Skip to main content

Πώς μελετάω τα αγγλικά μου; Πρακτικές οδηγίες για όλα τα επίπεδα! Αθηνά Ν. Μαλαπάνη

Πώς μελετάω τα αγγλικά μου;

Πρακτικές οδηγίες για Young Leanrers (Junior classes - C' class)

  1. Κάνω την αντιγραφή του λεξιλογίου από το Companion.
  2. Μελετάω τις λέξεις διαβάζοντάς τες δυνατά και προσπαθώ να τις «φωτογραφίσω» στο μυαλό μου, να τις αποτυπώσω στο μυαλό μου. Αν με βοηθάει, μπορώ να συνδυάσω την κάθε λέξη με μία εικόνα/ σκίτσο ή με τη σημασία της μέσα στο κείμενό μου που θα το έχω για ανάγνωση.
  3. Αφού έχω ολοκληρώσει αυτή τη μελέτη, γράφω την ορθογραφία μου. Καλύπτω το αγγλικό, βλέπω τη μετάφραση και γράφω το αγγλικό. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί μέχρι να μάθω να γράφω σωστά όλες τις λέξεις/ φράσεις του λεξιλογίου μου. Μετά, κρύβω το αγγλικό και λέω απέξω τη μετάφραση. Δεν πρέπει να ξεχνάω τη μελέτη της μετάφρασης!
  4. Κατόπιν, κάνω την ανάγνωση και απόδοση του κειμένου που έχω στα ελληνικά. Το διαβάζω όσες φορές χρειαστεί (ίσως 5) για να διαβάζω σωστά. Προσπαθώ να μιμηθώ την προφορά των αγγλικών. Οι εικόνες με βοηθούν να μάθω τη μετάφραση και να την εμπεδώσω από την ορθογραφία.
  5. Στη συνέχεια, κάνω τις λεξιλογικές ασκήσεις που έχω στο Workbook/ Companion.
  6. Μπορεί να έχω να μελετήσω κάποιο γραμματικό φαινόμενο. Μελετάω τη θεωρία από το βιβλίο της γραμματικής ή από την περίληψη που έχουμε γράψει στο τετράδιό μας. Την μαθαίνω απέξω και την λέω με δικά μου λόγια, όπως έχω κατανοήσει το γραμματικό φαινόμενο.
  7. Μετά, κάνω τις ασκήσεις στη γραμματική.

 

*Καλό είναι να ετοιμάζω τα αγγλικά μου από το Σαββατοκύριακο και να κάνω μια επανάληψη λίγες ώρες πριν από το μάθημά μου.

 

Πώς μελετάω τα αγγλικά μου; 

Πρακτικές οδηγίες για μαθητές/-τριες D' class - Proficiency class

  1. Μελετάω τις λέξεις διαβάζοντάς τες δυνατά και προσπαθώ να τις «φωτογραφίσω» στο μυαλό μου, να τις αποτυπώσω στο μυαλό μου. Αν με βοηθάει, μπορώ να συνδυάσω την κάθε λέξη με τη σημασία της μέσα στο κείμενό μου ή τα κείμενά μου.
  2. Αφού έχω ολοκληρώσει αυτή τη μελέτη, γράφω την ορθογραφία μου. Καλύπτω το αγγλικό, βλέπω τη μετάφραση και γράφω το αγγλικό. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί μέχρι να μάθω να γράφω σωστά όλες τις λέξεις/ φράσεις του λεξιλογίου μου. Μετά, κρύβω το αγγλικό και λέω απέξω τη μετάφραση. Δεν πρέπει να ξεχνάω τη μελέτη της μετάφρασης!
  3. Στη συνέχεια, κάνω τις λεξιλογικές ασκήσεις που έχω στο Workbook/ Companion ή σε οποιοδήποτε άλλο βιβλίο (π.χ. βιβλίο με Practice tests).
  4. Μπορεί να έχω να μελετήσω κάποιο γραμματικό φαινόμενο. Μελετάω τη θεωρία από το βιβλίο της γραμματικής ή από την περίληψη που έχουμε γράψει στο τετράδιό μας. Την μαθαίνω απέξω και την λέω με δικά μου λόγια, όπως έχω κατανοήσει το γραμματικό φαινόμενο. Μετά, κάνω τις ασκήσεις στη γραμματική.
  5. Εάν έχω να γράψω έκθεση, μελετάω το θέμα πολύ καλά, υπογραμμίζω λέξεις-κλειδιά, κάνω ένα σχεδιάγραμμα όπου καταγράφω τις ιδέες μου επιγραμματικά και τις οργανώνω σε παραγράφους (πρόλογος, 2 παράγραφοι στο κύριο μέρος και επίλογος). Τέλος, γράφω την έκθεση (4 παράγραφοι). Μετά από λίγη ώρα, την ξαναδιαβάζω και κάνω όσες διορθώσεις εντοπίσω.

 

*Καλό είναι να ετοιμάζω τα αγγλικά μου από το Σαββατοκύριακο και να κάνω μια επανάληψη λίγες ώρες πριν από το μάθημά μου.

*Αφιερώνω μισή ώρα στη συγγραφή της έκθεσης (και τουλάχιστον ένα τέταρτο στο σχεδιάγραμμα).

*Αν έχω το σχεδιάγραμμα έτοιμο από το μάθημά μου, το αξιοποιώ.

*Κρατώ πάντα σημειώσεις!

*Όταν διορθώνουμε ασκήσεις, σημειώνω πάντα μεταφράσεις λέξεων που δεν γνωρίζω και τις μελετάω, αλλά και κανόνες γραμματικής που δεν θυμάμαι. Έτσι, εμπλουτίζω τις γνώσεις μου και κάνω επανάληψη σε όσα ήδη γνωρίζω.

 

Αθηνά Μαλαπάνη

Εκπαιδευτικός

 

English, Πρακτικές_συμβουλές_μελέτης, Πώς_μελετάω_τα_αγγλικά, Αγγλικά

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 2