Skip to main content

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ! Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ!

ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ
ΑΘΗΝΑ Ν. ΜΑΛΑΠΑΝΗ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ


Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα, έχοντας βιώσει μια ακραία περιπετειώδη ζωή με αδιανόητες ταπεινώσεις και εξευτελισμούς, έμελλε, στην ώριμη ηλικία των 58, να εκδώσει το κορυφαίο του συγγραφικό πόνημα, τον «Δον Κιχώτη», το βιβλίο που σηματοδοτεί ουσιαστικά τη γέννηση του σύγχρονου μυθιστορήματος. Γεννημένος το 1547, από αριστοκρατική γενιά, χωρίς σημαντικούς οικονομικούς πόρους όμως, ως παιδί ακολουθούσε την πολυμελή οικογένεια του από πόλη σε πόλη: Βαλιαδολίδ, Σεβίλη, Μαδρίτη και όπου αλλού έβρισκε δουλειά ο πατέρας του ως πρακτικός γιατρός.
Ο Δον Κιχώτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα στην ιστορία της λογοτεχνίας. Πρόκειται για την ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη με ευγενική ψυχή και αλτρουιστικό όραμα για τους συνανθρώπους του. Έχοντας χάσει το μυαλό του από την παθιασμένη ανάγνωση ιπποτικών βιβλίων, πιστεύει ότι είναι ένας ιππότης, ο Δον Κιχώτης. Ξεκινάει ένα ταξίδι με το ψωραλέο του άλογο, τον Ροσινάντε, φορώντας μια ξεχαρβαλωμένη πανοπλία και συνοδευόμενος από τον ιπποκόμο του, τον απλοϊκό χωρικό Σάντσο Πάντσα, και το γαϊδουράκι του, και μπλέκει συχνά σε κωμικοτραγικές περιπέτειες.
Εκείνος, ψηλός και λιπόσαρκος, ο άλλος, κοντός και χοντρούλης, κωμική φιγούρα με λαϊκή σοφία επιβίωσης, γίνεται προστάτης άγγελός του, πιστός συνοδοιπόρος και ανιδιοτελής φίλος που τον σώζει από κακοτοπιές και ατυχίες, στέκοντας γενναία στο ύψος των περιστάσεων όταν τον χλευάζουν και τον εξαπατούν. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, με αποτέλεσμα αυτό το μυθιστόρημα να αποτελεί έναν ύμνο και στη φιλία ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς ανθρώπους.

 

I. Οι δύο λογοτεχνικοί ήρωες στο μυθιστόρημα του Δον Ζουάν είναι αντίθετοι και πολύ διαφορετικοί. Πώς μπορεί να συνδέονται όμως με μια βαθιά φιλία; Να αιτιολογήσετε τις απόψεις σας αναφερόμενοι στις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να χτιστεί μια γερή και αληθινή φιλία.

 

logotexnia, creative writing , dhmiourgikh grafh, literature , book, books, vivlio , vivlia

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Τελευταία ενημέρωση στις
  • Προβολές: 1555