Skip to main content

Δημήτρης Μπονόβας: "Υπάρχει κοινός άξονας στα ποιήματά μου κι αυτός είμαι εγώ..."

 

 Γεια σας και καλώς ορίσατε στο Athena’s Creative Writing Academy (ACWA)! Είναι τιμή μας να σας φιλοξενούμε στην επίσημη ιστοσελίδα μας!

 

  1. Πότε ξεκινήσατε να γράφετε για πρώτη φορά;

      Δ.Μ. : Πάντα έγραφα, απ’ τα μικράτα μου, αλλά η ανάγκη να εκφραστώ μέσα από αυτό, ουσιαστικά εμφανίστηκε στην εφηβεία. Τότε άρχισαν οι προβληματισμοί μου να μου χτυπούν την πόρτα και να μου ζητούν να τους αποτυπώσω στο χαρτί. Στην αρχή, σε μικρή συχνότητα κι όσο περνούσε ο καιρός, όλο και πιο έντονα.          

 

  1. Ποια είναι συνήθως τα ερεθίσματα σας, οι πηγές έμπνευσής σας για να γράψετε ποίηση;

       Δ.Μ. : Τα πάντα! Κυριολεκτικά, τα πάντα! Κι αυτό είναι και το ωραίο, το ότι η έμπνευση μπορεί να μου έρθει οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή!

 

  1. Η ποίηση και η μουσική συνδέονται. Για εσάς, ποιόν ρόλο έχει η μουσική στην ποιητική δημιουργία;

       Δ.Μ. : Όταν ξεκίνησα να γράφω ποίηση, στην εφηβική μου ηλικία όπως προανέφερα, δεν είχα ακόμη ανακαλύψει την υπέροχη σχέση αυτών των δύο. Μόνο όταν σπούδασα μουσική στο ωδείο, κατάλαβα ότι αυτή αποτελεί το όχημα που μπορεί να ανεβάσει τη ποίησή μου στο παραπάνω επίπεδο.

 

  1. Τι σημαίνει για εσάς ποίηση; Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα αυτής της δραστηριότητας, της ποιητικής σύνθεσης;

        Δ.Μ. : Για εμένα η ποίηση και γενικότερα η γραφή, σημαίνει πολλά. Είναι τρόπος έκφρασης, λύτρωση. Είναι η ευκαιρία μου να πω αυτά που έχω μέσα μου και έτσι να “ξαλαφρώσω” από το βάρος που με πλακώνει.

 

  1. Θεωρείτε ποιο εύκολο ή δύσκολο να γράψει κάποιος ποίηση από το να γράψει πεζογραφία;

       Δ.Μ. : Και τα δύο θεωρώ έχουν τα θέματά τους, δεν θα μπορούσα να πω αν κάποιο είναι ευκολότερο ή δυσκολότερο από το άλλο. Στη ποίηση, που γνωρίζω καλύτερα μέχρι τώρα, η βασική θα έλεγα δυσκολία είναι να καταφέρεις να πεις όλα αυτά που θες μέσα σε λίγους μόλις στίχους. Αλλά εκεί πιστεύω κρύβεται και η διαφορά ενός καλού ποιητή από τους υπόλοιπους.

  1. Σκέφτεστε να γράψετε πεζογραφία ή σας ενδιαφέρει και σας εκφράζει μόνο η ποίηση;

      Δ.Μ. : Έχω ήδη ξεκινήσει να γράφω ένα μυθιστόρημα, το οποίο θα αποτελέσει την επόμενή μου εκδοτική προσπάθεια. Πρόκειται για μια ιστορία που πιστεύω θα κεντρίσει το ενδιαφέρον αρκετών.

 

  1. Πιστεύετε ότι ο συγγραφέας, είτε ποιητής όπως εσείς είτε πεζογράφος, πρέπει να έχει κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο; Ή αρκεί η μόρφωση και η εξάσκηση;

      Δ.Μ. : Πιστεύω ότι η μόρφωση και η εξάσκηση παίζουν κάποιο ρόλο όσο αφορά μόνο το να γράψεις. Αλλά νομίζω ότι για να καταφέρεις να φτάσεις σε ένα καλό σημείο, θα πρέπει όπως λέμε “να το έχεις μέσα σου”. Αυτός είναι και ένας τρόπος να μην εγκαταλείψεις ποτέ καθώς αν πηγάζει από μέσα σου, πιστέψτε με, δεν υπάρχει τρόπος να το σταματήσεις.

8. Ποια είναι η υπόθεση του ποιητικού έργου σας; Υπάρχει κάποιος κοινός άξονας στα ποιήματά σας; Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας!

      Δ.Μ. : Υπάρχει κοινός άξονας στα ποιήματά μου κι αυτός είμαι εγώ. Εγώ και η ζωή μου. Τα βιώματά μου, οι σκέψεις μου, τα θέλω μου, όλα όσα αντιπροσωπεύω ως άτομο, βρίσκονται μέσα στη ποιητική μου συλλογή.

 

  1. Ποιες ηλικίες μπορούν να διαβάσουν το βιβλίο σας;

      Δ.Μ. : Οποιαδήποτε ηλικία. Από πέντε μέχρι εκατόν πέντε.

 

  1. Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;

      Δ.Μ. : Ο τίτλος αυτός είναι αποτέλεσμα πολλών συνιστωσών. Καταρχάς, “νυχτερινή”, γιατί τα περισσότερα ποιήματα έχουν γραφτεί βραδινές ώρες και εκφράζουν όλο αυτό το σκοτάδι που υπήρχε μέσα μου την περίοδο που τα έγραφα. “Ελεγεία” για τον ίδιο ακριβώς λόγο, γιατί δεν μπορείς να ονομάσεις αισιόδοξο κάτι που έχει γραφτεί με βασικούς πρωταγωνιστές τον πόνο και το παράπονο. Επίσης, η πρώτη λέξη του τίτλου συνδέεται και με το ρολόι που εικονίζεται στο εξώφυλλο το οποίο για εμένα έχει και ένα ακόμα, βαθύτερο νόημα το οποίο θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω.

 

  1. Τι θέλετε να προσφέρετε στο αναγνωστικό κοινό σας;

      Δ.Μ. : Την ευκαιρία να με γνωρίσουν καλύτερα, να δουν ποιος πραγματικά είμαι αλλά και την ευκαιρία να σκεφτούν και να προβληματιστούν πάνω σε κάποια θέματα.

 

  1. Έχετε κάποια επόμενα συγγραφικά σχέδια; Μπορείτε να μας τα αποκαλύψετε;

      Δ.Μ. : Ήδη όπως σας είπα βρίσκομαι στη διαδικασία συγγραφής του δεύτερου βιβλίου μου το οποίο θα είναι μυθιστόρημα. Από εκεί και πέρα φυσικά, οι ιδέες δεν σταματάνε, ήδη ξέρω τι θεματολογία θα έχει και το τρίτο βιβλίο μου.

 

  1. Με ποιο μήνυμα ή μότο θα θέλατε να κλείσετε τη συνέντευξη σας; Τί σας εκφράζει περισσότερο;

      Δ.Μ. : Δεν εγκαταλείπω ποτέ τα όνειρά μου, όσο δύσκολα κι αν φαίνονται.

 

 

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την ευκαιρία που μου δώσατε να προβάλλω τον εαυτό μου και το έργο μου!!

logotexnia, creative writing , dhmiourgikh grafh, literature , book, books, vivlio , vivlia, poetry, poem, poet, poets, interviews, DimitrisBonovas, NyxteriniElegeia, writers, writers'interviews

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Προβολές: 2160