Μισώ τους άντρες! Κριτική στο πιο ανατρεπτικό βιβλίο για τον σεξισμό!
Pauline Harmange (μετάφρ. Βασιλική Κοκκίνου), Μισώ τους άνδρες: Ένα ανατρεπτικό ανάγνωσμα!
Κριτική της Αθηνάς Ν. Μαλαπάνη, Φιλολόγου-Συγγραφέα
Το βιβλίο Μισώ τους άνδρες που κυκλοφορεί σε ελληνική απόδοση από τις εκδόσεις Οξύ τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο λογοτεχνικό τοπίο της Γαλλίας μόλις κυκλοφόρησε. Η συγγραφέας του είναι ακτιβίστρια και φεμινίστρια, με αποτέλεσμα να κάνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη και έρευνα σχετικά με τις σχέσεις των δύο φύλων, τον σεξισμό και τις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές διακρίσεις που προκαλούνται λόγω φύλου (gender discriminations). Το βιβλίο είναι καλογραμμένο, διότι παρουσιάζει μια ευρύτητα επιχειρημάτων, παραδειγμάτων και τεκμηρίων βασισμένων στη σύγχρονη εποχή και στα σημερινά δεδομένα.
Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση και ο προσωπικός και εξομολογητικός τόνος σε συνδυασμό με τη ζωτικότητα του λόγου και τα προσωπικά, βιωματικά παραδείγματα το καθιστούν άμεσο, εύληπτο και κατανοητό στον σύγχρονο αναγνώστη. Έτσι, το κείμενο φαίνεται ότι έχει γραφτεί απνευστί, με απόρροια να διαβάζεται εξίσου γρήγορα και εύκολα. Η πληθώρα των επιχειρημάτων, των τεκμηρίων και των βιωματικών εμπειριών και παραδειγμάτων είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την κατανόηση και δόμηση των απόψεων της συγγραφέα όσο και για να καταστήσει κατανοητές τις θέσεις της στο αναγνωστικό κοινό της.
Το βιβλίο δεν έχει ρατσιστικό ούτε φυσικά σεξιστικό περιεχόμενο, όπως ίσως πολλοί θα υποθέσουν από τον τίτλο του. Η συγγραφέας ουσιαστικά παρουσιάζει τις αλήθειες των σύγχρονων σχέσεων, διότι υποστηρίζει ότι μίσος προκαλείται από τις γυναίκες στους άντρες αναπόφευκτα και αναπότρεπτα, καθώς εισπράττουν τις περισσότερες φορές την αδιαφορία τους. Οι γυναίκες προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνονται -και να αυτο-βελτιώνονται- στις σχέσεις τους, αλλά και γενικότερα στην καθημερινή τους ζωή, εν αντιθέσει με τους άντρες που δεν καταβάλλουν καμία προσπάθεια βελτίωσης και αυτο-εξέλιξης. Μάλιστα, όλες οι προσπάθειες αυτο-εξέλιξης των αντρών πρέπει να υποκινούνται, να παρακινούνται και να ενισχύονται συνεχώς από τις γυναίκες, με αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί ένα πολύ κουραστικό καθήκον και ρόλο για κάθε γυναίκα, η οποία πρέπει ταυτόχρονα να επιτελεί και πολλά άλλα καθήκοντα στην καθημερινή της ζωή, όπως λ.χ. το να είναι σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, επαγγελματίας.
Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση αυτού του πραγματικά ανατρεπτικού βιβλίου, πρέπει να σημειωθεί ότι το βασικότερο μήνυμα που μεταλαμπαδεύεται από αυτό το κείμενο είναι ότι οι γυναίκες όλου του κόσμου οφείλουν να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση ενός μέτριου άντρα και να πάψουν να είναι τελειομανείς και να αναζητούν διαρκώς το τέλειο και το ιδανικό για τον εαυτό τους. Οι γυναίκες πρέπει να αποδεχτούν ότι δεν μπορούν και δεν χρειάζεται να είναι συνεχώς τέλειες ούτε και να αυτό-βελτιώνονται διαρκώς, αλλά να φροντίσουν να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση ενός μέτριου άντρα και να αισθανθούν καλύτερα τόσο με τον εαυτό τους όσο και στο πλαίσιο ενός γάμου ή μιας σχέσης και γενικώς, να πιστέψουν στη συλλογική τους δύναμη.
logotexnia, creative writing , dhmiourgikh grafh, literature , book, books, vivlia, sexism, patriarchy
- Δημιουργήθηκε στις
- Τελευταία ενημέρωση στις
- Προβολές: 1888