Skip to main content

Αναστασία Αντωνάκη, Δεν είμαι εγώ! Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τις διατροφικές διαταραχές

Το μυθιστόρημα της Αναστασίας Αντωνάκη, Δεν είμαι εγώ! που κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Κέδρος είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία που προβάλλει τις διατροφικές διαταραχές, τα αίτιά τους και τις επιπτώσεις τους στην ηρωίδα. Γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και με καίριους διαλόγους στα σημεία που πρέπει, το βιβλίο αυτό θυμίζει ημερολόγιο και ο τόνος του είναι απόλυτα προσωπικός και εξομολογητικός. Ωστόσο, διεγείρει συναισθηματικά τον αναγνώστη, καθώς πολλοί αναγνώστες και κυρίως, πολλές αναγνώστριες μπορεί να ταυτιστούν με αυτά τα βιώματα και να βρουν δικά τους κομμάτια μέσα σε αυτήν την (πραγματική) ιστορία. 

Η ηρωίδα του βιβλίου είναι και η αφηγήτρια, ενώ ο προσωπικός και εξομολογητικός τόνος της αφήγησης μάς επιτρέπουν μια υποθετική ταύτιση της αφηγήτριας με τη συγγραφέα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι απόλυτο. Η πρωταγωνίστρια περιγράφει με ειλικρίνεια τις διατροφικές της διαταραχές, πειργράφοντας όλα όσα βίωσε, όλα όσα αισθάνθηκε, όλα όσα την δυσκόλεψαν, αλλά και όλα όσα ανακάλυψε στον εαυτό της καταβάλλοντας τη δική της προσπάθεια και τον δικό της αγώνα για να γίνει πιο δυνατή και ξανά υγιής. Η ψυχαναλυτική και ψυχογραφική δύναμη της συγγραφέα είναι πραγματικά αξιοσμείωτη, με απόρροια να αποτελεί έναν από τους λόγους ανάννωσης του βιβλίου αυτού. 

Οι διατροφικές διαταραχές (νευρογενής ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγικά επεσόδια, παχυσαρκία, ορθορεξία) είναι πολύ διαδεδομένες ψυχοσωματικές ασθένειες την τελευταία δεκαετία. Δυστυχώς, η καταλυτική επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου εν γένει θεωρείται ότι έχει συμβάλει αρνητικά σε αυτό, δηλαδή έχει ενισχύσει τα θύματα των διατροφικών διαταραχών, καθώς προκαλούν σύγκριση με δήθεν τέλεια και αψεγάδιαστα σώματα. Μάλιστα, παρατηρείται αύξηση των κοριτσιών που πάσχουν από κατάθλιψη εξαιτίας των σωματικών προτύπων που προβάλλονται και επιβάλλονται με πολλούς τρόπους, πολλές φορές ακόμη και υποσυνείδητα. Οπότε, ένα σχετικό βιβλίο, τόσο ειλικρινές, αληθινό, ρεαλιστικό και δυναμικό είναι αυτό που χρειάζεται η νεοελληνική λογοτεχνία για να ενημερώσει με τον κατάλληλο τρόπο, όχι ηθικοδιδακτικά και στεγνά, όλους μας και ειδικά, έφηβες και νεαρές γυναίκες για το ζήτημα των διατροφικών διαταραχών και πώς να το προλάβουν και να μην γίνουν θύματά τους, μαθαίνοντας παράλληλα να αγαπούν και να φροντίζουν το σώμα τους και την ψυχή τους. 

Δεν είμαι εγώ από την Αναστασία Αντωνάκη. Μην το χάσετε!   

logotexnia, creative writing , literature , book, books, δενείμαιεγώ, αναστασίααντωνάκη, διατροφικέςδιαταραχές

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 1526