Skip to main content

Ελένη Δικαίου, Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ; Ένα βιβλίο για την ανάγκη των εφήβων να γνωρίσουν τους εαυτούς τους Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη

 

Ελένη Δικαίου, Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ;

Ένα βιβλίο για την ανάγκη των εφήβων να γνωρίσουν τους εαυτούς τους

 

Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη

 

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα κατεξοχήν εφηβικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται τις εφηβικές ανησυχίες και προβληματισμούς. Η ηρωίδα είναι η Ιφιγένεια, μία κοπέλα που επιδιώκει να μπει στο Πανεπιστήμιο, καθώς η κοινωνία την έχει κάνει να πιστέψει πως χωρίς τις πανεπιστημιακές σπουδές, χωρίς το πολύ διάβασμα δεν θα μπορέσει ποτέ να πετύχει την ευτυχία. Ωστόσο, αν ο άνθρωπος στην εφηβεία δεν μάθει καλά τον εαυτό του και δεν καλλιεργήσει και τη συναισθηματική του νοημοσύνη, το μέλλον του θα στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια.

 

Εκπαιδευτικές προτάσεις

            Αυτό το βιβλίο μπορεί να επιλεχθεί από τον εκπαιδευτικό για να σκιαγραφηθεί η προσωπικότητα και η συναισθηματική πορεία της πρωταγωνίστριας προς την ωριμότητά της. Επιπλέον, οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να ταυτιστούν με την ηρωίδα και τους προβληματισμούς της και τις ανησυχίες της και να βρουν τις δικές τους ισορροπίες μέσα στη θύελλα της εφηβείας. Επίσης, οι μαθητές/τριες και ο εκπαιδευτικός μπορούν να συζητήσουν για το χάσμα των γενεών και τις μεταβολές που φέρνει η εφηβεία στο άτομο. Μάλιστα, σε αυτό μπορεί να συμβάλει και η γνώση μέσα από βιβλία εξελικτικής ψυχολογίας ή σχετικά άρθρα που μπορούν να ευρεθούν στο διαδίκτυο. Τέλος, και αυτή η ιστορία, η οποία είναι αληθοφανής και ρεαλιστική με τάση αντικειμενικότητας, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα να συμβουλευόμαστε ειδικούς ψυχικής υγείας σε περιπτώσεις που νιώθουμε κατακλεισμένοι από το συναίσθημα ή ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο.

λογοτεχνία, εφηβική_λογοτεχνία

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 44