#ACWA Athena Creative Writing Academy. Athena N. Malapani MA, PhD, Philologist NCUA.
pexels-photo-1559046.jpeg
Το Α’ τρίμηνο 2020, το οποίο αφήσαμε πλέον πίσω, επεφύλασσε στη διεθνή κοινότητα ένα απρόβλεπτο περιστατικό. Και δεν είναι άλλο, από τη σοβαρή απειλή στην ανθρώπινη ασφάλεια υγείας από τη διάδοση του νέου κορωνοϊού, που αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Για την αντιμετώπιση του, διάφορα ουσιαστικά προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί από τις κατά τόπους κυβερνήσεις των κρατών της γης, όπου παρατηρήθηκαν ασθενείς θετικοί στον νέο ιό. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι η απαγόρευση ελεύθερης κυκλοφορίας εκτός οικίας, πλην τεκμηριωμένης αιτιολόγησης, όπως επί παραδείγματει η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης. Για την μείωση ή ακόμα και την εξάλειψη των επιπτώσεων του «εγκλεισμού», πληθώρα πνευματικών διεργασιών, που εμπίπτουν στην κατηγορία των περίφημων «Καλών Τεχνών», μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υπηρεσία του ανθρώπου. Μέσα από αυτές τις διανοητικές διεργασίες, οι άνθρωποι δύνανται να αποτυπώσουν τις ιδέες και το όραμα τους και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Ένας από τους τρόπους εκμετάλλευσης αυτών των λειτουργιών, δύναται να καταστεί η ποίηση, που αποτελεί έναν πατροπαράδοτο τρόπο έκφρασης της ανθρώπινης ψυχολογικής κατάστασης αρνητικής ή θετικής, της χαράς ή της λύπης του ατόμου. Έτσι, μπορεί ο άνθρωπος να περάσει όμορφα τον ελεύθερο χρόνο της ημέρας, δημιουργώντας μια γραπτή σύνθεση, που θα του προσδώσει την επιβεβαίωση της προσπάθειας του. Αυτή η κατηγορία, της γνωστής ως «δημιουργική γραφή», βοηθά τον άνθρωπο να αποκρυσταλλώσει την ψυχολογική κατάσταση του στο χαρτί. Μπορεί να εντρυφήσει πάνω στο γραπτό του, να αποδώσει ένα όνειρο του ή ένα στόχο. Αυτή η εξάσκηση, στη δημιουργία, δηλαδή, μιας σύνθεσης λέξεων μπορεί να αποδειχτεί ένα μαγευτικό ταξίδι, που αξίζει να δοκιμάσουμε εν μέσω περιόδου μιας υγειονομικής κρίσης. Συμπερασματικά, σε αυτή την δύσκολη χρονική περίοδο που βρίσκεται ολάκερη η ανθρωπότητα, είναι «στο χέρι» της καθεμιάς και του καθενός η διαχείριση του προσωπικού χρόνου, ώστε να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και να μην ολισθήσει στην κατάσταση μιζέριας, η οποία ελοχεύει σε απόσταση αναπνοής.
psychology.jpg
του Ρούνη Αριστείδη, Προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Οι Έλληνες ξεκίνησαν να παραμένουν στις οικίες τους, δειλά δειλά βέβαια, κυρίως τις ώρες μετά την δύση του ήλιου. Κατά την διάρκεια της ημέρας απολάμβαναν την ηλιόλουστη βόλτα τους. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Βόρειας Ελλάδας, στην νέα παραλία, πολλοί πραγματοποίησαν την καθιερωμένη σαββατιάτικη βόλτα τους. Άλλοι με φόρμες γυμναστικής, άλλοι με τον καφέ στο χέρι, πέρασαν ώρες ανεμελιάς και ξεκούρασης. Απομάκρυναν το άγχος ή το στρες της καθημερινότητας, προτού επιστρέψουν σ’ αυτή. Το σκοτάδι πλησιάζει όμως, ο ήλιος θα δύσει, και ο οργανισμός σταματά να δέχεται την ηλιακή ενέργεια. Όλοι κατευθύνονται για την βάση τους, το σπίτι τους. Σκέφτονται τι θα κάνουν. Είναι επίφοβη η πρόσκληση φίλων – γνωστών στο σπίτι. Τι θα μπορούσε, οπότε, να αυξήσει την διάθεση ενός κατοίκου στην χιλιοτραγουδισμένη