Skip to main content

Λίτσα Ψαραύτη, Επικίνδυνα παιχνίδια Ένα βιβλίο που περνάει ένα ηχηρό μήνυμα κατά των ναρκωτικών Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη

Λίτσα Ψαραύτη, Επικίνδυνα παιχνίδια

Ένα βιβλίο που περνάει ένα ηχηρό μήνυμα κατά των ναρκωτικών

 

Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη

 

Το ζήτημα των ναρκωτικών αποτελούσε ανέκαθεν, σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή, ένα εξαιρετικά σοβαρό φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας. Η ενημέρωση των νέων και η προστασία τους από αυτή τη νοσηρότητα αποτελεί ένα θέμα εξαιρετικά λεπτό και δύσκολο που πρέπει να προσεγγιστεί με την απαιτούμενη ευαισθησία και ενσυναίσθηση. Αυτόν τον δύσκολο στόχο θεωρώ ότι επιτυγχάνει μέσα από αυτό το βιβλίο η Λίτσα Ψαραύτη.

Αν και είναι γραμμένο σε άλλη δεκαετία, το βιβλίο αυτό παραμένει -δυστυχώς- εξαιρετικά επίκαιρο, γιατί πάντοτε υπάρχουν επιτήδειοι που σπρώχνουν τους νέους σε επικίνδυνα παιχνίδια προβάλλοντάς τα ως γοητευτικά. Η Μαρία, μία δεκαπεντάχρονη κοπέλα, βιώνει τη φυγή του πατέρα της και την εγκατάλειψή της από αυτόν, με απόρροια να παρασύρεται εύκολα από τον Μάρκο που την μυεί στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών. Η Μαρία περνάει όλα τα στάδια του εξευτελισμού και της απώλειας της προσωπικής της αξιοπρέπειας. Η αφήγηση της συγγραφέα είναι ως επί το πλείστον πρωτοπρόσωπη, καθώς η ίδια η ηρωίδα διηγείται όλα όσα της συνέβησαν χωρίς να διστάσει να προβάλει την αλήθεια με την απαιτούμενη σκληρότητα για να αποτρέψει τους νέους από τη μάστιγα των ναρκωτικών.

Η ηρωίδα, η Μαρία, σκιαγραφείται με την απόλυτη απλότητα, καθώς κάθε παιδί, κάθε έφηβος ή έφηβη θα μπορούσε να ταυτιστεί μαζί της και να λάβει τα δικά του διδάγματα. Ωστόσο, αυτό το βιβλίο θα πρέπει να διαβαστεί και από τους γονείς ώστε να μάθουν να μιλούν στα παιδιά τους για τον κίνδυνο των ναρκωτικών. Σε μία εποχή που η διακίνηση των ουσιών γίνεται πλέον πολύ πιο εύκολα μέσω σκοτεινών ιστοτόπων, σε μία ηλικία που οι νέοι ετεροκαθορίζονται και συνηθίζουν να θεωρούν τα ναρκωτικά ένα δείγμα δυναμισμού και μαχητικότητας, αυτό το βιβλίο έρχεται να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν τη νοσηρότητα των ναρκωτικών. Γι’ αυτό και πρέπει να διαβαστεί και να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς.  

 

Εκπαιδευτικές προτάσεις

            Οι σημερινοί εκπαιδευτικοί μπορούν και οφείλουν να αξιοποιήσουν το βιβλίο αυτό για να διδάξουν στα παιδιά τη νοσηρότητα των ναρκωτικών. Μία καλή άσκηση θα ήταν η ψυχογραφία της ηρωίδας και η αντίληψη των βαθύτερων αιτιών και κινήτρων που την οδήγησαν στον Γολγοθά των ναρκωτικών. Επιπλέον, οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να κάνουν διαδικτυακή έρευνα για τα ναρκωτικά και να ενημερωθούν για την κοινωνική αυτή μάστιγα ώστε να ξέρουν και πώς να προστατευτούν.

 

            Ένα δυνατό μυθιστόρημα, περιεκτικό και με δυναμική γραφή για να ενημερώσει και κυρίως, να αφυπνίσει τους νέους. Μην το χάσετε!

λογοτεχνία, κριτική, νεοελληνικήλογοτεχνία, Νεοελληνική_Λογοτεχνία, εφηβική_λογοτεχνία

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 38