Skip to main content

Λίτσα Ψαραύτη, Το χαμόγελο της Εκάτης Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη

Το χαμόγελο της Εκάτης: Πόσο αθώο είναι το χαμόγελο μιας υποχθόνιας θεότητας;

 

Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη, Φιλολόγου – Συγγραφέα

 

Το Χαμόγελο της Εκάτης αποτελεί ένα διαχρονικό μυθιστόρημα της Λίτσας Ψαραύτη εμπνευσμένο από ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία, αλλά και από τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των εφήβων και των νέων.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία πορεία σε όλες τις φάσεις και τα στάδια της ιστορίας. Τέσσερα ερωτευμένα νεαρά ζευγάρια από την προϊστορία μέχρι σήμερα… Τέσσερις αιώνες από την ελληνική ιστορία μεταπλάθονται σε αυτό το βιβλίο και τέσσερα κορίτσια φορούν το περιδέραιο με το χαμόγελο της Εκάτης και βιώνουν τον έρωτα. Άλλες με επιτυχία, άλλες με αποτυχία. Ένα πολύτιμο κόσμημα – αρχαιολογικό εύρημα που συμβολίζει τη ζωή και τον θάνατο, την ευτυχία και τη δυστυχία ταυτόχρονα, αφού ο έρωτας μπορεί να φέρει και τα δύο, τη μία να σε εξυψώνει και να σε απογειώνει και από την άλλη, να σε ρίχνει στην ανασφάλεια, τη ζήλεια και την αυτο-αμφισβήτηση.

Το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας για νέους, καθώς διδάσκει τον έρωτα, τις δυσκολίες των ανθρώπινων σχέσεων και πόσο πρέπει να παλεύουμε για αυτές, τη ζωή και τον αγώνα για ευημερία, το χάσμα των γενεών που υπάρχει σε κάθε ιστορική περίοδο και τον τρόπο που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

 

Εκπαιδευτικές προτάσεις

Το βιβλίο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί από τον εκπαιδευτικό για να διδάξει στους μαθητές αρχαία ελληνική μυθολογία, αλλά και την ελληνική ιστορία σε κάθε φάση της (αρχαιοελληνική, βυζαντινή, νεότερη και σύγχρονη). Έτσι, η διαθεματικότητα του βιβλίου μπορεί να συνδυάσει την ιστορία με τη λογοτεχνία. Επιπλέον, μερικές σκηνές θα μπορούσαν να δραματοποιηθούν από τους μαθητές και τις μαθήτριες με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού. Μία ωραία δραστηριότητα αποτελεί επίσης και η προσπάθεια των μαθητών και των μαθητριών να δώσουν ένα διαφορετικό τέλος σε κάθε ιστορία αγάπης από τις συνολικά τέσσερις που απαρτίζουν αυτό το μυθιστόρημα. Έτσι, ο εκπαιδευτικός θα έχει τη δυνατότητα να διδάξει και δημιουργική γραφή στα παιδιά.

 

Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό το διαχρονικό αυτό μυθιστόρημα της Λίτσας Ψαραύτη εξακολουθεί να είναι σημαντικό, να εμπνέει εφήβους και ενήλικες, αλλά και να διδάσκει αξίες και ιδανικά τους νεαρούς και όχι μόνο αναγνώστες!

λογοτεχνία, ασκήσειςλογοτεχνίας, νεοελληνικήλογοτεχνία, εφηβικήλογοτεχνία, Νεοελληνική_Λογοτεχνία, Το_χαμόγελο_της_Εκάτης, Λίτσα_Ψαραύτη

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 36