Skip to main content

Δημήτρης Μπονόβας, Σαρίφ, Βαδίζοντας στο σκοτάδι: Συνέντευξη για ένα διαφορετικό βιβλίο ενός πολυπράγμονα δημιουργού!

Δημήτρης Μπονόβας, Σαρίφ, Βαδίζοντας στο σκοτάδι: Συνέντευξη για ένα διαφορετικό βιβλίο ενός πολυπράγμονα δημιουργού!

 

της Αθηνάς Μαλαπάνη, Φιλολόγου - Συγγραφέα

 

Χαίρομαι πάρα πολύ που η προσωπική μου ιστοσελίδα φιλοξενεί έναν ταλαντούχο άνθρωπο, τον Δημήτρη Μπονόβα! Ο Δημήτρης Μπονόβας ασχολείται πολύ με τον χώρο του βιβλίου. Βιβλιοκριτικές, παρουσιάσεις, βιντεάκια και εκπομπές σχετικά με το βιβλίο. Τώρα πλέον είναι εδώ για να μας απαντήσει σε ερωτήσεις για το δικό του βιβλίο, Sharif- Βαδίζοντας στο σκοτάδι από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

 

Δημήτρη, καλησπέρα και σε ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή να μας παραθέσεις μια συνέντευξη!

 

1)      Θα ήθελα να μας αναφέρεις με λίγα λόγια τον βασικό θεματικό άξονα του βιβλίου σου, ώστε να κατατοπιστούν και οι αναγνώστες μας.

 

Καλησπέρα Αθηνά! Χαίρομαι πάρα πολύ που βρισκόμαστε και πάλι!

Λοιπόν, το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μιλά για τη ζωή ενός Κούρδου πρόσφυγα που φεύγει μαζί με την οικογένειά του από τη Συρία με προορισμό κάποιο προηγμένο κράτος της Ευρώπης όπου ελπίζει να βρει μια καλύτερη ζωή. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στη ζωή ενός Έλληνα εθνικιστή. Προς το τέλος του βιβλίου, αυτές οι δύο φαινομενικά αντίθετες πορείες μπλέκονται και εκεί είναι που βρίσκεται όλο το “ζουμί” της ιστορίας.

 

2)      Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο! Συγχαρητήρια! Τι σημαίνει η λέξη «Σαρίφ»;

Δεν είναι λέξη, είναι το όνομα του κεντρικού ήρωα, του Κούρδου πρόσφυγα.

 

3)  Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σου για αυτό το βιβλίο;

Πηγές έμπνευσης θα μπορούσα να πω ότι ήταν από τη μία η όλη κατάσταση με τον πόλεμο στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή (για μία ακόμη φορά) και από την άλλη, το φαινόμενο του εθνικισμού και της ξενοφοβίας. Επίσης, ως άνθρωπος που έχει δουλέψει με πρόσφυγες και έχει ζήσει από πρώτο χέρι τις καταστάσεις τις οποίες βιώνουν, είχα πάντα την επιθυμία να γράψω κάτι σχετικό έτσι ώστε, εάν μπορέσω, να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι στο να γίνει γνωστή η πορεία της ζωής τους και να μπορέσουν μέσα από αυτό το γεγονός να αφυπνιστούν συνειδήσεις.

 

4) Μεταφέρεις μηνύματα για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ανάγκη να αποτινάξουμε τον εθνικισμό και τον ρατσισμό εν γένει;

Ο εθνικισμός και ο ρατσισμός, σε κάθε του μορφή, είναι δύο φαινόμενα που θα πρέπει να ξεριζώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από το μυαλό μας. Κανείς δεν είναι ίδιος με τον διπλανό του. Αυτή είναι η ουσία σε αυτόν τον κόσμο και θα πρέπει να μάθουμε να την σεβόμαστε. Άλλωστε, τι ουσία θα είχε ένας κόσμος όπου όλοι θα είμαστε ίδιοι;

 

5) Θα ήθελες να γράψεις περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα; Ίσως ένα δεύτερο βιβλίο;

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, φυλετική ή οποιασδήποτε μορφής, είναι κάτι που με αγγίζει αρκετά και ήδη ασχολούμαι με αυτό και στο επόμενο βιβλίο, το οποίο γράφω αυτή τη περίοδο.

 

6) Πώς ένιωσες όταν το βιβλίο εκδόθηκε και έφυγε από εσένα;

Από τη μία, μια μεγάλη ανακούφιση που τελείωσε με αίσιο τρόπο όλο αυτό το ταξίδι και από την άλλη ένα άγχος για το αν θα καταφέρει το βιβλίο μου να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που προσωπικά μου έχουν δημιουργηθεί.

 

7) Δυσκολεύτηκες να αποχωριστείς τους ήρωές σου και το πόνημά σου;

Ως ένα βαθμό, ναι. Αλλά, στην τελική, δεν το έγραψα για ‘μένα (γέλια).

 

8) Θα ήθελες να μοιραστείς τα συγγραφικά σου σχέδια για το μέλλον;

Αυτή την περίοδο, όπως προανέφερα, βρίσκομαι στη διαδικασία συγγραφής του επόμενου μυθιστορήματος και αν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσουν και κάποια άλλα πράγματα που έχουν παραγκωνισθεί λόγω της προώθησης αυτού του βιβλίου.

 

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Δημήτρης Μπονόβας γεννήθηκε το 1989 στην πόλη των θρύλων και των παραδόσεων, τα Ιωάννινα, όπου και ζει έως σήμερα. Σπούδασε στο Α.Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και στο Ηπειρωτικό Ωδείο «Τσακάλωφ» στα τμήματα πιάνου και ανώτερων θεωρητικών.

Ξεκίνησε γράφοντας ποίηση. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε αρκετές ομαδικές συλλογές, ενώ έχει εκδώσει και δύο προσωπικές, μία σε ηλεκτρονικό βιβλίου και μία σε φυσικό, τη Νυχτερινή Ελεγεία από τις εκδόσεις Γράφημα. Αρθρογράφος για αρκετά χρόνια σε καλλιτεχνικές ιστοσελίδες ενώ τα τρία τελευταία διατηρεί μαζί με φίλους και τη δική του, το Authoring Melodies.

Άνθρωπος με πολλές ανησυχίες και ενδιαφέροντα. Αν δεν τον πετύχεις μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, σίγουρα θα τον βρεις με ένα βιβλίο στο χέρι. Λατρεύει τα ιστορικά μυθιστορήματα γιατί τον ταξιδεύουν σε άλλες εποχές και μέσα από αυτά γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

literature , greekliterature, δημιουργικότητα, μυθιστόρημα, ρατσισμός, φυλετικόςρατσισμός, συγχρονηλογοτεχνια, νεοελληνικήλογοτεχνία, ΔημήτρηςΜπονόβας, Sharif

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 1128