Skip to main content

Συνταγές της Ζωής: Μ’ ακούς; Όταν η λογοτεχνία και η μαγειρική παντρεύονται δίνουν ένα μαγευτικό αποτέλεσμα! Κριτική της Αθηνάς Ν. Μαλαπάνη, Φιλολόγου – Συγγραφέα

Το βιβλίο του Μπεν Πρόβης, Συνταγές της Ζωής: Μ’ ακούς; που κυκλοφορεί εδώ και δύο χρόνια από τις εκδόσεις Οσελότος αποτελεί ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που μεταπλάθει και ανακατασκευάζει λογοτεχνικά συνταγές και μυστικά μαγειρικής συνδυασμένα με προσωπικά στοιχεία γραφής και έντονο τον αυτοβιογραφικό χαρακτήρα.

                Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί άλλοτε πρωτοπρόσωπη και άλλοτε τριτοπρόσωπη αφήγηση προβάλλοντας τις μαγειρικές συνταγές που έχει μάθει από τη γιαγιά του, τη Ζωή, συνδυασμένες όμως με βιώματα, εμπειρίες, αναμνήσεις, διδάγματα αυτής της σημαντικής γυναίκας στη ζωή του. Κάθε συνταγή αποτελεί μια ιστορία ζωής, μια διδακτική εμπειρία που συνέβαλε στη διαμόρφωση της προσωπικότητας το πρωταγωνιστή. Η μαγειρική δεν είναι μια απλή διαδικασία ούτε μια ρουτίνα. Αποτελεί και προβάλλεται ως μια δημιουργική διαδικασία, μοναδική και κυρίως συναισθηματική, καθώς συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις. Οι τροφές, οι πρώτες ύλες για τη δημιουργία κάθε γεύματος και γλυκίσματος γίνονται αντιληπτές με κάθε αίσθηση: όραση, αφή, όσφρηση, γεύση. Κάθε τρόφιμο, κάθε μπαχαρικό, κάθε γεύμα, κάθε γλυκό πυροδοτεί αναμνήσεις και οδηγεί σε εμπειρίες μοναδικές και πολλές φορές, πρωτόγνωρες.

                Ένα συναισθηματικό βιβλίο, καλογραμμένο και σε απόλυτα προσωπική γραφή φέρνει εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές, αναμνήσεις του παρελθόντος στην επιφάνεια. Είναι σίγουρο ότι πολλοί αναγνώστες και αναγνώστριες θα βρουν κομμάτια του εαυτού τους και της παρελθοντικής τους ζωής σε αυτές τις ιστορίες.

Πολλές φορές η μαγειρική μεταπλάθεται λογοτεχνικά και τότε, οι καλύτερες ιστορίες, οι πιο αληθοφανείς μπορούν να προκύψουν και η δημιουργικότητα φτάνει στο ζενίθ της! Αν αγαπάτε είτε τη μαγειρική είτε τη λογοτεχνία είτε και τις δύο τέχνες, το βιβλίο αυτό είναι για εσάς! Συνταγές της Ζωής, λοιπόν. Μ’ ακούς; Μην το χάσετε! Από τις εκδόσεις Οσελότος.

 

logotexnia, δημιουργία, writings, συγχρονηλογοτεχνια, λογοτεχνικήκριτική, ασκήσειςλογοτεχνίας, νεοελληνικήλογοτεχνία

  • Δημιουργήθηκε στις
  • Προβολές: 1030