ΕΙΡΗΝΗ: ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΟΥ (Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)
Η ειρήνη δεν αποτελεί μια έμφυτη κατάσταση της ανθρώπινης οντότητας. Ο άνθρωπος δεν γεννιέται γνωρίζοντας την ειρήνη. Πρέπει λοιπόν να αποκτήσουμε βιωματική μάθηση και εξάσκηση με τους κανόνες και τους νόμους που οικοδομούν την ευγένεια και την ειρήνη σε κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας.
Το να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε και να καταπολεμούμε τη βία κάθε είδους, σωματική, λεκτική, συναισθηματική, και να μην αδιαφορούμε αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για τη δημιουργία ειρηνικής συνείδησης και ειρηνικών συνθηκών διαβίωσης.
Ερώτηση 2, σελ. 89
Δυστυχώς, υπάρχουν ποικίλα παραδείγματα από καθημερινές συμπεριφορές και αντιδράσεις που οικοδομούν τον πόλεμο και την ανταγωνιστικότητα. Για παράδειγμα, διάφορα περιστατικά αγένειας στον δρόμο ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η έλλειψη δημοκρατικού διαλόγου και σεβασμού στη διαφορετικότητα, κάθε είδους ρατσιστικές αντιδράσεις, ο σχολικός και εργασιακός εκφοβισμός, όλα αυτά οικοδομούν τον πόλεμο. Επίσης, ο πόλεμος οικοδομείται κι αν δείχνουμε αδιαφορία και δεν αντιδρούμε για την καταπολέμηση αυτών των νοσηρών φαινομένων.
Ερωτήσεις 1 και 2, σελ. 89
Στο σκίτσο αυτό, το περιστέρι συμβολίζει την ειρήνη. Ομοίως και το κλαδί ελιάς που κρατά στο ράμφος του. Ωστόσο, το πετρέλαιο μας παραπέμπει στη βασική αιτία των πολέμων, καθώς ο "μαύρος χρυσός" είναι περιζήτητος. Το πετρέλαιο "λερώνει", δηλαδή καταβαραθρώνει την ειρήνη και οδηγεί σε σφοδρούς πολέμους τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι τυφλωμένοι από την επιθυμία για χρήμα.
Ερώτηση 1, σελ. 90
Τα ποσοστά των νεκρών στους πολέμους που διεξήχθησαν από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί δραματικά και μάλιστα, ανάμεσά τους εντοπίζονται πολλοί άμαχοι πολίτες. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι και άλλου είδους κακοποιητικές συμπεριφορές τραυματίζουν ψυχικά τους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον πόλεμο.
Ερώτηση 2, σελ. 90
Τα τεχνολογικά εξελιγμένα όπλα δεν αποτελούν τη βασική αιτία των πολέμων σήμερα. Ουσιαστικά, υπαίτιος είναι ο άνθρωπος, ο οποίος χρησιμοποιεί αυτόν τον οπλισμό για να βλάψει τον συνάνθρωπό του και να καταστρέψει το περιβάλλον και τον πολιτισμό του. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι ξεπουλούν τα ιδανικά τους και εκμεταλλεύονται έναν πόλεμο για να κερδοσκοπήσουν με την πώληση όπλων, τη μαύρα αγορά, την προδοσία. Επίσης, η πολεμική ρητορική που ασκείται κάποιες φορές ασυνείδητα από τα ΜΜΕ καλλιεργεί στους ανθρώπους τη συνείδηση του πολέμου.
- Δημιουργήθηκε στις
- Προβολές: 1141