ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΑΘΗΝΑ Ν. ΜΑΛΑΠΑΝΗ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
ΚΕΙΜΕΝΟ
Η γυναικεία κακοποίηση και οι γυναικοκτονίες έχουν σημειώσει μια σοβαρή αύξηση τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου, καταδεικνύοντας έτσι την παραβίαση πολλών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Μελέκ Ιπέκ. Πρόκειται για μια νεαρή γυναίκα, 31 ετών που ζει στην Τουρκία. Έχει δύο κόρες και πριν από λίγους μήνες σκότωσε τον άνδρα της, ένα γεγονός εντελώς οξύμωρο, εάν σκεφτεί κάποιος ότι μιλάμε για την Τουρκία. Οι τολμηροί θα αναρωτιούνται πώς είναι ακόμα ζωντανή. Η ιστορία της όμως, έχει να πει πολλά.
Περίπου 15 χρόνια πριν, γύρω στο 2006 -μια άλλη εποχή όπως και να το δει κανείς-, η Μελέκ τρώει το πρώτο χαστούκι. Το 2007, τα χαστούκια δυναμώνουν. Το 2008, υπάρχει ανείπωτη βία. Έτσι, μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, το ποτήρι έχει πια ξεχειλίσει. Η Μελέκ για 14 χρόνια ήταν μια σκλάβα. σκλάβα του άντρα της και της σαθρής κοινωνίας που καλύπτει εγκλήματα. Μια ψυχή που έσερνε τα απομεινάρια της στα μάτια των παιδιών της και υπέμενε ό,τι υπέμενε για να τα προστατεύσει. Μία μέρα σαν όλες τις άλλες η Μελέκ ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγό της και δεχόταν απειλές βιώνοντας ένα ολοήμερο βασανιστήριο που την οδήγησε στο να θανατώσει τον σύζυγό της. Φυλακίστηκε για 108 ημέρες και στη δικάσιμο είπε την αλήθεια που κουβαλούσε μέσα της. Δεν ήθελε να τον σκοτώσει ούτε το είχε προσχεδιάσει. Ήθελε απλά να φύγει από κοντά του και να ζήσει μια ήρεμη ζωή με τα παιδιά της. Είναι απάνθρωπο ο θάνατος του ενός να σημαίνει τη ζωή του άλλου. Όμως, η ιστορία αυτή δεν είχε διέξοδο και η Μελέκ βρισκόταν επί χρόνια σε αδιέξοδο. Σε δεκαεννέα σελίδες περιέγραψε τη ζωή της, τα τελευταία χρόνια κοντά του. Δεκαεννέα σελίδες στάθηκαν αρκετές για να πείσουν το δικαστήριο και να ξεμπροστιάσουν το ψέμα που έσερνε για αλήθεια η οικογένεια αυτή.
Η ιστορία της συγκλόνισε την Τουρκία, την Ελλάδα και όλες τις χώρες στις οποίες έφτασε με τη βοήθεια του τύπου. Πράγματι, δεν υπάρχουν πολλές λέξεις να κουβαλήσουν το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου που άντεξε και ακόμα αντέχει, πάλεψε και ακόμα παλεύει, αναδείχτηκε και θα είναι νικήτρια ως μάνα, γυναίκα και άνθρωπος. Η δύναμη της ψυχής της γκρέμισε τον πιο στιβαρό γίγαντα της κοινωνίας που λέγεται πατριαρχία, στερεότυπα και πολλά τέτοια. Γύρισε σελίδα και έδωσε θάρρος στις γυναίκες να μιλήσουν, να αρνηθούν και να διεκδικήσουν τη ζωή που αξίζουν. Έδωσε στα παιδιά της την ευκαιρία να επουλώσουν τις πληγές τους.