Σαλονίκη; Και φυσικά μια εξαιρετική επιλογή μπορεί να είναι τα βιβλία ψυχολογίας! Πιο συγκεκριμένα, βιβλία όπως «Ο δρόμος της αυτοεξάρτησης», που ανήκει στα «Φύλλα Πορείας» του δημοφιλούς Χόρχε Μπουκάι, μπορούν να δώσουν στην ψυχή του καθενός μια πνευματική απελευθέρωση. Σε ένα σημείο του βιβλίου λέει ο γνωστός ψυχοθεραπευτής: «Θα πρέπει μόνος σου να ψάξεις να βρεις αυτό που χρειάζεσαι, γιατί αυτό σημαίνει μεγαλώνω, είμαι ώριμος και αυτοεξαρτώμενος». Αναφέρεται δηλαδή στο ότι πρέπει κανείς να εξαρτάται μόνο από τον ίδιο του τον εαυτό. Μια άλλη αξιόλογη πρόταση είναι το βιβλίο με τίτλο «να αγαπάμε ο ένας τον άλλον» του διαχρονικού Λέο Μπουσκάλια, ο οποίος μας εισάγει στην επιστήμη των ανθρώπινων σχέσεων. Ένα από τα ρητά του «δάσκαλου της αγάπης» λέει: «η ζωή είναι επιλογή και είναι στα χέρια σου». Διαβάζοντας τα, η ψυχολογική ανάταση είναι αρκετά πιθανή και μερικές φορές απαραίτητη. Καταλήγοντας, ας τονιστεί ότι είναι εκπληκτικό πράγμα να είσαι «κολλητός» με τον εαυτό σου, να βρεις ένα «φιλαράκι», που λέει το γνωστό τραγούδι, να εκτιμάς τον εαυτό σου, όπως είναι, να ζεις με την κάθε σου ατέλεια, διότι αυτή μπορεί να είναι η αφορμή να γίνεις μοναδικός. Το πραγματικό νόημα του ανθρώπινου βίου, στον δρόμο για «την Ιθάκη του καθενός» είναι η αγάπη. Βιβλιογραφικές αναφορές: https://www.kathimerini.gr (Τελευταία ανάκτηση: 14/3/2020, 12:59). https://www.ethnos.gr (Τελευταία ανάκτηση: 14/3/2020, 18:15). http://www.thestival.gr/ (Τελευταία ανάκτηση: 14/3/2020, 16:14). https://efkozani.gr (Τελευταία ανάκτηση: 14/3/2020, 18:00).
paidi_kai_filanagnosia_2.jpg
Αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες, Το ξέρω ότι έχετε πολύ καιρό να πάτε σχολείο και στις διάφορες δραστηριότητές σας (ξένες γλώσσες, αθλήματα, χόμπι κτλ.) και σίγουρα αυτή η περίοδος είναι δύσκολη για όλους μας. Και μπορεί στην αρχή να το είδαμε ως μια ευκαιρία για να ξεκουραστούμε και να διασκεδάσουμε, ωστόσο πλέον έχουμε καταλάβει ότι δεν είμαστε σε διακοπές, αλλά σε μια αναγκαία διαδικασία για να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και όλους όσους αγαπάμε από την πανδημία. Ωστόσο, μπορούμε να περάσουμε καλά και μέσα στο σπίτι μας με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Γι’ αυτό, θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις μου για το πώς να αξιοποιούμε δημιουργικά τον χρόνο μας στο σπίτι! Εννοείται ότι έχουμε ένα πρόγραμμα! Ξυπνάμε καθημερινά την ίδια ώρα, τρώμε το πρωινό μας, φροντίζουμε την καθαριότητα του δωματίου μας και μελετάμε. Μπορούμε να μελετήσουμε για το σχολείο ή για τα αγγλικά μας ή για όποια δραστηριότητα κάνουμε (π.χ. για μια δεύτερη ξένη γλώσσα, για ένα μουσικό όργανο κτλ.). Μπορούμε να βρούμε επιπλέον δραστηριότητες σχετικές με τα μαθήματά μας από το διαδίκτυο και να τις κάνουμε! Το μεσημέρι, μπορούμε να ξεκουραστούμε λίγο και το απόγευμα, μπορούμε να κάνουμε πιο δημιουργικές δραστηριότητες πέρα από την ενασχόλησή μας με την τεχνολογία! Όπως:  Ζωγραφική  Κατασκευές – χαρτοκοπτική – χειροτεχνίες (έχετε πολλά ταλέντα, άλλωστε)!  Μουσική (παίζουμε ή ακούμε μουσική, είναι η καλύτερη διασκέδαση)!  Μαγειρική μαζί με τους δικούς μας!  Καθάρισμα του σπιτιού (να βοηθήσουμε και λίγο τους γονείς μας)!  Χορός και φυσική άσκηση μέσα στο σπίτι (μας χρειάζεται λίγη εκτόνωση, αλλά με προσοχή)!  Διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων! Μπορούμε να βρούμε και ελεύθερα ηλεκτρονικά βιβλία στο διαδίκτυο!  Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να βελτιώσουμε τα αγγλικά μας! Παρακολουθούμε βίντεο στα αγγλικά (χωρίς υπότιτλους) και ακούμε αγγλικά τραγούδια. Παρακάτω, σας παραθέτω κάποιους συνδέσμους με χρήσιμες ασκήσεις και δραστηριότητες στα αγγλικά! o https://www.cambridgeenglish.org/learning-english/parents-and-children/activities-for-children/pre-a1-level/ o https://www.cambridgeenglish.org/learning-english/parents-and-children/activities-for-children/a1-level/ o https://www.cambridgeenglish.org/learning-english/parents-and-children/activities-for-children/a2-level/ o https://www.youtube.com/watch?v=JQYOo1PEzvE (Learn English with Harry Potter – 1) o https://www.youtube.com/watch?v=bKD-D3pCWrA (Learn English with Harry Potter – 1) o https://www.youtube.com/watch?v=aTYNX1pjwwk (Learn English with the Beauty and the Beast) Ελπίζω να σας βοήθησα! Να ακολουθήσετε τις συμβουλές μου και όλα θα πάνε πολύ καλά!
Andrinopoulou.jpg
ΕΡΩΤΗΣΗ: Από ποια ηλικία αρχίσατε να γράφετε; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για αυτή τη συνέντευξη και για το βήμα που μου δίνετε στη σελίδα σας να μιλήσω για τις συγγραφικές μου απόπειρες. Οι δυνατότητές μου στον γραπτό λόγο ήταν πολλές από την παιδική μου ηλικία. Στην ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Αριστομένη-Μεσσηνίας έγραψα το σκετς που παρουσιάστηκε στη θερινή γιορτή από την τάξη μου υπό την επίβλεψη του Δασκάλου μου, κ. Παναγιώτη Γεωργόπουλου. Το 2003 έγραψα ένα σχολικό βοήθημα για την Ιστορία της Δ’ τάξης αλλά ανακοινώθηκε η αλλαγή των σχολικών βιβλίων κι έτσι δε θα μπορούσε να ενδιαφερθεί κάποιος εκδοτικός οίκος. ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ήταν τα κίνητρά σας για να γράψετε το πρώτο σας βιβλίο; Μιλήστε μας γι’ αυτό. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Παρόλο ότι έγραφα διάφορα πράγματα ως προσωπική μου εσωτερική ανάγκη δεν είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσαν να δημοσιευτούν. Το 2016 ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Π.Τ.Δ.Ε. Αθηνών και στην υποκατεύθυνση « Ιστορία και διδακτική της Ιστορίας» με «Άριστα 9,48» και η διπλωματική μου εργασία αξιολογήθηκε με «Άριστα 10» από την Τριμελή Επιτροπή που απαρτιζόταν από τους: α) κ. Χαράλαμπο Μπαμπούνη (επιβλέπων Καθηγητής), Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών β)κα. Ρέα Κακάμπουρα, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και γ) κ. Δημήτριο Σακκή, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η δημοσιοποίηση της εργασίας μου πραγματοποιήθηκε από τις Εκδόσεις Παπαζήση με τίτλο: «Από τον Όθωνα στη Μεσοβασιλεία _ Εφημερίδα ‘’Εθνοφύλαξ’’ _ 26 Απριλίου – 14 Δεκεμβρίου 1863». Αγαπώ την επιστήμη της Ιστορίας και την Ιστορία της Ελλάδας κι έτσι ήταν μεγάλη χαρά για εμένα αυτό το βιβλίο. ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ήταν τα κίνητρά σας για να γράψετε την ποιητική σας συλλογή που θα κυκλοφορήσει; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο ποιητικός λόγος, με φορέα τη θαυμάσια γλώσσα μας, τη μόνη εννοιολογική, μαθηματική και με προσωδία γλώσσα, έχει κορυφαία δημιουργήματα και δημιουργούς. Αυτό με γοήτευε και με άγγιζε εσωτερικά από πολύ μικρή ηλικία. Η γλώσσα μας και η ποίηση είναι τα εκφραστικά μέσα που μπορώ να φέρω στην επιφάνεια τον εσώτερο εαυτό μου και τις σκέψεις μου. Η ποιητική μου συλλογή λέγεται «Η βιβλιοθήκη της μέλισσας». Αποτελείται από 36 ποιήματα, ένας αριθμός τον οποίο επέλεξα, διότι είναι ο αριθμός των βιβλίων του Πλάτωνα. Η μέλισσα είναι ένα πολύ παραγωγικό έντομο, ευφυές και μυητικό. Η Μυθολογία μας έχει πολλές αναφορές στη μέλισσα. Λατρεύω τη μέλισσα, γιατί παντού γύρω της βλέπει… άνθη!!!! Η ποιητική μου συλλογή θα εκδοθεί από την «Αμφικτυονία Ελληνισμού» μες στην άνοιξη του 2020, στη Θεσσαλονίκη και θα περιέχει το ποίημά μου, που βραβεύτηκε με Γ’ Βραβείο από την «Αμφικτυονία Ελληνισμού» στον Η’ Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό με τίτλο «Αιτούσα αρμών». Επίσης στη συλλογή θα περιλαμβάνονται δύο ποιήματα με τίτλο: «Καρυάτιδα» και «Σαν σε ομηρική ραψωδία», τα οποία μελοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Αμφικτυονίας, κ. Δημήτρη Μπουκόνη και τη Συνθέτρια, κ. Ελευθερία Μεταξά. ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς λειτουργεί η συγγραφή για εσάς στην καθημερινή σας ζωή; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γράφω ποίηση πολλά, αλλά δεν είχα αποφασίσει να τη δείξω κάπου. Η συμμετοχή μου στον διαγωνισμό και η βράβευσή μου με ενθάρρυναν. ΕΡΩΤΗΣΗ: Γενικά, ποιες είναι οι πηγές έμπνευσή σας; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμπνέομαι από τον Ελληνικό Πολιτισμό, το πνεύμα του, τα σύμβολά του, την Ιστορία του. ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς πιστεύετε ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη φιλαναγνωσία στα σημερινά παιδιά; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σήμερα τα παιδιά είναι δέσμια της έτοιμης εικόνας και δεν καλλιεργούν τη δική τους φαντασία. Η ενθάρρυνση προς το εξωσχολικό διάβασμα, η αγάπη προς τη γλώσσα μας και ο εμπλουτισμός των προσωπικών τους εκφραστικών μέσων συμβάλλουν σε αυτό. Στις τάξεις που αναλαμβάνω διεξάγω συνήθως πολιτιστικά προγράμματα. Όταν αναλαμβάνω Ε’ και ΣΤ’ τάξεις, ακολουθώ τη διδακτική του υπερρεαλισμού. Τα παιδιά συνθέτουν τα δικά τους ποιήματα ομαδικά, εταιρικά ή ατομικά αναπτύσσοντας τα εκφραστικά τους μέσα και καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία και την αισθητική τους. ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια μελλοντικά σχέδια έχετε για τη συγγραφή; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα συνεχίσω να γράφω ποίηση και επιθυμώ να συγγράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά με θεματολογία από την αρχαιότητα του 5ου αι. π.Χ.

Continue reading

xartinoi_antiiroes.jpg
1. Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Πριν από τέσσερα χρόνια για την ακρίβεια. Πρώτο ξεκίνησα να γράφω, στην ηλικία των 27 χρόνων. Αλλά πάντα έγραφα σενάρια και όχι βιβλία. Αλλά το ένα είναι παρεμφερές με το άλλο, μπορείς εύκολα να μεταπηδήσεις από τα σενάρια στην συγγραφή βιβλίου. Απλά το να γράφεις πια είναι στυλ ζωής πιστεύω στις ημέρες μας και πιστεύω ότι είναι πολύ όμορφη η δυνατότητα αυτή να ανθίζει σε τόσο δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές εποχές. Γιατί ο καθένας μας έχει να πει μια ιστορία ή να μεταδώσει την γνώση του και την εμπειρία του. 2. