία, παιδικόβιβλίο, φανταστικήγραφή, υπερρελαισμός, σουρεαλισμός

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 1426