Skip to main content

Redwar Bloodlines: Ένα μυθιστόρημα φαντασίας που φέρνει...έναν καινούργιο αέρα! Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη, Φιλολόγου - Συγγραφέα

Redwar Bloodlines: Ένα μυθιστόρημα φαντασίας που φέρνει…έναν καινούργιο αέρα!

Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη

Το Redwar Bloodlines αποτελεί ένα ολοκαίνουργιο ηλεκτρονικό βιβλίο – μυθιστόρημα φαντασίας από τον S.K. Dallis που ήρθε για να φέρει έναν νέο αέρα  στον χώρο της λογοτεχνίας φαντασίας.

Η λογοτεχνία φαντασίας αποτελεί ένα λογοτεχνικό είδος λίγο παραμελημένο στην Ελλάδα λόγω του ότι δεν προβάλλεται τόσο όσο θα έπρεπε. Εντούτοις, έχει πραγματικά πολύ αξιόλογα δείγματα δουλειάς να δείξει. Ένα από αυτά είναι το νέο μυθιστόρημα του S. K. Dallis, Redwar Bloodlines.

Πρόκειται για ένα πληθωρικό έργο με πολλά πρόσωπα, βασίλεια σε τόπους φανταστικούς, πολέμους, μάχες και διαμάχες σε όλα τα επίπεδα, πολιτικές δολοπλοκίες και διπλωματικές έριδες, αλλά και κρυφοί έρωτες και περίπλοκες σχέσεις που δίνουν μία χαλαρωτική νότα σε κάποια σημεία του έργου. Το μυθιστόρημα, αν και ανήκει στον χώρο της φαντασίας, έχει άρρηκτες σχέσεις με την πραγματικότητα. Εξάλλου, πόλεμοι και δολοπλοκίες υπάρχουν παντού και πάντοτε (ακόμη και σήμερα δυστυχώς). Έτσι, ο αναγνώστης / η αναγνώστρια λαμβάνουν πολυποίκιλα μηνύματα και τροφή για σκέψη που θα συντελέσει στη γενικότερη καλλιέργειά τους και στη βαθύτερη αντίληψη και κατανόηση του έργου. Επομένως, το μυθιστόρημα αυτό είναι πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο, καθώς πέρα από το πληθωρικό υλικό του, ερμηνεύεται με διάφορους τρόπους.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον τριτοπρόσωπη αφήγηση παρουσιάζοντας τα γεγονότα από την σκοπιά ενός εξωτερικού παρατηρητή, προσδίδοντας έτσι αληθοφάνεια και τάση αντικειμενικότητας. Έτσι, όλα (ή τουλάχιστον όλα όσα πρέπει) προβάλλονται με τις δέουσες λεπτομέρειες, όπως αρμόζει σε ένα μυθιστόρημα φαντασίας. Στα απαιτούμενα σημεία υπάρχει και ο διάλογος (μίμηση) ανάμεσα σε βασικά πρόσωπα – πρωταγωνιστές της ιστορίας, με απόρροια να προσδίδεται στο κείμενο αμεσότητα, παραστατικότητα και δραματικότητα (δράση). Επιπροσθέτως, η περιγραφή τόπων, χώρων και προσώπων του έργου αποτελεί μία ακόμη αφηγηματική τεχνική του μυθιστορήματος που μπορεί να προκαλεί μία επιβράδυνση, αλλά αποκαλύπτει τη διεξοδική και λεπτομερή δουλειά του συγγραφέα στο «χτίσιμο» της ιστορίας. Μάλιστα, ο συγγραφέας αποδίδει ποικίλες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες σε διάφορα κτήρια και χώρους, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο του μυθιστορήματος αποτελεί η ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των βασιλικών οικογενειών γύρω από τις οποίες εξυφαίνεται η πλοκή. Κατά συνέπεια, η ιστορία αποκτά μία καλοδουλεμένη πολυπλοκότητα με εξαιρετικά ενδιαφέροντα πολιτιστικά και ιδεολογικά στοιχεία, όπως αρχαίες προσευχές και ήθη και έθιμα παλαιών εποχών, που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον παρόλο που αποτελούν επιβράδυνση και καθυστερούν την εξέλιξη της πλοκής. Έτσι, μια υποβλητική ατμόσφαιρα δημιουργείται στο κείμενο οξύνοντας τη φαντασία του αναγνώστη/ της αναγνώστριας.

Η γλώσσα του κειμένου είναι απλή, λιτή, σαφής και κατανοητή από τον μέσο αναγνώστη. Τα γεγονότα αποδίδονται ξεκάθαρα, με απόρροια ο αναγνώστης/ η αναγνώστρια να διαμορφώνει εύκολα και γρήγορα στο μυαλό του την εικόνα της εξέλιξης της πλοκής έχοντας σταδιακά μια συνολική εποπτεία της ιστορίας και των ιστορικών γεγονότων στην εξέλιξη των δύο φανταστικών βασιλείων.

Συνολικά, το Redwar Bloodlines αποτελεί ένα πλούσιο και καλοδουλεμένο μυθιστόρημα φαντασίας με εξαιρετική πλοκή κι ένα επιτυχημένο «χτίσιμο» της ιστορίας μεταφέροντας ταυτόχρονα μηνύματα για ποικίλες αξίες που εννοείται ότι βρίσκουν αντίκτυπο και στη σημερινή εποχή. Επομένως, πραγματικά αξίζει τον κόπο να διαβαστεί και αδιαμφισβήτητα η πληθωρικότητά του και η πολυπλοκότητά του θα εμπνεύσει κάθε οπαδό της φανταστικής λογοτεχνίας, αλλά και…της φαντασίας εν γένει!  

 

 

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 484