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη λογοτεχνία-πεζογραφία; Δεν το αποφασίζεις, δεν σου χτυπάει κάποιος την πόρτα και σου λέει ότι είσαι λογοτέχνης τώρα. Απλά όσο ενηλικιώνεσαι, νιώθεις, για την ακρίβεια κάτι κατατρώει το “Είναι” σου, να βρει τρόπο για να εκφραστεί μέσω ενός τρόπου. Άλλος ζωγραφίζει, άλλος σμιλεύει μάρμαρο και εγώ γράφω. 3. Από πού αντλείτε τα ερεθίσματα σας για να γράψετε μια ιστορία; Η ζωή και ότι κρύβεται μέσα σε αυτήν. Κάθε δρόμος, πόρτα, κάθε τι κρύβει μια ανέκδοτη ιστορία που περιμένει κάποιον από εμάς να την μεταφέρει με λέξεις - οστά στην σάρκα, σελίδα και να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό. 4. Πώς αποφασίσατε να δώσετε αυτόν τον τίτλο στο βιβλίο σας; Τι σημαίνει για εσάς Χάρτινοι αντι-ήρωες; Σκέφτηκα ότι αυτοί οι χαρακτήρες δεν ήρωες, αλλά έχουνε σκοτάδι μέσα τους, οι ιστορίες του δεν έχουν το κλασσικό happy end. Αλλά μέσα από τις καταστάσεις που βιώνουν όλο και υποκύπτουν στην μη φωτεινή πλευρά τους, πιστεύω όλοι έχουμε και μαύρες μέρες ή στιγμές κατά την διάρκεια της ζωής μας. Επίσης το χάρτινοι παραπέμπει στο χαρτί κυριολεκτικά και μεταφορικά σε κάποιον που τσαλακώνεται. Εμείς οι άνθρωποι κάθε μέρα δεν τσαλακωνόμαστε; Υπάρχει και η έκφραση “Δεν θα λιώσω, δεν είμαι από ζάχαρη” το ίδιο ισχύει και γα τον άνθρωπο δεν λιώνει ή δεν δεν τσαλακώνεται, απλά επιβιώνει. 5. Αντι-ήρωας είναι όποιος δεν υπακούει στο πρότυπο του ήρωα, όπως αυτό ορίζεται σε κάθε κοινωνία και εποχή. Ποιο πρότυπο του ήρωα υπάρχει σήμερα; Δεν γνωρίζω ποια αυτή τη λέξη, ήρωας, μου φαίνεται τόσο ουτοπική και τόσο ξένη πια. Θα ακουστεί πεσιμιστικό αλλά δεν είμαι ο μόνος από ότι βλέπω, διαβάζω από άλλους γνωστούς και μη συγγραφείς ότι και στις ήμερες τους υπήρχαν Αντι-ήρωες που γοήτευαν το τότε αναγνωστικό κοινό. Επίσης το αναγνωστικό κοινό νιώθει πιο οικεία μαζί τους, γιατί στα ελαττώματα τους βρίσκουν δικά τους. Τους κατανοούν πιο εύκολα από έναν ήρωα. Όλοι γαλουχηθήκαμε με τα προτερήματα του ήρωα από την παιδική μας ηλικία, αλλά όταν κάνουμε απολογισμό στην ζωή μας. Ανακαλύπτουμε ότι τελικά δεν ήμαστε αυτό που θέλαμε να γίνουμε, αλλά γίναμε κάτι που μας αναγκάσανε. 6. Ποια ερεθίσματα σας δόθηκαν για να γράψετε αυτό το βιβλίο; Δεν θα πω ερεθίσματα, αλλά συγκυρία, έτυχε να κερδίσω σε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό και να μου δοθεί η ευκαιρία να εκδώσω σε έναν χρόνο δύο βιβλία. Θ ευχαριστήσω στον κύριο Γεώργιο Σωτήρχο και τις Συμπαντικές Διαδρομές για την αυτήν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο μου. 7. Το βιβλίο σας έχει και αυτοβιογραφικό χαρακτήρα; Δηλαδή υπάρχουν και προσωπικά στοιχεία και βιώματα; Δεν υπάρχει κάποιο καλλιτεχνικό έργο να μην έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία μας και αν δεν έχει είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τον αποδώσουμε στο ευρύ κοινό. Αν δεν έχει κάτι από εμάς, πώς θα το πιστέψει και θα το αγκαλιάσει ο κόσμος; 8. Πώς νιώσατε όταν το γράφατε και όταν το ολοκληρώσατε; Ένιωσα ολόκληρος. 