Έκθεση για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε μία ομιλία που εκφωνείται σε εκδήλωση του σχολείου σας σχετικά με την τεχνολογία (350-400 λέξεις)
Έκθεση για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θετικά και αρνητικά αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε μία ομιλία που εκφωνείται σε εκδήλωση του σχολείου σας σχετικά με την τεχνολογία (350-400 λέξεις)
Καθηγήτρια: Αθηνά Ν. Μαλαπάνη, Φιλόλογος Πανεπιστημίου Αθηνών
Αξιότιμοι καθηγητές,
Αγαπητοί γονείς και συμμαθητές,
Στο πλαίσιο της σχολικής μας εκδήλωσης για τις νέες τεχνολογίες, θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος την τελευταία δεκαετία και όπως φαίνεται, θα επηρεάσει πολλές πτυχές του βίου μας. Όπως έχει ήδη ανακαλυφθεί, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί καθημερινά την τεχνητή νοημοσύνη για την κάλυψη ποικίλων αναγκών. Ωστόσο, αυτό το νέο τεχνολογικό επίτευγμα θα επηρεάσει μόνο θετικά την ανθρωπότητα ή θα υπάρξουν και αρνητικά αποτελέσματα;
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει συμβάλει θετικά στην πορεία της ανθρωπότητας. Κατ’ αρχάς, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμοστεί σε διάφορες οικιακές συσκευές, με αποτέλεσμα η καθημερινότητά μας να έχει γίνει πιο εύκολη και ποιοτική εξασφαλίζοντάς μας περισσότερο ελεύθερο χρόνο για προσωπικές ενασχολήσεις και δραστηριότητες. Επιπλέον, η πρόσβαση στην πληροφορία και στο οπτικοακουστικό υλικό είναι εύκολη και ταχύτατη, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται μαθητές και φοιτητές στην εκπόνηση των εργασιών τους και στη μαθησιακή διαδικασία, αλλά και να προχωρά γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα η επιστημονική έρευνα. Επιπροσθέτως, προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται από την ελληνική αστυνομία και τις αρχές για τον ταχύτερο εντοπισμό των δραστών κι έτσι, τη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών. Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τροφοδοτήσει με καλλιτεχνικά εργαλεία τους σύγχρονους δημιουργούς, με απόρροια να ξεκλειδώσει νέες μορφές έκφρασης και να επαναπροσδιορίσει την έννοια της δημιουργικότητας και τον ρόλο του καλλιτέχνη σήμερα.
Στον αντίποδα, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν παρουσιάσει και ποικίλα αρνητικά αποτελέσματα. Ένα πολύ σοβαρό αρνητικό στοιχείο της τεχνητής νοημοσύνης είναι η απώλεια κάποιων επαγγελμάτων, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας που θα έχει και δυσάρεστα κοινωνικά και οικονομικά επακόλουθα. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, τα χειρωνακτικά επαγγέλματα θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα σε μερικές δεκαετίες και αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας. Ένα ακόμα σοβαρό μειονέκτημα της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί η εύκολη παραβίαση προσωπικών δεδομένων, με απόρροια την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια, έχει παρατηρηθεί ότι τα συστήματα αυτά παρακολουθούν τις αναζητήσεις των χρηστών στο διαδίκτυο προβάλλοντάς τους ανάλογες διαφημίσεις προϊόντων και υπηρεσιών, με απόρροια την αύξηση της υπερκατανάλωσης. Έτσι, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να θεωρηθεί ένας μηχανισμός εξανδραποδισμού του σύγχρονου ανθρώπου. Τέλος, η συνεχή χρήση όλων αυτών των συστημάτων ωθούν τον άνθρωπο να χρησιμοποιεί ολοένα και λιγότερο το μυαλό του, με αποτέλεσμα οι πνευματικοί του ορίζοντες να μην διευρύνονται και η κριτική του σκέψη να ατροφεί.
Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές και αρνητικές πλευρές του ζητήματος, γίνεται αντιληπτό ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Έτσι, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να σταματήσει να υπάρχει. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος είναι να τροφοδοτήσει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με τις ανάλογες πληροφορίες και ερεθίσματα ώστε να αποδώσουν τα περισσότερα θετικά τους στον άνθρωπο και την μελλοντική του πορεία. Και φυσικά, μεγάλο ρόλο καταλαμβάνει και η ατομική ευθύνη του καθενός μας, καθώς πρέπει να ενεργοποιήσουμε την κριτική μας σκέψη ώστε να αντιληφθούμε πώς να χρησιμοποιούμε σωστά και ορθολογικά την τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε περίσταση.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
ΝεοελληνικήΓλώσσα, πανελλήνιες, #Γ_Λυκείου, #Πανελλαδικές_εξετάσεις, τεχνητή_νοημοσύνη, Πανελλαδικές
- Δημιουργήθηκε στις
- Τελευταία ενημέρωση στις
- Προβολές: 475