Skip to main content

Βούλα Μάστορη, Τ’ αυγουστιάτικο φεγγάρι: Ένα μυθιστόρημα των παιδικών μας χρόνων! Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη

Βούλα Μάστορη, Τ’ αυγουστιάτικο φεγγάρι: Ένα μυθιστόρημα των παιδικών μας χρόνων!

Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη

 

Ένα βιβλίο που μετράει πολλές δεκαετίες ύπαρξης στον εκδοτικό κόσμο… Ένα βιβλίο που φέρνει στον νου μας εικόνες και μυρωδιές από τα αξέχαστα παιδικά και εφηβικά μας καλοκαίρια, τότε που η αθωότητα, η αγνότητα και η ανεμελιά ξεχείλιζαν στις ψυχές μας.

            Το αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι ένα μυθιστόρημα που συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε γονιό να το διαβάσει ή να το προτείνει στα παιδιά του, αλλά και σε κάθε εκπαιδευτικό να το συστήσει στους μαθητές και τις μαθήτριές του. Η πρωταγωνίστρια, η Άννα, είναι ένα κορίτσι στην προεφηβεία που σταδιακά μπαίνει στην εφηβεία. Είναι ένα κλασικό αγοροκόριτσο που μεγαλώνει ελεύθερα και ξέγνοιαστα σε μία επαρχιακή πόλη. Απολαμβάνει τη φύση, τις «αγορίστικες» δραστηριότητες και είναι μονίμως ενεργητική και χαρούμενη. Πώς θα αντιμετωπίσει όμως τη μετάβαση από την παιδικότητα στην εφηβεία και τις αλλαγές που αυτή θα φέρει; Πώς θα της φανούν οι αλλαγές στο σώμα της και η συνειδητοποίηση ότι είναι κορίτσι, γυναίκα και απολαμβάνει τη γυναίκεια φύση και τη θηλυκότητά της;

            Όλες αυτές οι απαντήσεις θα δοθούν στο κείμενο του μυθιστορήματος. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση σε συνδυασμό με τον διάλογο στα απαιτούμενα σημεία καθιστά το κείμενο παραστατικό, γλαφυρό και εξαιρετικά ζωντανό, με αποτέλεσμα κάθε αναγνώστης και ειδικά νεαρής ηλικίας, να μπορεί να το απολαύσει. Άρα, το βιβλίο είναι ευανάγνωστο και εύληπτο. Σε αυτό συντελεί και το απλό, σαφές και κατανοητό λεξιλόγιο.

            Το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη διδακτική πράξη όχι μόνο για λογοτεχνική ανάλυση, αλλά και για δραματοποίηση. Επιπροσθέτως, ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει αυτό το κείμενο για να μιλήσει στα παιδιά για την εφηβεία, τις μεταβολές που επιφέρει στο σώμα και την ψυχολογία των παιδιών και να προσεγγίσουν μαζί αυτό το σημαντικό ζήτημα με την απαιτούμενη ευαισθησία.

            Ας απολαύσουμε όλοι λοιπόν, μικροί και μεγάλοι, το αυγουστιάτικο φεγγάρι της αείμνηστης Βούλας Μάστορη!

κριτική, λογοτεχνικήκριτική, εφηβική_λογοτεχνία, Τ'_αυγουστιάτικο_φεγγάρι, Βούλα_Μάστορη

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 41