ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1, ΑΘΗΝΑ ΜΑΛΑΠΑΝΗ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΘΗΝΑ Ν. ΜΑΛΑΠΑΝΗ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΟΜΑΔΑ Α’
Α/ Να αποδώσετε τους εξής ιστορικούς όρους: Συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, αγροτική μεταρρύθμιση, Φεντερασιόν, διχοτόμηση του χαρτονομίσματος, κλήριγκ.
Μονάδες 15
Β/ Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις ως Σωστές (Σ) ή Λανθασμένες (Λ):
- Το νεοσύστατο ελληνικό κράτος αποτελούνταν από τη Στερεά Ελλάδα (Ρούμελη), τον Μωριά (Πελοπόννησος), τις Κυκλάδες και τις Βόρειες Σποράδες.
- Το 1863 προσαρτήθηκαν τα Ιόνια νησιά στην Ελλάδα.
- Η σταφίδα αποτέλεσε βασικό προϊόν εξαγωγών για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος.
- Η σταφιδική κρίση προκάλεσε κοινωνικά προβλήματα στη νεοσύστατη Ελλάδα.
- Οι σκωρίες ήταν τα υλικά που είχαν συσσωρευτεί στα ορυχεία κατά τη διάρκεια των αιώνων της εκμετάλλευσής τους από την αρχαιότητα.
- Η συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή προστάτευε τα ελληνικά, χριστιανικά πλοία από τη ρωσική ισχύ κι έτσι, αυτό ευνόησε την οικονομική ανάπτυξη.
- Οι εθνικές γαίες ήταν οι ακίνητες περιουσίες των Ελλήνων που περιήλθαν στα χέρια των Οθωμανών.
- Πριν από την ίδρυση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, η τοκογλυφία είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις.
- Η έλλειψη κεφαλαίων δεν προκάλεσε προβλήματα στη βιομηχανική ανάπτυξη της Ελλάδας.
- Η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας αποτέλεσε ένα σημαντικό δημόσιο έργο του 19ου αι.
- Ο ελληνικός σιδηρόδρομος είχε κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και φιλοδοξούσε να αποτελέσει τμήμα του παγκόσμιου σιδηροδρομικού δικτύου.
- Ο πολυτεμαχισμός των εθνικών γαιών αποτέλεσε ένα σημαντικό μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος των εθνικών γαιών.
- Ο δανεισμός ήταν λογικό να υπάρχει στη νεοσύστατη Ελλάδα λόγω του ότι δεν κληρονόμησε κανένα οργανωμένο δημοσιονομικό σύστημα από το παρελθόν της.
- Η επανάσταση στο χωριό Κιλελέρ απέδειξε ότι το αγροτικό ζήτημα είχε προκαλέσει κοινωνικές αναταράξεις στην Ελλάδα του 20ου αι.
- Ο ΔΟΕ ασκήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις.
- Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα έγινε σχετικά νωρίς.
- Ο βενιζελισμός στον οικονομικό τομέα πρέσβευε ότι το κράτος αποτελεί έναν βασικό μοχλό ανάπτυξης ώστε να απελευθερωθούν οι αλύτρωτες περιοχές.
- Η ΠΑΟΥΕΡ έλυσε το πρόβλημα ύδρευσης της πρωτεύουσας.
- Η κρίση του 1932 εξάντλησε τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό και σε συνάλλαγμα.
