Η ελληνική γλώσσα σε κρίση (;) Θέμα Έκθεσης για μαθητές Λυκείου
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΘΗΝΑ Ν. ΜΑΛΑΠΑΝΗ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Πολλοί πνευματικοί ταγοί υποστηρίζουν ότι η ελληνική γλώσσα φθίνει στις μέρες μας. Πιστεύετε ότι η ελληνική γλώσσα είναι σε κρίση; (Ζητούμενο 1) Με ποιους τρόπους μπορούμε να συντελέσουμε στη διάσωση και εξέλιξη της γλώσσας μας; (Ζητούμενο 2) Να τεκμηριώσετε τις απαντήσεις σας σε μια ομιλία που διεξάγεται στο σχολείο σας με θέμα τη γλωσσική καλλιέργεια.
(500-600 λέξεις)
Ομιλία - Προσφώνηση: “Αγαπητοί καθηγητές, γονείς, συμμαθητές,
Α/ Πρόλογος (1 παράγραφος)
Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει μετατρέψει τη Γη σε ένα πλανητικό χωριό, με αποτέλεσμα να παρατηρείται η επιβολή των γλωσσών των οικονομικά ισχυρών κρατών έναντι των οικονομικά αδύναμων. Κατά συνέπεια, αυτό έχει προκαλέσει την κρίση της ελληνικής γλώσσας, καθώς πολλοί πνευματικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η ελληνική γνωρίζει μια σοβαρή υποβάθμιση και γι’ αυτό, πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε για να αντιστρέψουμε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.
Β/ Κύριο Μέρος
Ζητούμενο 1: Η ελληνική γλώσσα σε κρίση;
Παράγραφος 1: Οικονομικά και πολιτικά αίτια
-
Γλώσσες των οικονομικά και βιομηχανικά ισχυρών κρατών επικρατούν - ελέγχουν το εμπόριο και την οικονομία - παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας
-
Γλώσσες των πολιτικά ισχυρών κρατών που κυριαρχούν στο διπλωματικό προσκήνιο
Παράγραφος 2: Κοινωνικά και πολιτιστικά αίτια
-
Λανθασμένη αντίληψη σχετικά με την παγκοσμιοποίηση - Η παγκοσμιοποιημένη αγορά προσπαθεί να επιβληθεί και στον πολιτισμό - κάθε χώρα, επομένως και η Ελλάδα, δυσκολεύεται να διατηρήσει τη μοναδικότητά της, την πολιτιστική της ταυτότητα και βάλλεται από τον κίνδυνο ομοιογενοποίησης.
-
Κίνδυνος και απειλή για τη γλώσσα - αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής μας ταυτότητας
-
Βιομηχανία της μαζικής κουλτούρας - προσπάθεια επιβολής από τις οικονομικά ισχυρές χώρες συγκεκριμένων προϊόντων πολιτισμού, ψυχαγωγίας και διασκέδασης - μαζοποίηση - έλλειψη ελευθερίας καλλιέργειας της γλώσσας, αλλά ακόμη και σε σκλαβιά της σκέψης.
-
Έλλειψη αντιστάσεων και κριτικής ικανότητας από εμάς τους ίδιους.
Ζητούμενο 2: Τρόποι αντιμετώπισης της γλωσσικής υποβάθμισης
Παράγραφος 1: Συλλογική μέριμνα
-
Όλοι φορείς κοινωνικοποίησης και παιδείας - εκπαίδευση-σχολείο/ πολιτεία/ φορείς πνευματικής ζωής/ ΜΜΕ και διαδίκτυο
-
Ανάγκη αντίληψης του προβλήματος και σχετική ενημέρωση - σχετικές διαφημιστικές καμπάνιες
-
Ένωση όλων των φορέων εκπαίδευσης - παροχή της κατάλληλης γλωσσικής εκπαίδευσης που να αρμόζει στις νοητικές τους δυνατότητες και να συντελεί στη διεύρυνση των γλωσσικών τους γνώσεων και ικανοτήτων και επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
-
Δράσεις για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας - μέσα από τη λογοτεχνία επιτυγχάνεται τόσο η γλωσσική καλλιέργεια όσο και η ψυχαγωγία
-
Ελκυστικό υλικό και προσιτοί τρόποι διδασκαλίας των γλωσσικών μαθημάτων - δημιουργική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών
-
Συμμετοχή σε διεθνή γλωσσικά συνέδρια - διάδοση των ελληνικών και της ελληνικής λογοτεχνίας
Παράγραφος 2: Ατομική μέριμνα
-
Οικογένεια - πρότυπο γλωσσικής καλλιέργειας - διάλογος από μικρή ηλικία - γλωσσική εξάσκηση - γλωσσική καλλιέργεια - επικοινωνιακές δεξιότητες
-
Παράδειγμα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας - διάβασμα βιβλίων - παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά
-
Ο καθένας μας να έχει αναζητήσεις σχετικά με τη γλώσσα μας, να διαβάζει και να ενημερώνεται.
Γ/ Επίλογος (1 παράγραφος)
Σοβαρότητα του ζητήματος - καλούμαστε όλοι να είμαστε ενωμένοι για την αντιμετώπισή του - όλοι οι φορείς κοινωνικοποίησης και παιδείας πρέπει να ενεργοποιηθούν / δραστηριοποιηθούν για την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας, όπως της αξίζει. - Καλλιέργεια γλώσσας - διεύρυνση σκέψης - πολίτες με κριτική ικανότητα και ελεύθερους.
Αποφώνηση: Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας”.
creative writing , dhmiourgikh grafh, writing, greeklanguage, linguistics, writingtasks, writingtask, writingskills, lanage, essay essays, writings
- Δημιουργήθηκε στις
- Τελευταία ενημέρωση στις
- Προβολές: 19980