ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Μουσική: Τα ψυχολογικά οφέλη της
ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΘΗΝΑ ΜΑΛΑΠΑΝΗ
Α/ ΚΕΙΜΕΝΟ
Είτε σου αρέσει η rock, είτε απολαμβάνεις την pop, είτε προτιμάς την παραδοσιακή, η μουσική είναι κάτι ισχυρό. Ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί με το είδος που επιδρά και μιλά στην ψυχή του με μοναδικό τρόπο, μιας και υπάρχει πληθώρα μουσικών ειδών. Φυσικά, το μόνο σίγουρο είναι πως η μουσική, πέρα από την διασκεδαστική της αξία, έχει πολλά πλεονεκτήματα στον εγκέφαλό σου. Πιο συγκεκριμένα, η μουσική μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τον τρόπο που σκέφτεσαι, που νιώθεις, που συμπεριφέρεσαι.
Αρχικά, η μουσική βελτιώνει τη διάθεσή μας. Για παράδειγμα, όταν έχεις μία κακή ημέρα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ακούσεις τα αγαπημένα σου τραγούδια. Οι μουσικοί τόνοι και οι στίχοι θα αλλάξουν και θα βελτιώσουν την διάθεσή σου δίνοντάς σου δύναμη για την ημέρα που έχεις μπροστά σου. Νιώθεις ότι δεν μπορείς να σηκωθείς το πρωί; Χρειάζεσαι ώθηση σε μία δύσκολη ημέρα; Δεν βρίσκεις κίνητρο να αθληθείς; Τραγούδια με γρήγορο ρυθμό θα σε γεμίσουν ενέργεια για να συνεχίσεις τη μέρα σου.
Η μουσική επίσης μπορεί να μειώσει το άγχος, διότι κάποια είδη μουσικής έχουν την δυνατότητα να σε βοηθήσουν να ελαττώσεις το άγχος σου. Η απαλή και ατμοσφαιρική μουσική διεγείρει χαλαρωτικά τον εγκέφαλό σου. Οπότε, την επόμενη φορά που θα θες να αποβάλεις στρες από μέσα σου, ψάξε για λίστες τραγουδιών που περιέχουν ατμοσφαιρική και χαλαρωτική μουσική.
Επιπροσθέτως, η μουσική βελτιώνει τη συγκέντρωση, καθώς ένα από τα κυριότερα οφέλη της μουσικής είναι ότι μπορείς να ακούς τα αγαπημένα σου τραγούδια καθώς κάνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες. Το να μείνεις συγκεντρωμένος σε μία δραστηριότητα -π.χ. διάβασμα, εργασία, κ.ά.- μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς. Μερικά είδη μουσικής φαίνεται πως τονώνουν τη συγκέντρωση και βελτιώνουν την απόδοση. Σε αυτά τα είδη ανήκουν η ορχηστρική, κλασσική και ατμοσφαιρική μουσική.
Ένα ακόμη θετικό στοιχείο της μουσικής είναι ότι συντελεί στη χαλάρωση. Όλοι απολαμβάνουν τη χαλάρωση στο τέλος μιας κουραστικής ημέρα! Το να ακούς μουσική είναι ένας απλός τρόπος για χαλάρωση μιας και απελευθερώνει την ένταση από τους μυς σου και απομακρύνει το στρες. Όταν οι μυς σου χαλαρώνουν, το ίδιο κάνει και το μυαλό σου.
Τέλος, η μουσική μπορεί να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Η μουσικοθεραπεία είναι ένας δημοφιλής τρόπος για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Η μουσική επιδρά με τέτοιο τρόπο στα συναισθήματά σου που μπορεί να εξαλείψει, σχεδόν, τις αγχώδεις και καταθλιπτικές σκέψεις.
Όποιο είδος μουσικής κι αν αγαπάς, φτιάξε τις δικές σου λίστες για να ακούς σε κάθε στιγμή της ζωής σου κι άσε τις νότες να σε συνεπάρουν και να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις στην μέρα σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!
Κείμενο: Βάσω Σοφία, Κλινική Ψυχολόγος, MSc
Β/ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Α/ Να γράψετε από ένα συνώνυμο στις ακόλουθες λέξεις του κειμένου: νιώθεις, τονώνουν, ένταση, απαλή, χαλαρωτικά, να αποβάλεις, βελτιώνουν, ίδιο, φτιάξε, ψάξε, να εξαλείψει, να αθληθείς.
Β/ Να γράψετε από ένα αντώνυμο στις ακόλουθες λέξεις του κειμένου: θετικό, καλύτερο, δημοφιλής, κουραστικής, τέλος, χαλάρωση, απομακρύνει, μυαλό, βελτιώνουν, τονώνουν, αγχώδεις, πλεονεκτήματα, ενέργεια, απλός.
Γ/ Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις ως Σωστές (Σ) ή Λανθασμένες (Λ):
1. Υπάρχουν λίγα είδη μουσικής.
2. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης.
3. Η μουσική διασπά τη συγκέντρωσή μας.
4. Η μουσική μάς προκαλεί ένταση.
5. Η μουσική μάς προκαλεί χαλάρωση.
6. Η μουσική δεν μπορεί να μας βοηθήσει στην άθληση.
7. Η μουσική μάς δίνει ώθηση για να σηκωθούμε το πρωί.
8. Η μουσική συντελεί στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
9. Η θεραπεία με μουσική ονομάζεται μουσικοθεραπεία.
10. Η ροκ μουσική δεν έχει κανένα όφελος για τον εγκέφαλο.
Δ/ Να δώσετε έναν άλλον τίτλο στο κείμενο.
Ε/ Ποια είναι τα οφέλη της μουσικής; Εσείς σε ποιες περιπτώσεις της καθημερινότητάς σας ακούτε μουσική και γιατί; Να γράψετε ένα κείμενο 2-3 παραγράφων για να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του σχολείου σας.
creative writing , ΝεοελληνικήΓλώσσα, μουσική, οφέλημουσικής, νεοελληνικήγλώσσα γλώσσα
- Δημιουργήθηκε στις
- Τελευταία ενημέρωση στις
- Προβολές: 3835