Skip to main content

Γιατί να μάθει το παιδί μου αγγλικά στην προσχολική ηλικία;

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί ένα σημαντικό προσόν της σημερινής παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας και αγοράς εργασίας. Πολλοί ειδικοί όμως, διαφωνούν με την έναρξη εκμάθησης μίας ξένης γλώσσας στην προσχολική ηλικία.

Λαμβάνοντας υπόψη ποικίλες μελέτες και κυρίως, πολλές που έχουν διεξαχθεί από το Πανεπιστήμιο του Harvard, επιβεβαιώνεται ότι η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας σε προσχολική ηλικία συντελεί αποφασιστικά στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών, καθώς διευρύνει τους πνευματικούς τους ορίζοντες και αναπτύσσει ποικίλες κοινωνικές δεξιότητες (social skills).

Τα πέντε πρώτα έτη της ζωής του ατόμου θεωρούνται τα πιο σημαντικά, καθότι όλες οι πληροφορίες που έχουμε αποκομίσει μέχρι τότε χρησιμοποιούνται στα επόμενα χρόνια της ζωής μας. Υπολογίζεται ότι τα παιδιά έχουν ήδη εμπλουτίσει το λεξιλόγιό τους με 1000 λέξεις έως την ηλικία των 3, ενώ αυξάνεται περίπου στις 2000 λέξεις μέχρι τα 5-6 τους χρόνια.

Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να απαντήσουν απλές ερωτήσεις, να περιγράψουν ένα αντικείμενο ή συμβάν, να αφηγηθούν μια ιστορία, να αναγνωρίσουν κάποια γράμματα και να τα ξεχωρίσουν από άλλα, να θέσουν απλά ερωτήματα σε θέματα που τους αφορούν κι έτσι, να ξεκινήσουν ή να συμμετάσχουν σε μία συζήτηση. Όλες αυτές οι δεξιότητες της νηπιακής ηλικίας καλλιεργούνται μέσα από τα μαθήματα ξένων γλωσσών.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά αναπτύσσουν μια πρώτη επαφή με την ξένη γλώσσα μέσα από την εκμάθηση τραγουδιών και γενικώς, την ακουστική επαφή με τις λέξεις. Έτσι, μιμούνται ήχους και αφομοιώνουν λέξεις στην αγγλική. Γενικότερα, η χρήση οπτικο-ακουστικού υλικού συντελεί στην καλύτερη και πιο ελκυστική εκμάθηση της αγγλικής.

Επιπροσθέτως, οι μαθητές αυτής της ηλικίας αγαπούν να μαθαίνουν συνδυάζοντας λέξεις με χρωματιστές εικόνες (flashcards). Ζώντας μάλιστα, στην εποχή της εικόνας, η οπτικοποίηση των λέξεων και των νοημάτων τους αποτελεί έναν βασικό παράγοντα για τη διευκόλυνση των παιδιών στη μάθηση και αφομοίωση μίας ξένης γλώσσας (ή ακόμη και της μητρικής τους).

Τέλος, η εκμάθηση των αγγλικών στη νηπιακή ηλικία γίνεται και με παιχνίδια, καθώς αποτελούν έναν διασκεδαστικό τρόπο διδασκαλίας, που προωθεί και τη συνεργασία ανάμεσα στα παιδιά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
Α. Αγγελίδου, Δεξιότητες νηπίου. E-Psychology. Η Πύλη της Ψυχολογίας (2017). (Τελευταία ανάκτηση από: https://www.e-psychology.gr/children-teens-family/2825-dexiotites-nipioy.html, 4/12/2017).
Ε. Κούστα, Ποια είναι η καλύτερη ηλικία να μάθουμε μια ξένη γλώσσα; Μελετώντας (2017) (Τελευταία ανάκτηση από: http://www.meletontas.gr/blog/didaktiki/pia-inai-i-kaliteri-ilikia-na-mathoume-mia-xeni-glossa, 4/12/2017).

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ...

Article by: Αθηνά Μαλαπάνη, Φιλόλογος, Υποψήφια Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Σορβόννης.