- Ο ΔΟΕ είχε στόχο όχι μόνο την αποπληρωμή του δανείου της Ελλάδας προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Μονάδες 10
Γ/ Να απαντήσετε στην παρακάτω ερώτηση βάσει της ιστορικής αφήγησης: Ποια ήταν τα αποτελέσματα της παρέμβασης του ΔΟΕ στην Ελλάδα; Μονάδες 12,5
Δ/ Να απαντήσετε στην παρακάτω ερώτηση βάσει της ιστορικής αφήγησης: Ποια ήταν τα αίτια της καθυστερημένης ανάπτυξης του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα; Μονάδες 12.5
Σύνολο μονάδων Ομάδας Α’: 50
ΟΜΑΔΑ Β’
Πηγή 1: Να μελετήσετε την παρακάτω πηγή και σε συνδυασμό με τις ιστορικές σας γνώσεις να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:
Α. Ποιοι παράγοντες ευνόησαν την ανάπτυξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας πριν από την Επανάσταση του 1821; Μονάδες 10
Β. Γιατί άργησε να αναπτυχθεί η ελληνική ατμοπλοΐα στην Ελλάδα και πώς έπρεπε να δράσει το κράτος για αυτό; Μονάδες 15
Δια ν’ ανορθώση δε η Ελληνική Κυβέρνησις την εμπορικήν πίστιν της ναυτιλίας και εις το εξωτερικόν, ανάγκη πάσα συστάσεως ασφαλιστικού καταστήματος με ικανά κεφάλαια, εκτεινομένου από του Λονδίνου μέχρι της Μασσαλίας. Εσωτερικώς δε να ενεργήση την σύστασιν Δανειστικών ναυτικών καταστημάτων, δια της Ελληνικής Τραπέζης, ή όπως άλλως εγκρίνη εις τας πόλεις εν αις υπάρχει συγκεντρωμένη ναυτιλία, τα οποία να δανείζωσι τους ιδιοκτήτας των πλοίων με τόκους μετρίους…
Να φροντίση η Κυβέρνησις περί συνδέσεως εμπορικών αμοιβαιότητος συνθηκών μεθ’ όλων των Κρατών, εις όσα η ελληνική εμπορική ναυτιλία συχνάζει, και ιδίως μετά της Γαλλίας και Ρωσίας. Να μετριάση όσον το δυνατόν τα προξενικά τέλη, τα οποία εις την ελληνικήν ναυτιλίας αποβαίνουν εις μέγας και επιβαρυντικός φόρος. Να φροντίση η Κυβέρνησις περί της διορθώσεως των δρόμων των σημαντικωτέρων εν Ελλάδι Δασών, προς εύκολον εξαγωγήν ναυπηγησίμου αγρίας ξυλείας…
Β. Κρεμμυδά, Νεότερη Ιστορία Ελληνική και Ευρωπαϊκή, σ. 141.
Πηγή 2: Να μελετήσετε την παρακάτω πηγή και σε συνδυασμό με τις ιστορικές σας γνώσεις να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:
Α. Πότε και πώς λύθηκε οριστικά το ζήτημα των εθνικών γαιών; Μονάδες 15
Β. Στις εθνικές γαίες καλλιεργούνταν βασικά εξαγώγιμα προϊόντα. Ποια ήταν αυτά; Γενικά, τι γνωρίζετε για τις εξαγωγές στην ελληνική οικονομία του 19ου αι.; Μονάδες 10
Το ζήτημα της ιδιοκτησίας της γης στο ελληνικό κράτος και της διαχείρισης των Εθνικών Γαιών παρέμεινε ουσιαστικά άλυτο έως την αγροτική μεταρρύθμιση του 1871. Συγκεκριμένα, επί πρωθυπουργίας του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου και με τη συνεργασία του υπουργού Οικονομικών Σωτηρίου Σωτηροπούλου καταρτίστηκε και ψηφίστηκε νόμος για τη διανομή 2.650.000 στρεμμάτων σε 357.217 κλήρους. Έτσι, οι περισσότεροι αγρότες έγιναν ιδιοκτήτες της γης που καλλιεργούσαν. Η μεταρρύθμιση αφορούσε τα Εθνική Κτήματα και τους καλλιεργητές τους και όχι τις μεγάλες ιδιοκτησίες που υπήρχαν στην περιοχή της Αττικής, της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. Αυτές είχαν δημιουργηθεί μετά την καθυστερημένη αποχώρηση από εκεί των μουσουλμάνων κατοίκων στις αρχές της δεκαετίας του 1830 και την εκποίηση των περιουσιών τους.
Οι μικροί ιδιοκτήτες εξειδίκευσαν τις καλλιέργειές τους στις προσοδοφόρες εξαγωγικές καλλιέργειες (σταφίδα, καπνός, βαμβάκι). Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ωφέλησαν πολύπλευρα την εθνική οικονομία, αφού αυξήθηκε το συνάλλαγμα που εισέρρεε στη χώρα, όπως επίσης και τα δημόσια έσοδα από τους δασμούς που επιβάλλονταν στις εξαγωγές. Επιπρόσθετα, περιορίστηκε η παραγωγή δημητριακών, με αποτέλεσμα την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων σιταριού για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού. Ωστόσο, η εξειδίκευση της παραγωγής σε λίγα μόνο εξαγώγιμα προϊόντα έκανε την οικονομία ευάλωτη στις διεθνείς οικονομικές διακυμάνσεις, όπως συνέβη με τη σταφιδική κρίση του 19ου αιώνα.
Σύνολο μονάδων Ομάδας Β’: 50
Συνολική βαθμολογία: ………./ 100
- Δημιουργήθηκε στις
- Τελευταία ενημέρωση στις
- Προβολές: 83