Skip to main content

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ (ΕΚΘΕΣΗ)

Ο δάσκαλος αποτελεί την ηγετική μορφή της τάξης. (ΔΕΔΟΜΕΝΟ) Θεωρείται σημαντικό τον ρόλο του δασκάλου; (ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ 1) Πώς οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν επηρεάσει τον ρόλο του; (ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ 2) Να εκφράσετε τις σκέψεις σας σε μια ομιλία του σχολείου σας.   
 
Ομιλία -Προσφώνηση και Αποφώνηση στο τέλος
 
"Αγαπητοί καθηγητές, γονείς και συμμαθητές,
 
Α/ Πρόλογος 
Η μορφή του δασκάλου είναι αδιαμφισβήτητης σημασίας για την πνευματική καλλιέργεια των μαθητών, αλλά και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους και ηθικής τους ποιότητας. Ωστόσο, τη σημερινή εποχή ο ρόλος του δασκάλου έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις σύγχρονες τεχνολογίες που έχουν εισχωρήσει και στον χώρο της εκπαίδευσης. Έτσι, ο  σημερινός δάσκαλος πρέπει να βρει τις ισορροπίες του και να διατηρήσει τον ρόλο του στο σύγχρονο εκπαιδευτικό πλαίσιο.
 
Β/ Κύριο Μέρος
Ζητούμενο 1: Είναι σημαντικός ο ρόλος του δασκάλου;
Προσπαθεί να προσφέρει πνευματική καλλιέργεια στα παιδιά ~ μετάδοση γνώσεων
Συντελεί στην καθολική διαμόρφωση της προσωπικότητας των ατόμων ~ μετάδοση αξιών (δικαιοσύνη, ελευθερία σκέψης και έκφρασης, ισότητα, αδελφότητα των λαών, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβασμός στη διαφορετικότητα, ανεκτικότητα, ειρήνη).
Καλλιέργεια και των κοινωνικών δεξιοτήτων - ομαλή κοινωνικοποίηση των μαθητών ~να ξέρουμε πώς να επικοινωνήσουμε στους άλλους τις ιδέες μας, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα συναισθήματά μας.
 
Ζητούμενο 2: Σύγχρονες τεχνολογίες και δάσκαλος
Επιταγή των νέων καιρών είναι να εντάξει ο δάσκαλος τις τις σύγχρονες τεχνολογίες στην τάξη ~ πιο δημιουργικό και ελκυστικό μάθημα 
Ελλοχεύει ένας κίνδυνος - να παραγκωνιστεί ο ρόλος του δασκάλου
Πρέπει να ευρεθεί μια ισορροπία ώστε να μην υποτιμηθεί ούτε να αντικατασταθεί ο ρόλος του δασκάλου
Εποικοδομητική, αλλά επικουρική και βοηθητική χρήση των νέων τεχνολογιών 
Ο δάσκαλος πρέπει να είναι συνεργάτης και βοηθός (αρωγός) των μαθητών στην προσπάθειά τους να ερευνήσουν και να ανακαλύψουν τη γνώση. - Μαθητοκεντρικό μάθημα
Ο δάσκαλος μας προσφέρει βιωματική γνώση, συναισθηματική επαφή - πρέπει να ενισχύσει αυτές τις κοινωνικές και επικοινωνιακές του δεξιοτητές ωστε να μην υποβιβαστεί ποτέ ο ρόλος του.
 
Γ/ Επίλογος 
Ο ρόλος του δασκάλου δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταργηθεί ούτε να αντικατασταθεί από την οθόνη ή το ρομπότ ούτε να υποτιμηθεί. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε σε αυτό με την ισορροπία και τον δημιουργικο συνδυασμό τεχνολογίας και επαφής και συνεργασίας με τον δάσκαλό μας.
 
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. 
 
 
 
 
 

creative writing , dhmiourgikh grafh, acwa, creativethinking, writing, εκπαιδευση, education, ΑθηνάΜαλαπάνη, greeklanguage, greek, greekliterature, greekculture

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Προβολές: 8594