9. Μπορούν τα βιβλία σας να βοηθήσουν τον σημερινό άνθρωπο; Αν ναι, με ποιον τρόπο; Πάντα τον βοήθαγαν και γι’ αυτό η μορφή αποτύπωσης ιστοριών που έχουν πάντα να δώσουν κάτι σε όλους μας. Το περίεργο της υπόθεσης όμως, κατ’ εμένα, είναι ότι έχεις στο μυαλό σου όταν συγγράφεις να αποδώσεις κάποιο συγκρινόμενο μήνυμα προς τον αναγνώστη. Όταν όμως έρθει η στιγμή να αντιμετωπίσεις αυτό που αποκόμισε ο εκάστοτε αναγνώστης θα λάβεις σαν απάντηση κάτι διαφορετικό. Μην πέσε στην παγίδα της αποτυχίας, αλλά δράξτε την ευκαιρία να ακούσετε κάτι που δεν περιμένατε, θα πάρετε feedback που θα το χρησιμοποιήσετε σε επόμενο λογοτεχνικό εγχείρημα σας. 10. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η εικονογράφηση στα βιβλία σας ή ένα καλό αισθητικά εξώφυλλο; Είναι πολύ σημαντική από ό,τι συνειδητοποίησα. Έβαλα τον εαυτό μου στην θέση του αγοραστικού κοινού, στο τι αποζητά το ευρύ κοινό; Θέλει μια καλή περίληψη του βιβλίου, ένα ωραίο εξώφυλλο και μια ωραία βιβλιοδεσία. Όταν ήμουνα στην θέση τους έμενα με ένοιαζε το οπισθόφυλλο, αλλά δεν είμαι παρά ένας κόκκος άμμου σε μια τεράστια έρημο. Άρα πρέπει να σκεφτούμε πολύπλοκα ακόμα και για το πιο απλό αντικείμενο. Συμπέρασμα μου είναι ότι όταν αγοράζεις κάτι πρέπει να σε “τραβάει”, να σε γοητεύει στην όψη και ναι παίζει σημαντικό ρόλο το περιτύλιγμα, μαζί με το περιεχόμενο. 11. Πιστεύετε ότι οι σημερινοί Έλληνες διαβάζουν βιβλία; Διάβαζαν, διαβάζουν και θα διαβάζουν. Είναι στην κουλτούρα μας από πάντα. 12. Ποιες δράσεις πρέπει να γίνουν από διάφορους φορείς (π.χ. οικογένεια, σχολείο- εκπαίδευση) για να αυξηθεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων; Δηλαδή, πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τη φιλαναγνωσία; Η συγκεκριμένη ερώτηση θα γινόταν ένα ωραίο βιβλίο. Θα πω εν τάχει ότι ξεκινάει από τον πυλώνα της οικογένειας, μετέπειτα της εκπαίδευσης, του κράτους και της ίδιας της κοινωνίας, πρέπει να μας ωθούν να με διαφόρους τρόπους να μοιράζουν βιβλία με κάποιες εκπτώσεις. Κάπου διάβασα ότι μια Βόρεια Ευρωπαϊκή χώρα διανέμει δωρεάν βιβλία στους πολίτες της. Πιστεύω όμως πώς δεν μπορούν να αγαπήσουν το βιβλίο, είναι σαν μια ικανότητα που δεν την έχουν όλοι. Να δώσω κάποια παραδείγματα για να γίνω κατανοητός, κάποιους τους αρέσει το θέατρο, άλλους να βλέπουν αθλήματα, άλλους να παρακολουθούν αγώνες ράλι και μηχανών. Δεν ήμαστε όλοι για όλα, αυτό υπάρχουν και οι κοινωνικές ομάδες που αναγκαστικά υπάρχουν στην κάθε κοινωνία, δεν είναι κακό να διαφέρουμε, αυτό είναι η μαγεία που κρύβει κάθε κοινωνία. Η ποικιλομορφία που συναντάς στους δρόμους της και πως αυτοί οι διαφορετικοί χαρακτήρες ζούνε με αρμονία μεταξύ τους. 13. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια ως προς τη συγγραφή; Τι μπορείτε να μας αποκαλύψετε; Δεν υπάρχουν ακόμα γιατί απασχολούμε με διαφορετικά projects και δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια. Θα δείτε όμως μέσα στην νέα χρόνια μικρά και σταθερά βήματα. 14. Σας ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική συνέντευξη και θα ήθελα να ολοκληρώσετε με ένα μότο σας, μια ευχή σας! Ποια είναι; Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε για την συγκεκριμένη συνέντευξη. Δεν ήταν εύκολο να απαντήσω σε όλες αυτές τις διαφορετικές ερωτήσεις – παγίδες. Όμως για να κλείσουμε σιγά-σιγά το μότο μου αυτήν την χρονική περίοδο είναι, Επιβιώνω όσο υπάρχουν οι χάρτινοι Αντί- ήρωες, και σας εύχομαι σε όλους να ονειρεύεστε.
