Εκπαίδευση ενηλίκων: Η σπουδαιότητα της δημιουργικής γραφής για τη δια βίου μάθηση.

Η δημιουργική γραφή αποτελεί μία ιδιαίτερη πνευματική και ψυχολογική δραστηριότητα, αλλά και ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου. Το γεγονός ότι κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος -τόσο στην εκπαίδευση των ενηλίκων όσο και των ανηλίκων- μαρτυρά τη σπουδαιότητά της, αλλά και την αναγκαιότητά της.

Με τον όρο δημιουργική γραφή, εννοείται η δημιουργία κειμένων (πεζών ή έμμετρων) προσωπικού χαρακτήρα, που εκφράζουν τον εκάστοτε γράφοντα. Τα κείμενα αυτά ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες συγγραφής, καθώς εντάσσονται σε διάφορα κειμενικά είδη (π.χ. διήγημα, μυθιστόρημα, νουβέλα κτλ.).

Εντούτοις, φέρουν την προσωπική σφραγίδα του κάθε δημιουργού, καθώς διαφέρουν τα κίνητρα του καθενός για τη συγγραφή τους. στη δημιουργική γραφή, ο διδάσκοντας καθοδηγεί τον εκπαιδευόμενό του τόσο στην ανάπτυξη και υιοθέτηση των κατάλληλων τεχνικών συγγραφής όσο και στην έμπνευση.

Για την εύρεση των ιδεών που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη της συγγραφής, ο διδάσκοντας εφαρμόζει ποικίλες τεχνικές για την πνευματική και καλλιτεχνική αφύπνιση του εκπαιδευόμενού του.

Η διαδικασία διδασκαλίας, παρακολούθησης και παραγωγής δημιουργικής γραφής περιλαμβάνει περισσότερο πράξη και δευτερευόντως θεωρία, με αποτέλεσμα να είναι μια κατεξοχήν προσωπική και απόλυτα ελεύθερη έκφραση του ατόμου. Έτσι, πέρα από τη γλωσσική και γενικότερη λογοτεχνική καλλιέργεια, ο ενήλικας που επιλέγει να παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής -είτε ιδιωτικά είτε ομαδικά- αποκομίζει και πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ...

Article by: Αθηνά Μαλαπάνη, Φιλόλογος, Υποψήφια Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Σορβόννης.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ - LEARNING GREEK

Αθηνά Μαλαπάνη.
Μαθήματα Ελληνικών - Learning Greek.
Athena N. Malapani MA, Philologist National and Capodistrian University of Athens,
Writer and Author.

NEWSLETTER

Γραφτείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι τα νέα μας!