Skip to main content

Τι είναι αυτό που τελικά ψάχνει μια γυναίκα; Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη

Τι είναι αυτό που τελικά ψάχνει μια γυναίκα;

 

Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη

 

Το βιβλίο Γυναίκα ψάχνει… αποτελεί ένα μυθιστόρημα ψυχολογικού και αυτοβιογραφικού χαρακτήρα της Ελεονώρας Μελέτη από τις εκδόσεις Διόπτρα. Τελικά τι ακριβώς ψάχνει η σύγχρονη γυναίκα;

            Σε μία εποχή που τα έμφυλα στερεότυπα θεωρούνται ότι έχουν καταπολεμηθεί ή τουλάχιστον ότι είμαστε σε καλό δρόμο για την καταπολέμησή τους, πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι σύγχρονες γυναίκες εξακολουθούν να παλεύουν, να διαμαρτύρονται και να ψάχνουν. Το βιβλίο αυτό μπορεί να δώσει τις καλύτερες και πληρέστερες απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

            Οι γυναίκες σήμερα λοιπόν, δεν φοβούνται ούτε ντρέπονται να εξομολογηθούν ή ακόμη και να φωνάξουν τις δυσκολίες και τα προβλήματά τους. Μία γυναίκα σήμερα είναι περισσότερη σκεπτόμενη από ό,τι στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να αναζητά τη θέση της μέσα στα στερεότυπα και να μην επιτρέπει να την επηρεάζουν. Επομένως, πρέπει να θωρακίσει την ψυχική της υγεία και ανθεκτικότητα για να μην την αφήσει να την επηρεάσουν στερεότυπα και αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν ακόμη και μεταδίδονται ταχύτατα, έστω και συγκεκαλυμένα από το στενότερο, αλλά και ευρύτερο περιβάλλον και φυσικά από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης.

            Η γυναίκα σήμερα ψάχνει και τον σύντροφό της μέσα στο πλήθος, ψάχνει την αγνή και άδολη αγάπη. Σε μια εποχή που κυριαρχούν οι εφήμερες σχέσεις, οι γυναίκες που επιθυμούν τη συντροφικότητα και την ισορροπημένη σχέση με έναν άντρα δυσκολεύονται περισσότερο από ποτέ.

            Και τέλος, η σημαντικότερη αναζήτηση κάθε γυναίκας είναι του εαυτού της μέσα από τη μητρότητα. Η μητρότητα αποτελεί μία ισχυρή μεταβολή στη ζωή και την προσωπικότητα κάθε γυναίκας. Η ψυχολογία λέει ότι όταν μια γυναίκα γίνει μητέρα, η προσωπικότητά της γκρεμίζεται και πρέπει να χτιστεί ξανά με τέτοιον τρόπο ώστε να συμπεριληφθεί και το παιδί της. Ωστόσο, οι ισορροπίες είναι λεπτές και εύθραυστες και πολλές γυναίκες τείνουν να χάνουν τον εαυτό τους μέσα στο κατά τα άλλα πανέμορφο ταξίδι της μητρότητας. Πού θα βρει συμμάχους κάθε γυναίκα για την αντιμετώπιση αυτής της ριζικής μεταβολής; Ποιος θα μπορέσει να καταλάβει τις ανάγκες της από τη στιγμή που ούτε η ίδια πολλές φορές δεν μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς της συμβαίνει, δεν μπορεί να ταυτοποιήσει και να ονοματίσει τα συναισθήματά της και να τα περιγράψει στους άλλους;

            Όλα αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τη συγγραφέα και μέσα από τον αυτοβιογραφικό της λόγο και τη βιωματική της έκφραση τα προβάλλει και δίνει τις δικές της πιθανές λύσεις και απαντήσεις, με τις οποίες μπορεί να ταυτιστεί κάθε γυναίκα. Ή έστω πολλές γυναίκες.

            Η αιχμηρή και αληθινή πένα της Ελεονώρας Μελέτη αποδίδει πολλές κοινωνικές αλήθειες και ταυτόχρονα, όλα αυτά τα πολύπλοκα συναισθήματα που πολλές γυναίκες έχουν βιώσει κι έχουν ταλαιπωρηθεί ίσως από αυτά. Μέσα από αυτό το βιβλίο, θεωρώ ότι πολλές γυναίκες θα αναγνωρίσουν και μερικούς δικούς τους προβληματισμούς, αδιέξοδα, αλλά ίσως και πιθανές λύσεις και τρόπους να τα αντιμετωπίσουν και κατά συνέπεια, να μάθουν να αναγνωρίζουν τις ανάγκες τους, να τις διεκδικούν και να μην τις παρακάμπτουν, να ικανοποιούν τα θέλω τους και να βελτιώνονται. Η γλωσσική πυκνότητα και μεστότητα καθιστά τα μηνύματα αυτού του βιβλίου ακόμη και ζωντανά και παραστατικά στο αναγνωστικό κοινό.

            Η τιμητική διάκριση του βιβλίου από τον Όμιλο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων και τη Διεθνή Ομοσπονδία International Action Art στο πλαίσιο της ημερίδας για την ψυχική υγεία αποδεικνύει ότι μπορεί να βοηθήσει ή να παρακινήσει σε ψυχολογική βοήθεια μία μεγάλη μερίδα αναγνωστριών, αλλά και αναγνωστών. Γιατί όχι, άλλωστε; Αν και το βιβλίο αφορά ως επί το πλείστον το γυναικείο κοινό και μπορεί να θεωρηθεί ένα δυναμικό δείγμα γυναικείας λογοτεχνίας, εικάζω ότι και ένας μεγάλος αριθμός αντρών αναγνωστών θα μπορούσαν να το διαβάσουν για να καταφέρουν να προσεγγίσουν τις γυναίκες, τη γυναίκα γενικά, και τις ανάγκες της. Έτσι, η επικοινωνία μεταξύ αντρών και γυναικών μπορεί να γίνει απείρως καλύτερη και κατά συνέπεια, και οι σχέσεις των δύο φύλων, πράγμα το οποίο αποτελεί εξάλλου έναν από τους προβληματισμούς και στόχους της συγγραφέα.

            Ένα αξιόλογο βιβλίο, ένα πολύ προσεγμένο συγγραφικό πόνημα με προσωπικό και εξομολογητικό χαρακτήρα που το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 29