POIHSH.jpg
Η ποίηση, όπως και κάθε τέχνη, αποτελεί μια από τις πιο ελεύθερες μορφές έκφρασης του ανθρώπινου πνεύματος. Η ποιητική τέχνη και δημιουργία μπορεί να ακολουθήσει πολλές εκδηλώσεις και εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής και να τους δώσει ένα ξεχωριστό νόημα. Γι' αυτό άλλωστε, αξίζει να ενταχθεί στη ζωή μας. Ήδη από την αρχαιότητα, υπήρχαν ποιήματα που συνόδευαν διάφορες φάσεις της ζωής των ανθρώπων, όπως τις γεωργικές ή άλλου είδους εργασίες, τον γάμο, τη γέννηση, τη βάπτιση, τον θάνατο (παραδοσιακά μοιρολόγια που μεταφέρουν ποιητικά μοτίβα από την ομηρική ποίηση). Ο έμμετρος λόγος συντελεί στην καθαρή έκφραση των συναισθημάτων του κάθε ανθρώπου, με αποτέλεσμα η ποίηση να λειτουργεί πολλές φορές και ως μηχανισμός συναισθηματικής αποφόρτισης. Πέρα όμως από τη διοχέτευση και την έκφραση των συναισθημάτων μας, η ποίηση συντελεί αποφασιστικά και στην ανανέωση της γλώσσας. Μέσα από την ποίηση, η γλώσσα ανανεώνεται και αναζωογονείται, οι λέξεις βρίσκουν την αλλοτινή παλαιά σημασία τους ή αποκτούν καινούργια σημασία, βοηθώντας τους ανθρώπους να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν. Επιπλέον, μέσα από τα σύμβολα και τη συμβολική λειτουργία των λέξεων, η γλώσσα ανανεώνεται και ο τρόπος σκέψης μας διαμορφώνεται και αναμορφώνεται, επίσης. Άλλωστε, σκεφτόμαστε με λέξεις και εκφραζόμαστε με λέξεις. Άρα, η ποιητική δημιουργία μπορεί να συμβάλει στη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων μας, όπως επίσης και στην καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης μας. Επικοινωνία, έκφραση, συναίσθημα, προβληματισμός, γλωσσική αναζήτηση και ανανέωση: Όλα αυτά είναι τα οφέλη της ποίησης στη ζωή μας!
girls_power.jpeg
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8η Μάρτη), είναι σημαντικό να σημειωθεί η ανάγκη να τονωθεί η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση κάθε γυναίκας στον κόσμο, ανεξαρτήτου καταγωγής, εθνικότητας, φυλής, κοινωνικο-οικονομικής θέσης, μόρφωσης και άλλων χαρακτηριστικών. Η γυναίκα σήμερα έχει ανάγκη από φιλικές συμβουλές και παρότρυνση για την αυτοβελτίωσή της και την εξέλιξή της. Επομένως: o Κάθε γυναίκα έχει βιώσει υποτίμηση (ειδικά στον επαγγελματικό χώρο). Εντούτοις, μην αφήσεις ποτέ καμία υποβάθμιση να σε μειώσει. Συνέχισε την πορεία σου! o Η τελειότητα δεν πρέπει αποτελεί στόχο καμίας γυναίκας. Η πρόοδος όμως και η συνεχής εξέλιξη, ναι! o Η γυναίκα σήμερα οφείλει να αναζητά και να διεκδικεί την αναγνώριση. Αναγνώριση των κόπων της, της επαγγελματικής και προσωπικής προσφοράς της, της προσωπικής αξίας της! o Οι σύγχρονες γυναίκες έχουν -και οφείλουν να έχουν- ελευθερία λόγου, σκέψης και έκφρασης! Έτσι, ας μοιράζουμε παντού τις ιδέες μας, χωρίς φόβο και πάθος! o Οι γυναίκες οφείλουν να ενθαρρύνουν και να εμπνέουν η μία την άλλη! Η μεταξύ μας υπεράσπιση είναι το ιδανικό μέσο! o Τέλος, οι σύγχρονες γυναίκες πρέπει να βγουν έξω από τη νόρμα και το comfort zone, διεκδικώντας περισσότερα σε όλους τους τομείς! Βιβλιογραφικές αναφορές https://www.success.com/10-things-successful-women-do-differently/ (Τελευταία ανάκτηση: 7/3/2020). https://www.success.com/how-men-can-help-women-battle-gender-inequality/ (Τελευταία ανάκτηση: 7/3/2020).
