Skip to main content

ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ: ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΘΗΝΑ Ν. ΜΑΛΑΠΑΝΗ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ


Α/ ΚΕΙΜΕΝΟ


Η ενσυναίσθηση, περιγράφουν οι ειδικοί, είναι η ικανότητα «να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου» και να αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματα πίσω από τις πράξεις του. Ο συγκεκριμένος όρος, μπήκε στη ζωή μας σχετικά πρόσφατα, όμως οι σύγχρονοι γονείς φαίνεται πως αναγνωρίζουν τη σημασία της. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων One Poll διεξήγαγε τεράστια δημοσκόπηση για το πώς οι γονείς αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών τους σε 22 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Συνολικά, συμμετείχαν 15.000 γονείς με παιδιά ηλικίας 3 – 10 ετών, το 91% των οποίων απάντησε πως η ενσυναίσθηση είναι μία δεξιότητα που θα ήθελε να εμφυσήσει στα παιδιά του.


Στην ίδια έρευνα, το 92% των γονιών απαντά πως η συναισθηματική νοημοσύνη, που εμπεριέχει την ενσυναίσθηση, παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία του παιδιού και το 93% πως οι δεξιότητες κοινωνικής ανάπτυξης έχουν μεγάλη σημασία για τα παιδιά. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της παγκόσμιας δημοσκόπησης της OnePoll είναι και το εξής: Το 70% των γονιών απάντησε ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού και της μειωμένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρίνοντας ταυτόχρονα πως η φροντίδα των δεξιοτήτων κοινωνικής ανάπτυξης, όπως είναι η ενσυναίσθηση, είναι αυτή τη στιγμή πρωταρχικής σημασίας.
Στις ανησυχίες αυτές των γονιών «απαντά» η επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, που απέδειξε πως όταν τα παιδιά παίζουν με κούκλες, τότε διεγείρεται η περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει ακόμα και στην περίπτωση που ένα παιδί παίζει μόνο του.


«Η ενσυναίσθηση είναι μια θετική δεξιότητα και βεβαίως όλοι θέλουν να την κατέχουν τα παιδιά τους. Δεν είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά», σχολιάζει ο καθηγητής Ψυχολογίας Αναστάσιος Σταλίκας, εξηγώντας πως η μετάδοση της ενσυναίσθησης από τον γονιό στο παιδί, προϋποθέτει να την κατέχει ο ίδιος εις βάθος – γεγονός καθόλου απλό. Τα προσωπικά βιώματα, τα στερεότυπα που εξακολουθούν σήμερα να υπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό της σύγχρονης κοινωνίας, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες, «κρατούν» τους γονείς πίσω στον τομέα αυτό. Το πώς θα ξεπεραστούν αυτά τα «εμπόδια» είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει να κάνει με τον καθένα προσωπικά, που απαιτεί συστηματική προσπάθεια – καθώς «η γονεϊκότητα δεν είναι καθόλου απλή», όπως συμπληρώνει ο καθηγητής κύριος Σταλίκας.


Αυτό όμως που διαπιστώνουν οι ειδικοί, είναι πως οι σημερινοί γονείς μικρών παιδιών, κατανοούν τα οφέλη της ενσυναίσθησης και προσπαθούν να την κατακτήσουν, με δεδομένο πως στην πλειοψηφία τους, τουλάχιστον, δεν μεγάλωσαν με βάση την ενσυναίσθηση. «Οι γονείς πλέον έχουν πάρα πολύ μεγάλη θέληση να λειτουργήσουν με ενσυναίσθηση, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους διαφορετικά, με περισσότερη αποδοχή, με περισσότερη κατανόηση», δηλώνει η εκπαιδεύτρια γονέων Αφροδίτη Κονδύλη.

1. Β/ ΑΣΚΗΣΕΙΣ


2. Να αποδώσετε περιληπτικά το κείμενο.
3. Τι είναι η ενσυναίσθηση; Να απαντήσετε με βάση το κείμενό σας (5-10 σειρές)
4. Γιατί είναι δύσκολο οι γονείς να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση; Να αιτιολογήσετε βάσει του κειμένου σας (10-15 σειρές).
5. Να δώσετε ένα τίτλο στο κείμενό σας.
6. Με ποιον/-ους τρόπο/-ους αναπτύσσεται η πρώτη παράγραφος του κειμένου; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.
7. Να κάνετε δομική ανάλυση της δεύτερης παραγράφου.
8. Να γράψετε από ένα συνώνυμο στις ακόλουθες λέξεις του κειμένου: αντιλαμβάνεσαι, επιπτώσεις, μειωμένης, φροντίδα, διαπιστώνουν.
9. Να γράψετε από ένα αντώνυμο στις ακόλουθες λέξεις του κειμένου: ικανότητα, τεράστια, θετική, απλή, θέληση.
10. Με ποιους τρόπος πιστεύετε ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση στα παιδιά; Να αναφέρετε παραδείγματα (20-25 σειρές)

 

 

creative writing , dhmiourgikh grafh, creativethinking, writing, παιδιά, ενσυναίσθηση, empathy, παιδί, γονείς

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 2086