Λίτσα Ψαραύτη, Όνειρα από μετάξι & Το φιλί της ζωής Δύο επίκαιρα βιβλία για τις αλλαγές στην οικογένεια και πώς αντιμετωπίζονται Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη
Λίτσα Ψαραύτη, Όνειρα από μετάξι & Το φιλί της ζωής
Δύο επίκαιρα βιβλία για τις αλλαγές στην οικογένεια και πώς αντιμετωπίζονται
Κριτική της Αθηνάς Μαλαπάνη
Μία οικογένεια με φαινομενικά ήσυχη και τακτοποιημένη ζωή πρόκειται να βιώσει μία συνταρακτική αλλαγή εξαιτίας της απρόοπτης εμφάνισης ενός Ιταλού φιλοξενούμενου. Ο Ιταλός Πάολο Πινέλι επιστρέφει ένα αρχαίο αντικείμενο που είχε κλέψει ο πατέρας του από αυτήν την οικογένεια την εποχή της ιταλικής κατοχής, αλλά δυστυχώς η παρουσία του θα φέρει στο φως καταπιεσμένα πάθη και λάθη που έχουν ήδη διαταράξει τη συνοχή και τις υγιείς σχέσεις της οικογένειας.
Ένα βιβλίο ακόμα επίκαιρο, με δυνατούς λογοτεχνικούς χαρακτήρες και τη μοναδικά απλή και λιτή, αλλά τόσο περιεκτική γραφή της Λίτσας Ψαραύτη που ξέρει να μεταπλάθει λογοτεχνικά την ιστορία, αλλά και να συνδυάζει τις νέες εξελίξεις και τις νέες μεταβολές στην κοινωνία. Είναι επίσης αδιαμφισβήτητο ότι περιγράφει με αφοπλιστική ειλικρίνεια τους προβληματισμούς και τις ανάγκες των εφήβων και των νέων, όπως έχει κάνει και σε πολλά άλλα βιβλία της ούτως ή άλλως (βλ. κριτική στο Επικίνδυνα παιχνίδια).
Η Λ. Ψαραύτη ξέρει να εναλλάσσει την τριτοπρόσωπη και την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, αλλά και τον διάλογο στα απαιτούμενα σημεία ώστε να αποδίδει με σκέψεις, συναισθήματα, εσωτερικά κίνητρα κάθε ήρωα. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι κάθε ήρωας εκφράζεται ανάλογα με την ηλικία του και τη σχετική ωριμότητά του, άρα η συγγραφέας ξέρει να χειρίζεται και να σκιαγραφεί πολύ καλά κάθε λογοτεχνικό της ήρωα – δημιούργημα.
Το βιβλίο αυτό μπορεί να μας προβληματίσει για τις ανθρώπινες και τις οικογενειακές σχέσεις, την καταπίεση της γυναίκας – μάνας και συζύγου μέσα στο πλαίσιο της οικογένειας και του βαρετού γάμου, αλλά και για τη δύναμη της συγχώρεσης.
Το μυθιστόρημα αυτό μπορεί να δεθεί πολύ όμορφα με το βιβλίο Το φιλί της ζωής της ίδιας συγγραφέα. Η ηρωίδα του προηγούμενου βιβλίου, η Δανάη, παρουσιάζεται κι εδώ ως ψυχολόγος πλέον που συναντά την πληγωμένη Ιφιγένεια, η οποία έχει φύγει από το σπίτι λόγω της απογοήτευσης από τον δεύτερο γάμο της μητέρας της. Η Ιφιγένεια είναι πληγωμένη, επαναστατημένη και αγανακτισμένη από την κατάσταση στην οικογένειά της, όπως ήταν κάποτε και η Δανάη (στο μυθιστόρημα Όνειρα από μετάξι), με αποτέλεσμα να θέλει να την βοηθήσει να σταθεί ξανά στα πόδια της, να μάθει να καταλαβαίνει τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις των άλλων, να αγαπά ειλικρινά τόσο τον εαυτό της όσο και τους άλλους, να τρέφει την ελπίδα μέσα της, αλλά και να συγχωρεί. Κυρίως να συγχωρεί.
Επίσης ένα διαχρονικά επίκαιρο βιβλίο που μπορεί να προβληματίσει τους σημερινούς αναγνώστες κάθε ηλικίας (ακόμη και ενήλικες) για τις σχέσεις των μελών της οικογένειας και το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεταβολές στο πλαίσιο της οικογένειας. Επιπροσθέτως, το βιβλίο αυτό μαρτυρά και την ανάγκη να συμβουλευόμαστε ειδικούς ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των δυσκολιών μας, αλλά και την προσπάθειά μας να ξαναβρούμε τους εαυτούς μας και τα αρχικά μας άδολα κίνητρα για ζωή, πρόοδο και δημιουργία.
Εκπαιδευτικές προτάσεις
Και τα δύο βιβλία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον εκπαιδευτικό για να ψυχαναλυθούν και να ψυχογραφηθούν όλοι οι ήρωες. Μάλιστα, μπορεί να γίνει η σύγκριση της Δανάης ανάμεσα στα δύο βιβλία και η διαφοροποίησή της λόγω της ωριμότητάς της και της θεραπείας της ψυχής της. Επιπλέον, οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να διερευνήσουν και να προβληματιστούν για το θέμα των οικογενειακών μεταβολών, όπως για παράδειγμα πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα διαζύγιο ή ακόμα χειρότερα η εγκατάλειψη των παιδιών από τον έναν από τους δύο γονείς.
Δύο μυθιστορήματα με πολύ σημαντικά μηνύματα, με τις ιστορίες των οποίων μπορούν να ταυτιστούν πολλοί σύγχρονοι έφηβοι και νέοι. Πραγματικά τα συνιστώ ανεπιφύλακτα τόσο σε εφήβους όσο και σε γονείς και εκπαιδευτικούς!
- Δημιουργήθηκε στις
- Τελευταία ενημέρωση στις
- Προβολές: 136