Christina_Nakou.jpg
1. Από ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; καλημέρα σας και ευχαριστώ πολύ για τη τιμή. Γράφω από την εφηβεία μου αλλά το να γράψω βιβλίο το τόλμησα πιο μεγάλη. 2. Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη λογοτεχνία-πεζογραφία; Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει από μέσα μου. Λες και το μυαλό μου γράφει μόνο του και εξωτερικεύεται με αυτό τον τρόπο. Οπότε είναι τρόπος ζωής μου. 3. Από πού αντλείτε τα ερεθίσματά σας για να γράψετε μια ιστορία; Πηγαία έμπνευση για μένα είναι η μουσική. Οπότε ακούω μουσική εκείνη την στιγμή λαμβάνω διάφορα ερεθίσματα και γράφω ότι μου βγαίνει. 4. Πώς αποφασίσατε να δώσετε αυτόν τον τίτλο στο βιβλίο σας; Τι σημαίνει για εσάς; Όταν ξεκίνησα να γράφω τον μάγο η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζα καν την πλοκή. Ο τίτλος λοιπόν βγήκε στην πορεία. 5. Ποια ερεθίσματα σας δόθηκαν για να γράψετε αυτό το βιβλίο; Από μικρή αγαπούσα τα παραμύθια και οτιδήποτε έχει σχέση με την φαντασία. Οπότε δεν ήταν δύσκολο για μένα. 6. Το βιβλίο σας έχει και αυτοβιογραφικό χαρακτήρα; Δηλαδή υπάρχουν και προσωπικά στοιχεία και βιώματα; Όλοι οι ήρωες μου έχουν ένα μικρό κομμάτι του χαρακτήρα μου. Προσωπικά βιώματα όμως όχι δεν υπάρχουν. 7. Μπορούν τα βιβλία σας να βοηθήσουν τον σημερινό άνθρωπο; Αν ναι, με ποιον τρόπο; φυσικά. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν μηνύματα του νεαρού μάγου που προσπαθεί να περάσει σε μικρούς και μεγάλους. Όπως το να μην εγκαταλείπουμε τους στόχους μας, να μην απογοητευόμαστε από την ζωή και να μην χάσουμε το παιδί μέσα μας. 8. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η εικονογράφηση στα βιβλία σας ή ένα καλό αισθητικά εξώφυλλο; Δεν έχω εικονογράφηση στα βιβλία μου, αλλά το εξώφυλλο για μένα είναι σημαντικό. Στο πρώτο μέρος, λίγοι γνωρίζουν πως στο εξώφυλλο είναι ο χάρτης της Χώρας. Στο δεύτερο μέρος όμως, θα είναι κάτι πιο εντυπωσιακό. 9. Συνδυάζετε τη λογοτεχνία με άλλες τέχνες ή εμπνέεστε από αυτές; Μπορείτε να μας αναφέρετε ένα ή περισσότερα παραδείγματα; Δεν την έχω συνδυάσει με κάτι. Εμπνέομαι μόνο από τη μουσική, όπως προανέφερα. Και για την ποίηση ακόμα, το ίδιο κάνω. 10. Πιστεύετε ότι οι σημερινοί Έλληνες διαβάζουν βιβλία; Θέλω να πιστεύω πως ναι. 11. Ποιες δράσεις πρέπει να γίνουν από διάφορους φορείς (π.χ. οικογένεια, σχολείο- εκπαίδευση) για να αυξηθεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων; Δηλαδή, πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τη φιλαναγνωσία; πιστεύω πως το πιο σημαντικό είναι να το θέλει κάποιος και να δοθούν ερεθίσματα από το σπίτι αλλά και από τα σχολεία. Υπάρχουν ήδη αρκετά παζάρια ή events κάθε χρόνο τα οποία μπορούμε να επισκεφθούμε. Π.χ. μια εκδρομή του σχολείου η μία έκθεση από την δασκάλα με θέμα τι βιβλία διαβάσετε το καλοκαίρι και μια βόλτα με την οικογένεια στα βιβλιοπωλεία της Αθήνας φτάνουν για να μπουν τα παιδιά στο χώρο της ανάγνωσης. 12. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια ως προς τη συγγραφή; Τι μπορείτε να μας αποκαλύψετε; Κύριος στόχος μου προς το παρόν είναι το εξωτερικό και όνειρο μου να γίνει ο νεαρός μάγος ταινία. 13. Σας ευχαριστώ πολύ για την εξαιρετική συνέντευξη και θα ήθελα να ολοκληρώσετε με ένα μότο σας, μια ευχή σας! Ποια είναι; Τα όνειρα μας είναι η ελπίδα για ένα χαρούμενο σήμερα αλλά και για ένα αύριο. Δεν υπάρχει καλύτερη μαγεία από αυτό. Η μαγεία βρίσκεται παντού γύρω μας. Αρκεί να την δούμε 😊

© 2012 - 2018 www.acwa.info
#ACWA Athena Creative Writing Academy.
Athena N. Malapani MA, PhD, Philologist
National and Capodistrian University of Athens.
Designed with Respect by CareerPlus.