Με την ιστορία της Μελεκ Ιπέκ ταυτίζονται δυστυχώς, πολλές γυναίκες της Τουρκίας. Γυναικείες οργανώσεις και σύλλογοι αρωγής γυναικών αποκαλύπτουν ότι το 2018, 440 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συζύγους τους, ενώ το 2020, 312 ήταν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Τα νούμερα αυτά αποδεικνύουν ότι μέχρι και σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει στη γείτονα χώρα για το «ασθενές» φύλο και ούτε σκοπεύει να αλλάξει, ειδικά από τη στιγμή που ο Ερντογάν βρίσκει τη Σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, ελλιπή και ακατάλληλη. Εδώ είναι που η αλληλεγγύη μεταξύ μας πρέπει να συσπειρωθεί και να βγάλει από τον βούρκο τα θύματα της βίας σε μία κοινωνία που θέλει γυναίκες σκλάβες και όχι ελεύθερες.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Α/ Να γράψετε την περίληψη του κειμένου (80-100 λέξεις).
Β/ Να κάνετε δομική ανάλυση της πρώτης και της δεύτερης παραγράφου του κειμένου σας.
Γ/ Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις ως Σωστές (Σ) ή Λανθασμένες (Λ):
1. Το κείμενο παρουσιάζει την ιστορία της Μελέκ Ιπέκ.
2. Η Μελέκ είχε πέσει θύμα κακοποίησης από τον σύζυγό της.
3. Η Μελέκ είναι η μοναδική γυναίκα θύμα της βίας στην Τουρκία.
4. Φαινόμενα κακοποίησης γυναικών παρουσιάζονται μόνο στην Τουρκία και όχι σε άλλες χώρες του κόσμου.
5. Φαινόμενα κακοποίησης γυναικών απαντούν και σε άλλες χώρες του κόσμου.
6. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο.
Δ/ Να γράψετε τρία παραδείγματα μεταφορών μέσα στο κείμενο.
Ε/ Να γράψετε τρεις σύνθετες λέξεις και να τις αναλύσετε στα συνθετικά τους.
ΣΤ/ Να γράψετε από ένα συνώνυμο σε κάθε μία από τις ακόλουθες λέξεις:
1. Αύξηση =
2. Οξύμωρο=
3. Δύναμη =
4. Θάρρος =
5. Παλεύει =
6. Σαθρής =
7. Καταπολέμηση =
8. Αλληλεγγύη =
9. Να επουλώσουν =
10. Να κουβαλήσουν =
Ζ/ Να γράψετε από ένα αντώνυμο στις ακόλουθες λέξεις του κειμένου:
1. Αύξηση:
2. Θάρρος:
3. Να επουλώσουν:
4. Αποκαλύπτουν:
5. Γκρέμισε:
6. Λίγους:
7. Ζωντανή:
8. Σκλάβες:
9. Ασθενές:
10. Να αρνηθούν:
Η/ Να μετατρέψετε την ενεργητική σύνταξη σε παθητική και αντιστρόφως:
1. Η αλληλεγγύη έβγαλε από τον βούρκο τα θύματα της βίας.
2. Η ιστορία της Μελέκ Ιπέκ συγκλόνισε την Τουρκία, την Ελλάδα και άλλες χώρες.
3. Η δύναμη της ψυχής της γκρέμισε την πατριαρχία.
4. Η Μελέκ ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγό της.
5. Η σαθρή κοινωνία καλύπτει εγκλήματα.
Παραγωγή Λόγου: Η παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο τεράστιας σοβαρότητας. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα αίτια αυτού του σοβαρού φαινομένου; Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών; Να αναλύσετε τις απόψεις σας σε ένα κείμενό σας που εκφωνείται για μια εκδήλωση στο σχολείο σας.
creative writing , acwa, creativethinking, writing, education, woman, violenceagainstwomen, feminism, creativity , κακοποίησητωνγυναικών, κακοποίησηγυναικών, ενδοοικογενειακήβία, βία, violence, violencefamilyviolence, womanharessement, rightsofwomen, womenrights, womansrights
- Δημιουργήθηκε στις
- Τελευταία ενημέρωση στις
- Προβολές: 2037