Skip to main content

Άλκη Ζέη, Το καπλάνι της βιτρίνας Το απόλυτα διαχρονικό ανάγνωσμα Κριτική της Αθηνάς Ν. Μαλαπάνη

Άλκη Ζέη, Το καπλάνι της βιτρίνας

Το απόλυτα διαχρονικό ανάγνωσμα

 

Κριτική της Αθηνάς Ν. Μαλαπάνη

 

Ένα βιβλίο περασμένης δεκαετίας που αναφέρεται σε ακόμη πιο μακρινούς καιρούς, το 1936. Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δύο κοριτσάκια που ζουν σε ένα νησί του Αιγαίου και απολαμβάνουν τις ιστορίες του παππού τους που αντλούνται από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Ο ξάδερφός του, ο Νίκος, είναι φοιτητής και τους διηγείται ιστορίες για το καπλάνι, μια βαλσαμωμένη τίγρη που βρίσκεται σε μία βιτρίνα στη μεγάλη σάλα του σπιτιού τους. Έτσι, η ευχάριστη αυτή παρέα μπλέκεται σε ιστορίες που αιωρούνται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

            Ένα διαχρονικό βιβλίο που μέσα από την παιδικότητα και την απλότητα μεταφέρει μηνύματα για τη δημοκρατία, την ελευθερία λόγου, σκέψης και έκφρασης, τη φιλία, αλλά και την αξία του θεσμού της οικογένειας. Ο μετεωρισμός μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σε συνδυασμό με την απόδοση της παιδικής ψυχής και της αθωότητας αυτών των χρόνων δημιουργεί ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Έτσι, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο στα χέρια ακόμα και των σημερινών εκπαιδευτικών που θέλουν να μεταλαμπαδεύσουν τις ανωτέρω αναφερόμενες ανθρωπιστικές αξίες.

 

Εκπαιδευτικές προτάσεις

            Μέσα από αυτό το βιβλίο, ο εκπαιδευτικός μπορεί να πάρει αφορμή από διάφορα χωρία και κεφάλαια για να διερευνήσει με τα παιδιά την αξία της φιλίας. Με την ίδια τεχνική, μπορεί να διερευνηθεί και να αναλυθεί και η αξία και η σπουδαιότητα των οικογενειακών σχέσεων, όπως και το ιδιαίτερο δέσιμο των δύο αδερφών – πρωταγωνιστριών του μυθιστορήματος. Έτσι, οι μαθητές/τριες μπορούν να συγκρίνουν τις φιλικές και οικογενειακές σχέσεις του τότε με του σήμερα και να εντοπίσουν ομοιότητες ή/και διαφορές, τις οποίες θα συζητήσουν προφορικά στην τάξη ή θα καταγράψουν σε ένα κείμενο ή θα ετοιμάσουν μία παρουσίαση σε power-point ή ένας συνδυασμός αυτών των τεχνικών. Τέλος, το μυθιστόρημα αυτό μπορεί να συντελέσει στο να μάθουν τα παιδιά την αξία της δημοκρατίας, του διαλόγου, της ελευθερίας και να διερευνήσουν τις δικτατορίες που πέρασαν από την Ελλάδα. Επομένως, οι μαθητές/τριες μαθαίνουν και το ιστορικό πλαίσιο του μυθιστορήματος και εμπλουτίζουν τις ιστορικές τους γνώσεις.

λογοτεχνία, λογοτεχνικήκριτική, εφηβική_λογοτεχνία

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 181